Nu har vi testat HP:s ultrabook/tablet hybrid Envy x2. Det körs Windows 8 hela vägen och det ger tyvärr brister.

Vi har tidigare testat en liknande dator från Samsung som heter Samsung ATIV smartPC. Som vi skrev i det testet så är detta en väldigt svår enhet att placera i ett fack, men efter mycket om och men så fick det bli en ”bra”-stämpel på Samsungs ATIV smartPC. Men hur klarar sig HP i denna svårkategoriserade genre?

HP Envy x2 är en rätt gedigen ultrabook som utstrålar en viss kvalité. locket och botten är gjord av aluminium medan insidan är en blandning av plast och glas. Men det finns tyvärr detaljer på den som drar ner kvalitétskänslan en del, det är bland annat musplattan och kopplingen mellan skärm och tangentbord. kopplingen mellan tangentbord och skärm känns bara inte billig utan glappar till och från då musen/tangentbordet inte alltid aktiveras. Vibratorn i tableten/skärmen ger också en känsla av budget då den skorrar rätt ordentligt på vänstersidan.
Det kan vara så att vi har haft otur med demoexemplar. Men det är detta vi har att gå på.

Hybrid mellan PC och tablet

Hybrider börjar bli allt mer populärt och den mest intressanta hybriden idag är ASUS Transformer book trio, men den ligger i en helt annan prisklass. Men då bjuder den även på en bättre och mer påkostad lösning. Nackdelen med dagens hybrider är att de använder sig helt och hållet av hårdvaran som sitter i skärmen (förutom batteriet som utökas med tangentbordet). Detta gör att enhet inte blir optimalt i laptopläge.

HP Envy x2 är en 11,6″ tablet som använder sig av en Intel Atom processor. RAM-minnet ligger på 2GB och internminnet på 64GB. Atom processorn har en bit kvar för att kunna jämföras med en vanlig laptop. Även RAM-minnet ligger på hälften av en vanlig ultrabook.
Som tablet så är detta helt okej specifikationer, men när det kommer till fulla Windows 8 så blir det väldigt krävande.

Det är just Windows 8 som gör att man helst kopplar skärmen till tangentbordet och använder enheten som en laptop. För Windows 8 har en bit kvar att funka som en tablet. Men också hårdvarumässigt så blir tabletläget klumpigt då skärmen är på sina 11,6″. Skärmen/tableten har heller inga uttag förutom till laddning och microSD. De två USB-portar, den HDMI och AUX kontakten som finns sitter på tangentbordet vilket gör tabletläget än mer menlöst.

Hur är HP Envy x2 att jobba med?

Som vi nämnde tidigare så är det svårt att säga vilka användningsområden Envy x2 har. Ska jag använda den som en tablet? som en laptop? Var märker jag begränsningar?

Som vi nämnde tidigare så blir det lätt så att man använder Envy x2 som en laptop. I formatet så får man en liten och smidig laptop men vi kunde hoppats på lite kraftigare hårdvara. För vi har svårt att veta vad man ska använda dessa hybrider till. Tanken med dom är väl att man ska kunna surfa och vara social på nätet i ett litet format. Den enkla förhandsversionen av Office som följer med tyder också på att HP tycker att detta är en perfekt enhet att skriva på. Är det studenter datorn är riktad till? 
När vi har lekt med datorn så märker vi begränsningar relativt snabbt. Det räcker att använda ett par flikar i webbläsaren och något annat större program så går datorn märkbart långsammare. Med den erfarenheten skulle vi inte rekommendera denna till någon student då de troligtvis använder sig av office, webbläsare och någon form av musikprogram. Den uppsättningen är nog bristningsgränsen för vad datorn klarar av med ett hyffsat bra flyt.

Före sin tid?

Det finns en rad liknande enheter däribland Samsungs ATIV som vi nämnde ovan, men även Microsofts Surface. Men alla dessa lider av just prestanda, det känns som att dessa enheter vill väl men når inte ända fram. Det kommer en ny våg med hybrider under hösten som verkar mycket mer lovande. Detta tack vare Intels nya generation processorer och en bättre vana att jobba med Windows 8.

Våran tanke är att dagens/gårdagens hybrider är före sin tid och har för många brister för att slå. Iden är fantastisk men teorin vinner över praktiken i detta fall. Vi ser fram emot att få testa nästa generations hybrider från både Samsung, HP och de andra utvecklarna.
Men i dagsläget får vi tyvärr säga, nej tack.

Specifikationer

Modell HP Envy x2
Operativsystem Windows 8
Mått (B x D x H) 30,3 x 20,6 x 1,9 mm
Vikt 1,41 kg
Endast tablet, 0,71 kg
Processor Intel Atom Z2760
Grafikkort Intel® HD Graphics för Intel Atom-processor Z2760
Minne 2 GB DDR2
Skärm 11,6″ HD IPS Led-bakgrundsbelysning
1366 x 768
Lagring 64GB SSD
Anslutningar 1 x USB 2.0
1 x HDMI
1 x microSD kort
1 x AUX-port 1 x Power
Nätverk WiFi 802.11a/b/g/n
Bluetooth 4.0
Pris 5700 (Prisjakt)

Omdöme:

HP Envy x2 får tyvärr ingen stämpel av oss då vi rekommenderar en vanlig ultrabook för de 5700 datorn kostar, det saknas för mycket prestanda. Vi hoppas och tror på idén med hybrider som dessa. Men det krävs nog mer kraft för att det ska lyckas bli användarvänliga. Sen brister det mycket på att tableten inte har några portar förutom laddning och microSD. Vi förväntar oss i alla fall de två viktigaste som är USB och AUX.

Fördelarna med Envy x2 är tangentbordet som faktiskt känns bra samt materialvalet på utsidan av datorn som ger en gedigen känsla.

Tidigare artikelPrylar: Bowers and Wilkins släpper nya högtalare i Maserati Design
Nästa artikelE3: Call of Duty Ghosts

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn