IFA 2014 väntas bli en riktig klockfest! Alla stora tillverkare har mer eller mindre visat upp deras kommande klocka, men hur ser framtiden ut?

Har ni hört meningen ”Det där är bara en fluga”? Meningen som dyker upp när något är temporärt, när trender kommer och går, då endast de vettiga består. Julafton varje år, direkt efter Kalle Anka, får vi se kultfilmen Kan du vissla Johanna där uttrycket ”modefluga” används för televisionen, något som minst sagt kan dementeras nu då TV:n är en av våra mest använda enheter i hemmet. Däremot kan man säga ”fluga” om andra tekniska saker som lämnat oss efter bara något år. Exempel på det är bland annat minidisken, personsökaren, bärbara DVD-spelaren och mini-laptopen.

Samsung, Pebble, Sony och LG har sedan tidigare släppt smarta klockor som kopplas till telefonen. Nästa vecka drar IFA (Europas största teknikmässa) igång och hösten tycks fyllas av dessa klockor, precis som våren fylldes av de där små träningsarmbanden. Nu har både Samsung och LG visat upp deras mässmaterial när det kommer till klockor, Samsung Gear S och LG G Watch R, men mer kommer vi få se. Motorola har sin moto 360, ASUS har lagt ut en teaser om deras ZenWatch och rykten går om en klocka från HTC. Med andra ord, klockor klockor klockor!

”Huvudsyftet med smartwatchen är inte själva klockfunktionen, det kan vi nog säga redan nu.”

Hur blir då den smarta klockans framtid? Många har vant av sig vid en armbandsklocka allt eftersom att mobilen finns med överallt. Eller så har man inte ens vant sig vid en klocka från första början. Vi har klockor överallt, i bilen, på telefonen, datorn, surfplattan, micron, ugnen, TV:n, ja i stort sätt överallt. Huvudsyftet med smartwatchen är inte själva klockfunktionen, det kan vi nog säga redan nu. Huvudfunktionen med en skärm på armen är att få en snabbtitt på telefonens skärm, vem ringer, vem smsar, vad handlade det mail jag fick precis om etc. Är denna funktion värd 2000- till 3000 kronor extra? Är denna funktionen värd ännu en sak att ladda varje natt? Än så länge ligger klockan i facket ”nyhetens behag” kul att leka med, jobbig att ladda och ha runt handleden.

Smartwatchens högtid kommer troligtvis ligga runt 2016, med bättre batteritid, större apputbud och bredare sortiment, men därefter tror jag att marknaden kommer smalna av till de som använder klockor idag, de som bär klockan som accessoar. Därmed kan jag gå med en telefon i handen och säga till en smartwatch-användare ”Det där, det är bara en modefluga”. Kanske har jag fel, kanske har jag rätt, jag tror att telefonen har blivit en så pass inarbetad enhet som TV:n, trots bildskärmsvisir och projektorer så är det endå den klassiska, enkla TV:n som folk köper och konsumerar.

Tidigare artikelTävling: Invigningstävling med Mario Kart 8
Nästa artikelNyhet: Stöd dina YouTube-stjärnor utan reklam

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn