Denna krönikaserie får nu sin tredje och sista del, denna gången ska vi ta upp spelen i dina mobila enheter.

Året var 2008 och vi fick tillgång till Apples digitala programbutik för iOS, ett operativsystem som fick den ointresserade att bli intresserad. Redan från start så blev enkla spel en väldigt populär kategori, en kategori som idag har svämmat över och fortsätter att rinna. Spelen var enkla, beroendeframkallande och framförallt billiga!

En mobil vill och behöver de flesta idag på ett eller annat sätt, smartphonen har gjort ett rejält avtryck i den moderna människans liv. Något som för bara några år sedan var krångligt och invecklat ligger idag i var man och kvinnas hand. Med enheten väl i hand och ett billigt och underhållande spelutbud så är det inte konstigt att just spelkategorin lyckas mer än bra.

Till en början höll priserna sig på sju till femton kronor, detta är något som ändrats under de senare åren. När Android fick sin appstore ett par månader senare så sjönk standarden drastiskt på apparna, men spelen var gratis. Det har nu öppnat en marknad som är lättare att utveckla till och med en kundkrets som är mindre sugna på att betala pengar för diverse appar, Android Marketplace som idag heter Google Play.

Detta har, tillsammans med den otroliga konkurrensen, påverkat den mobila spelmarknaden med så kallade freemiumspel. Freemium är en typ av spel som är gratis att ladda ner och spela, men har starka bromsklossar som kan släppas loss med hjälp av pengar. Betala en slant och gå vidare till nästa bana, bjud in ett par vänner för att få mer poäng och så vidare.

Dessa spel tar allt större plats på den mobila marknaden, dels för att det mest är ”vanligt folk” som vill ha något lätt att ta fram när man har några minuter över. Sen får spelen fler nedladdningar för att konsumenten laddar ner spelet för att det är gratis.

Ett tydligt exempel på denna tråkiga utveckling är Real Racing som fått sin tredje del på Android och iOS. De första två delarna släpptes för cirka 50 kronor (vilket räknas som mycket för en app). Spelen höll en väldigt bra kvalité både vad gäller grafik och känsla, spelen är idag ett par år gamla vilket ska räknas med i den grafiska biten. Den tredje delen har hoppat på freemiumtrenden, detta gjorde att jag spelade två race och sen avinstallerade spelet. Inte för att det var tråkigt, inte för att det var dåligt utanför att det tiggde om pengar.

rr3-banner_ea.com_723x250

Jag är en uppväxt konsolspelare och vill njuta av ett spel från första till sista stund, bilspel är en favorit. Men att lägga upp ett spel så man måste betala sig igenom hela spelet får mig att spy. Spelen handlar mindre om spelet i sig och mer om hur mycket pengar du är villig att betala. Den som har/är villig att betala mest pengar får bäst saker i spelet vilket leder till obalans.

Ge mig tillbaka appar för 7kr, 15kr, 50kr eller 100kr om ni så vill. Men låt mig få spela spelet från start till mål utan att tigga om pengar eller tvinga mig sprida spelet för att komma vidare.
Det folk idag kallar spel är inget annat än virus som sprider sig i Facebook flödet. Jag hoppas att mobila spel självdör om inte utvecklarna gör en drastisk ändring.

Det som oroar mig mest med denna utveckling är att det ska påverka oss ”hard-core gamers” som även spelar på konsoler eller datorer. Oss som köper spel till en konsol för att njuta till ett riktigt bra spel.

För att ge lite distans på det hela så ger jag ett skrämmande exempel där vi i GTA 6 kan spela ”gratis” men måste betala en summa för varje bil vi stjäl eller behöva dela med sina vänner och få ”hjälp” via Facebook för att kunna ta oss vidare i storyn. Detta är en utveckling jag hopppas att få slippa se, men det gnager lite i mitt huvud att en liknande utveckling kan vara möjlig, bara för att vi inte kan slänga ut en 50-lapp på en prisvärd app.

Snälla, spel som är gratis ska endast laddas ner om det är ett demo eller om utvecklaren själv ger ut hela spelet gratis.

Missat de tidigare delarna?

Tidigare artikelPodcast: TekniCast #31
Nästa artikelVideo: Galaxy Note 3 vs. Galaxy Note 2

3 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn