Hur ofta använder du Facebook? Använder du ett tangentbord som förutser vad du skriver? Vill du slippa pilla med mobilen när du träffar vänner?

När jag surfar på sociala medier så ser jag allt fler bilder på personer som sitter med mobilen i större grupper, du känner säkert igen dig i vissa fall. Folk säger att den nya epidemin är här och alla håller den i sin hand. Dagens mobiler innehåller i stort sätt allt vi behöver för att kommunicera, söka svar och underhålla oss med, men kan vi inte vara sociala med varandra när vi träffas? Allt fler appar automatiserar det vi vill göra, SwiftKey (och flera andra) förutser det vi ska skriva, Google maps visar oss vart vi ska äta och GPS:en visar oss hur vi ska köra. Kan inte utvecklare utnyttja dessa möjligheter till att göra oss mindre beroende av mobilen?

Hur menar du då?

Scenario: Du och tre andra kompisar går till en restaurang för att äta lite mat, ni går senare på kvällen ut och tar några glas på stan, eller går på en trevlig konsert.

Idag: Ni kommer till restaurangen och ett par av er tar upp mobilen för att checka in och tagga deras kompisar på ex. Facebook. Sedan tar någon en bild på maten för att posta för sina vänner. När ni sedan går vidare så börjar samma visa igen, checka in och tagga, allt för att hålla ert sociala medie uppdaterat.

Framtid?: En lösning på detta (som högst troligt kan tänkas komma) är att Facebook eller annat socialt media kopplas ihop med ex. ditt SwiftKey konto för att veta hur du skriver. När ni sen kommer till restaurangen så känner Facebook av, via GPS:en, att ni befinner er på en specifik restaurang och checkar in dig där. Facebook känner också av, via GPS:en, vilka av dina vänner som är i närheten/på restaurangen och taggar dom i din incheckning. Därefter söker Facebook upp maträtter som passar med restaurangens meny och postar en bild på en rätt och skriver ”ska bli gott med en bit mat nu”, fast på det sätt du brukar skriva detta.

När ni sedan går vidare och kommer fram till krogen/konserten så checkar Facebook in dig där och taggar de vänner som följer med (och som har ett Facebookkonto). Den känner av vilken typ av krog/uteställe du är på och rekommenderar Spotify listor till dina kontakter som passar för platsen. Är det en konsert så rekommenderar den Spotifylistor från artisten i fråga i form av ett automatiskt inlägg där en Spotifylista är delad med en text du troligtvis skulle skriva så som: ”Metallica är så sjukt bra live, men ni andra kan lyssna här”.

Med denna automatisering så skulle man kunna lägga mer tid på sina fysiska vänner och upplevelsen för att sedan i lugn och ro dagen efter kunna se vad folk tycker och tänker om gårdagen. Om alternativet skulle finnas, skulle du våga ge Facebook det ansvaret? Skulle du kunna koppla av under kvällen och litat på att telefonen uppdaterar med rätt information till dina kontakter?

Tekniken finns här idag, vi måste bara pussla ihop vissa delar för att få möjligheten att automatisera allt tillsammans.

Missat de tidigare delarna?

Tidigare artikelPodcast: TekniCast #29 (sommarspecial)
Nästa artikelTest: LG Optimus F5

2 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn