22 december, 2024

Test: Huawei Ascend P7

Kinesiska Huawei har nu släppt sin nya toppmobil Ascend P7, vi har testat den och så här tycker vi om den.

Huawei är en kinesisk tillverkare som valt att gå den billigare vägen, Ascend P7 är företagets senaste toppmodell. P7 kostar 3690 kronor vilket är ett par tusenlappar billigare än Sonys senaste modell, Xperia Z2, som kostar 5590 kronor. Frågan är hur P7 står sig mot de dyrare modellerna?

Första intrycket

Redan vid kartongen vi får en positiv överraskning av Ascend P7, telefonen ligger stilrent insluten i en vit förpackning i hård papp. Från ena sidan kan man dra ut en låda med hjälp av ett brett, vitt band. I lådan ser vi Ascend P7 ligga tryggt med sin 5″ skärm  och den trevliga aluminium-ramen som går runt större delen av telefonen.

Huawei-p7-2

Har man klämt på en iPhone 4/4S så är det inte helt omöjligt att man drar kopplingar mellan Ascend P7 och Apples två populära modeller. P7 har, likt iPhone 4/4S, glas både fram och bak som sätts samman med en aluminiumram. Rent designmässigt så är detta inget negativt, kvalitetskänslan är såklart också i topp tack vare denna lösning. Men det känns lite ”kopierat”.

Användning

När ”alla andra” kör på Qualcomms Snapdragon 800-serie så väljer Huawei att använda SoC:en (System on Chip) HiSilicon Kirin 910T som ger 1,8GHz på fyra kärnor. Trots sina 2 GB RAM så märks det tydligt att Huawei P7 viker på hårdvaran. Stundtals känns telefonen trött och vill inte riktigt flyta på som man vill.

Huawei-p7-6

Om man bortser från hårdvara i siffror och går helt på känslan i användningen så möts man av en riktigt trevlig skärm som visar fullHD. Gränssnittet som Huawei använder är deras klassiska Huawei Emotion UI, denna gången är det version 2.3 som gäller. Emotion UI är enkelt och skiljer sig en hel del från ”vanliga” Android. Med en avsaknad av den traditionella appdrawern så får man använda sin telefon på ett mer iOS-likt sätt, med andra ord är mappar ett måste när antalet nedladdade appar går över en viss gräns. Som standard är hemskärmen vald till den andra skärmen vilket gör att du kan lägga dina favoritappar på den första som då är åt vänster. Därefter fylls sidorna på allt eftersom man laddar ner appar till telefonen. I dockan längst ner får man plats med fem appar som alltid finns tillgängliga när man bläddrar bland sina hemskärmar. Notislisten ger tillgång till alla notiser och snabbknappar så som nätverk, NFC, GPS etc. samt reglage för ljusstyrkan.
Vill man ha ett enklare system ändå så finns det ett enklare läge där upplägget är klart och tydligt med stora knappar.

Emotion UI

Huwaei’s UI har ett par specialfunktioner. Det är inget vi inte sett hos andra tillverkare, men det skiljer sig från Google’s version av Android.
Genvägsknappen är en av dessa, med den aktiverad så når du snabbt och smidigt en del basfunktioner som bakåtknappen, hemknappen, skärmlås och stänga aktiva program. Med genvägsknappen kan man också öppna pop-up fönster för fem utvalda appar, musikappen, SMS-appen, anteckningar, miniräknare och kalender. Detta gäller dock endast Huawei’s appar, med andra ord så fungerar inte SMS-knappen om man valt exempelvis Hangout som SMS-app i inställningar.
Genvägsknappen ligger som en halvcirkel i hörnet av skärmen, den kan flyttas till önskad plats, men likt Facebook messengers cireklikoner så är även denna något ivägen när man använder telefonen.

Vill man spara batteri så är Huawei väldigt givmilda med alternativ. Strömsparläget låter dig välja exakt vilka appar som får vara aktiva när skärmen är släckt, du ser också tydligt vilka appar som är extra energikrävande, något som vägleder användaren väldigt bra. Vill man optimera batteriförbrukningen så kan man scanna av telefonens olika lägen med en knapp, därefter får man tips på hur man kan förbättra batteritiden, tips man kan godkänna med ett knapptryck eller manuellt välja vilka funktioner, appar eller saker man vill spärra/stänga av.

Vill man ha lite lugn och ro så finns det ett “stör ej” läge där man väljer vilka kontakter som kan nå än, mamma, pappa, syskon, fru, man, barn etc. De som inte står med på listan varken hörs av ringsignal eller vibration. För att göra detta enklare för exempelvis nattsömnen så kan det schemaläggas mellan de tider man vanligtvis sover. Vill man så kan man även låta det andra samtalet från samma nummer inom tre minuter komma fram, detta är ett separat tillval vilket gör att det är upp till användaren.

Huawei-p7-4

Sen har såklart Emotion UI valt att ta hjälp av telefonens sensorer, något som de flesta tillverkare väljer att göra. Huawei erbjuder ett antal rörelsefunktioner, vilka är som följer:

  • Vänd – Vänd telefonen för att stänga av ljudet
  • Lyft – Lyft telefonen för att sänka volymen på ringsignalen
  • Höj – Höj telefonen till örat för att svara eller ringa samtal
  • Skaka – Skaka för att ordna om ikonerna på startskärmen
  • Luta – Luta telefonen för att flytta appar och widgets

Vissa funktioner kan komma väl till hands, vår favorit är Lyfta för att svara, en funktion som gör det enklare att svara i telefon.
Det ska nämnas att man kan sätta på handskläge, en funktion som gör skärmen känsligare så att den även fungerar med handskar på vintern.

Kamera

Kameran på 13MP besitter en sensor från Sony och gör sig relativt bra på den 5″ stora skärmen telefonen har. Lägger man däremot över bilderna till datorn och tittar på dom via en större skärm så blir de genast lite mer blackiga och tråkiga. Detta säger nog mer om skärmens styrkor än kamerans.

Den främre kameran har en oväntat hög upplösning på hela 8MP, detta har Huawei troligtvis lagt in på grund av den populära selfie-trenden som råder. Tyvärr känns det som att detta är mer ett försäljningsknep än att erbjuda en bra kamera då den främre kameran inte ger speciellt bra bilder (jämfört med en 8 MP bakre kamera). Bilden blir luddig och fokusen tycks vara svår att få bra. Med de testbilder vi tagit så känns det mer som att Huawei vill stoltsera med många megapixel på frontkameran och trycker där med in för hög upplösning på för lite sensor.

Benchmark

På benchmarktesterna märker man av telefonens hårdvara direkt. Det närmsta vi testat är troligtvis Samsung Galaxy S4 som är utrustad med Snapdragon 600 och 2GB RAM. Galaxy S4 fick cirka 6700 i våra testet jämfört Huawei’s P7 som får cirka 7400. I övrigt är telefonerna väldigt lika varandra, 5” FullHD-skärm, 13MP kamera (med sensor från Sony hos båda parter). Idag ligger Samsung Galaxy S4 cirka 1000 kronor under Huawei P7, så ska man gå blind på benchmark så känns Galaxy S4 betydligt mer prisvärd.

Specifikationer

Modell Huawei Ascend P7
Operativsystem Android 4.4.2
Huawei Emotion UI 2.3
Mått (H x B x D) 139.8 x 68.8 x 6.5 mm
Vikt 124 gram
Processor Quad-core 1.8 GHz Cotex-A9
Minne 2 GB
Skärm 5” 1080p
441 ppi
Lagring 16 GB
microSD upp till 64 GB
Kamera 8 MP
Batteri 2500 mAh
Anslutningar microUSB
3,5mm uttag
Nätverk Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
DLNA
Bluetooth 4.0
NFC
Pris 3690 kronor (enligt Pricerunner.se)

Huawei-p7-betyg

Omdöme

Huawei P7 är svår att bedömma, med ett snyggt, stilrent men något kopierat yttre så innehåller den hårdvara som kan jämföras med toppmodeller från ett år tillbaka. Mjukvaran är relativt följsam och något speciell för den som är en van Androidanvändare. Det Huawei har att vinna på denna gången är helt klart designen och kvalitetskänslan P7 besitter. Med senaste Android (än så länge) så känns Ascend P7 tillräckligt prisvärd för en “bra-stämpel”, men mer blir det tyvärr inte.

Related Articles

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Fler nyheter