Googleägda Motorola har nyligen släppt mobilen Moto X som alltid är närvarande för din röst. Detta får mina tankar att fundera på kommande steg.

Sist skrev jag om framtidens appar inom sociala medier och hur de kan tänkas automatisera sig och låta dig vara social med din samvaro. Så nu tänkte jag låta mobilen spela en annan stor roll i ditt liv och tillsammans med din kalender bli din chaufför.

Mobil, kalender, chaufför… Ja, som nämnt ovan så har Motorola släppt sin Moto X, en telefon med ett flertal processorer för att kunna anpassa sig till dig hela tiden. Med detta kan du sitta i soffan med mobilen liggandes bredvid dig och tala in ett möte till din kalender utan att vidröra mobilen. Med denna smidiga funktion och telefonens integration till Google Now så är det inte långt kvar tills mobilen blir din personliga chaufför, för ni har väl hört talas om Googles självkörande bilar?

Google Now, en tjänst för att förenkla din vardag, hålla koll på biljetter, kalender, väder och bilresor. Google Now tar information från din kalender och dina vanor för att berätta för dig när det är dags att gå till bilen. Jag tror detta mycket väl kan vara början till en framtid där din mobil säger när du ska börja gå till din bil för att sedan köra dig till ditt möte eller träff. Då det är just Google som är en av de världsledande företagen med att jobba på självkörande bilar så tror jag denna bil (om/när den blir verklig) kommer ha direkt integration med din mobil och Google Now, eller motsvarande tjänst, i bilen.

Google-Self-Driving-car

Tänk dig

Du ser en reklam på TV:n om en affär som har utförsäljning. Du känner dig tvungen att åka dit och göra ett par riktiga kap så du säger till telefonen, som ligger på soffbordet framför dig, att du ska till den specifika affären klockan 13:00 på lördag. Telefonen sparar själv ner detta i kalendern för att sedan 12:25 kommande lördag påminna dig om att du behöver lämna hemmet för att hinna till affären i utsatt tid. När du sätter dig i bilen och lägger/sätter mobilen mot en NFC koppling så kopplas mobilens Google Now till bilens datorsystem och får direktioner på vart ditt mål är. Du kan sedan luta dig tillbaka och låter bilen/mobilen köra dig till angiven plats.

Likt förra krönikan om automatiseringar på sociala medier så finns tekniken för denna framtidstolkning också redan idag. Men frågan är när vi vågar låta mobiler och datorer köra våra bilar, ta över våra vanor och ”bestämma” över oss? Det mittersta händer mer eller mindre framför våra ögon i detta nu, men de andra två tror jag vi är mer rädda över. Men utvecklingen går framåt och vi får gott följa med.

Missat de tidigare delarna?

Tidigare artikelNyhet: Högtalare i genomskinligt gel?
Nästa artikelPodcast: TekniCast #30 (sommarspecial)

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn