Vi på TeknikHype har fått chansen att testa Microsoft Surface RT och har under de gågna två veckorna tagit reda på om det är ett köp som är värt pengarna eller inte.
Surface RT är Microsofts första försök på tabletmarknaden som dock kommer flera år efter konkurrenterna men med en skillnaden att den här surfplattan kör Windows 8. Tyvärr så har Microsoft delat upp Windows 8 i två olika versioner, Windows 8 och Windows RT och det är RT varianten som sitter i Surface RT. Skillnaden mellan de två är att Windows RT är skapat för surfplattor med ARM processorer som man hittar i de flesta mobiler och surfplattor som kör Android idag. Och detta gör att skillnaden mellan de båda är så stor att alla program/appar som ska kunna köras på Windows RT måste specialskrivas för just RT även om man redan har en fungerande applikation till vanliga Windows.
Specifikationer |
|
Modell | Surface RT |
Operativsystem | Windows RT |
Mått (B x D x H) | 27,45 x 17,2 x 0,94 cm |
Vikt | 0,68 kg |
Processor | Nvidia Tegra 3 |
Minne | 2GB |
Skärm | 10,6 tums “ClearType HD Display”1366×768 pixlar, 16:9 Widescreen 5 punkts multitouch |
Lagring | 32/64 GB |
Anslutningar | USB portMicro SDXC-slot3,5mm hörlursutgångHD Video ut portTangentbordsport
Laddningsport |
Nätverk | WiFi 802.11a/b/g/nBluetooth |
Pris | 4300kr 32GB(enligt Prisjakt) |
Design och byggkvalitet
När man först ser på lådan så ser man en avlång låda som verkar vara uppdelad i två skikt vilket är helt korrekt. Överst instoppad i ett fack ligger själva tangentbordet man får med till surfplattan som även extraknäcker som skärmskydd. Under detta så finner man själva kartongen innehållandes surfplattan. Överst i denna kartong hittar man självklart surfplattan och under så finner man dokumentation, bruksanvisning samt en laddare.
När man plockar upp surfplattan så känner man direkt att det är riktig metall som skalet är gjort av och vilket genast ger ett mer gediget och påkostat intryck. Tyvärr så gör ju ett metallchassi att vikten ökar vilket märks när man lyfter upp plattan. På baksidan så finns Windows 8 loggan ingraverad vilket ger ett väldigt proffsigt intryck om man ser baksidan av plattan. Det finns även ett stöd som kan fällas ut på baksidan så att den kan stå upp själv om man kollar på en film eller liknande. Men som med alla stöd som fälls ut från konstruktionen känns det väldigt skört och man har en ständig rädsla för att knäcka av det.
Skärmen är på något ovanliga 10,6 tum med 1366×768 pixlar och har ett bildförhållande på 16:9. Skärmen är väldigt trevlig att se på och trots den i dagsläget relativt lågupplösta skärmen så märker man inte av pixlar när man är i olika delar av gränssnittet eller kollar på film. Betraktningsvinklarna är bra och färgerna blir inte förvrängda om man ser från olika vinklar.
Användarupplevelse
Upplevelsen har varit bra under vår tid med enheten och vi har inte stött på några problem mer än att programutbudet till just Windows RT är ganska skralt för tillfället. Så vad kan man göra åt detta? För tillfället är det inte mycket man kan göra annat än att vänta på att det ska komma fler program eller om man har den kunskapen, skriva sina egna program. Men de program som finns tillgängliga har fungerat ypperligt under vår tid med enheten.
Vid filmtittande så har Surface klarat av de flesta videoklipp vi har försökt spela upp, dock klarade den medföljande mediaspelaren inte av .mkv filer men det finns andra nedladdningsbara mediaspelare som klarar av det. Bilden har som tidigare nämts bra betraktningsvinklar och färger som ser naturliga ut. Trots att upplösningen inte är bland de högre upplösingarna bland surfplattor så räcker den ändå för det mesta till och vi upplever inte att bilden blir pixlig eller liknande.
Vid surfande på webben så har man Internet Explorer att välja på som webbläsare eftersom att det för tillfället inte finns andra webbläsare som är kompatibla med Windows RT. Trots detta så fungerar Internet Explorer i applikationsutförande utmärkt om man besöker vanliga sidor som t.ex Facebook eller TeknikHype. Något som man direkt lägger märke till när man startar upp Internet Explorer är att sökbaren ligger i botten av skärmen istället för högst upp som den gör på alla andra webbläsare där ute. Till en början känns det ovant att hitta den där nere men om man tänker efter så är det mycket vettigare att ha sökrutan längst ner istället för högst upp på en surfplatta som man ska navigera med fingrarna, den blir mycket mer lättåtkomlig och man behöver inte sträcka på handen hela vägen över skärmen.
På grund av att skalet är gjort i metall så blir såklart Wifi mottagningen lidande och vi upplever att Surface ofta inte ens hittar ett trådlöst nätverk när en Google Nexus 4 både hittar och kan ansluta till nätverket med flera staplar. Dock är prestandan väl godkänd när man väl är inom räckhåll för nätverket.
En av de mest framträdande sakerna med Surface modellerna har dock utan tvekan varit tangentbordet som extraknäcker som skärmskydd åt surfplattan när man inte använder den. Tyvärr har tangentbordet varit något av en besvikelse under vår tid med enheten. Till att börja med så var tangentbordet en engelsk variant men surfplattan har ett svenskt tangentbor så det har varit flera knappar som har haft en helt annan funktion än vad som står på dem. Sedan så är tangentbordet i något mockaliknande material, troligen för att vara skonsamt mot Surfacens skärm men det gör även att tangentbordet blir konstigt när man ska skriva på det. För tangenterna är så tunna så det är inget man riktigt trycker ner utan det är snarare touchtangenter som man behöver trycka ner istället för att bara nudda dem.
Batteriet har även det varit väldigt bra under vår tid med enheten och flera filmer på några timmar vardera har inte varit några som helst att klara av, även om den har fått ligga påslagen men orörd någon dag.
Omdöme
Microsoft Surface RT är Microsofts egna surfplatta som kör Windows RT och det är en solitt byggd surfplatta utan några större fel i konstruktionen och med ett smart skydd som även kan fungera som tangentbord och touchplatta. Den har även ett smart stöd att ställa upp surfplattan med t.ex för filmtittande, stödet känns tyvärr väldigt skört men tanken är god. Betyget dras dock ned på grund av att tangentbordet är väldigt konstigt att skriva på och det är inte helt säkert att tangenterna registrerar tryckningarna. Sen dras betyget samtidigt ner på grund av att vanliga Windowsprogram inte kan installeras utan man är tvungen att gå genom Microsofts programbutik Windowsstore som inte inehåller ens hälften av alla de program man är van vid som Windowsanvändare.
På grund av dessa brister så får inte Surface RT någon stämpel. Den är nära men bristen på program gör att den inte riktigt når fram till en bra stämpel.
[…] Pro är inte mycket större än Surface RT men skillnaderna är stora. Surface Pro är en dator, vilket inte Surface RT […]
[…] Teknikhype testar Surface RT […]
[…] finns en rad liknande enheter däribland Samsungs ATIV som vi nämnde ovan, men även Microsofts Surface. Men alla dessa lider av just prestanda, det känns som att dessa enheter vill väl men når inte […]
[…] När vi testade Surface RT var vi inte särskilt imponerade som ni kan läsa här. […]
[…] på teknikhype har fått prova på både Surface RT och Surface Pro där ingen av dom två plattorna egentligen gjorde bra ifrån sig med tanke på det […]