Då har vi testat Samsungs mest populära mobil någonsin. Samsung Galaxy S4 är en, för många, mindre uppdatering från S3, men vad säger TeknikHype?

Då har vi fått klämma, känna och pilla med Samsung senaste flaggskepp. Samsung Galaxy S4 är, efter bara en månad, Samsungs mest populära mobil genom tiderna. Men var går gränsen för att uppdatera? Vi kommer under ett par rader få fram våra åsikter om hur Samsung har lyckas uppdatera den tidigare succén Galaxy S3.

Till att börja med så ska vi gå över kartongen och förpackningen. Galaxy S3 var designad efter naturen till skillnad från Galaxy S4 som är formad för din vardag. Här har Samsung tänkt lite konstigt då S3:an ligger i en mörkblå kartong och S4:an i en träfärgad. Ska man följa Samsungs designers så borde dessa två förpackningar byta plats (eller ta bort den träfärgade helt då den ser rätt tråkig ut). Men förutom färgen på lådan så är det i stort sätt samma låda till de båda två enheterna. Då S4:an är mindre än S3:an (ja ni läste rätt) så har Samsung kunnat behålla ganska mycket där.

Men nu är det inte S3:an vi testat utan S4:an. En riktigt slimmad och fin mobil som ligger rätt bra i handen. Så vi går in på lite mer detaljer.

Design

Att dra parallellen Samsung/Apple är inte helt främmande så jag tänkte göra det här med. Likt Apple gör med sina mindre uppdateringar vartannat år med iPhone 4/4S och iPhone 5/5S så känns det som att Samsung gör en mindre satsning i år för att satsa mer på 2014 (med böjbara skärmar?). Galaxy S4 är helt klart en bättre telefon än Galaxy S3, men känslan S4 ger gör att man drar paralleller till S3:an. Detta kändes inte alls igen mellan S2 och S3 på samma sätt då hela Samsungs formspråk ändrades.

Vi på TeknikHype brukar säga att S4:an är, rent designmässigt, en blandning mellan S2 och S3. Den har S2:ans mer fyrkantiga och platta karaktär medan det finns en hel del mjuka linjer från S3:an. Det känns som en bra kombination då S4:an ligger bra i handen.  En sak som uppskattas väldigt mycket och som är största (nödvändiga) skillnad på S3:an och S4:an är att skärmen är 0,2″ större men utnyttjar framsidan av telefonen mycket bättre vilket ger en snyggare framsida och mindre mobil. Detta påverkar heller inte användarupplevelsen negativt vilket är väldigt bra.

Sen har vi det här med Samsungs ständiga val av plast vilket drar ner kvalitetskänslan en hel del, men har sina andra fördelar. Samsung ska ha valt en bättre typ av plast för S4:an än tidigare modeller, men i ärlighetens namn så känner vi ingen märkbar skillnad. Att Samsung även försöker få det att se lyxigt ut genom att kroma plasten är mer skrattretande än lyxigt då flera konkurrenter bygger likvärdiga mobiler i mer gedigna skal.

GALAXY S 4 3

Skärmen

En av de stora nyheterna med Samsung Galaxy S4 är dess FullHD Super AMOLED skärm som ger 1080p med riktigt härlig färgåtergivning. Även här hänger S3:ans 720p Super AMOLED skärm kvar ganska bra. Givetvis så är det en bra skillnad på skärmen och Samsung har gjort ett riktigt bra jobb med den nya skärmen. Men det blir inte så stor skillnaden mellan 720p och 1080p på detta lilla formatet.

En annan stor nyhet med S4:an och dess skärm är en funktion som gör att du kan hålla strax ovanför skärmen så kommer det upp små fönster med information om vad som ligger bakom ett eventuellt tryck på skärmen. Här hade vi hoppats på mycket mer integration. När vi skulle testa detta så fick vi söka oss fram för att till slut gå till en plats där vi visste att funktionen skulle fungera, men även där kändes det helt meningslöst. Detta är en av många punkter som gör Samsungs egna TouchWiz både låst och onödigt.  Mer information om detta tänkte jag ta under nästa stycke.

TouchWiz

Under flera generationer av Samsungmobiler så har TouchWiz varit en stor del. Detta har varit både positivt och negativt för många. Man märker att Samsung gör Android allt mer deras eget med TouchWiz då de bygger in mer och mer smidiga och smarta funktioner som begränsar användaren till Samsungs appar eller speciellt utvalda appar. Man kan säga att Android bara är en bas för Samsung där de fyller ut med deras egna TouchWiz.

Är man en enkel användare som använder de appar och program som redan finns i telefonen så som webbläsare, sms och så vidare så finns det en hel del smarta och smidiga funktioner i Galaxy S4. Men då många väljer att ersätta den inbyggda webbläsaren med exempelvis Googles Chrome så försvinner funktioner som smart scroll.
Smart Scroll är en del av Samsungs smarta funktioner. En del av dessa har vi sätt i tidigare versioner så som smart stay, smart rotate m.m. Men med Galaxy S4 så har vi även smart scroll som känner av hur ditt huvud är vinklat och scrollar på webbsidor när det behövs scrollas. Man kan även växla mellan flikar genom att dra handen över skärmen åt höger eller vänster, detta gäller även bilder i galleriet. En funktion som är kul att leka med i början med oftast glöms bort då det är smidigare att göra det på skärmen med fingret.

GALAXY S 4 2

En annan ny funktion är förhandsgranskaren som visar en lite miniatyr om du håller fingret strax över skärmen. Detta är dock en funktion som Samsung utnyttjat väldigt dåligt. Vi har testat på flera olika ställen utan något resultat, Till slut fick vi söka upp funktioner som vi visste skulle fungera. Men då fyllde det ingen större funktion.

Det är tyvärr så det mesta är med Samsungs smarta lösningar. Det är roliga funktioner som är grymma att testa till en början men som snabbt blir onödiga. Vissa funktioner stannar dock kvar som smidiga lösningar så som smart stay som håller skärmen tänd sålänge du kollar på den och smart pause som pausar filmer när du kollar bort och spelar upp igen när du kollar på skärmen. Men även den funktionen funkar bara i original filmvisaren. Använder man program som Netflix eller liknande så funkar inte det.

Kamera

Kameran är en av mobilens helt klart starkaste dragplåster. På mobilens skärm blir bilderna helt fantastiska, men även på datorns skärm så håller bilderna en bra kvalité. Sensorn är på 13MP och har en LED blixt under sig, filmar gör man i 1080p.

Kameraläget har fått sig en rejäl sminkning sen S3:an och är nu mycket mer stilren och enkel. Tyvärr använder den sig inte av hårdvaruknapparna för att ta bilder, utan det är bara knappen på skärmen som gör det. Vill man hellre ta bilder med rösten så går det bra, då säger man ”shoot” eller ”smile”. Det finns en del fotolägen som sticker ut från mängden. Men det bygger på en enkel teknik, kameran tar en serie bilder som klipps ihop på ett eller annat sätt. Ett läge är att den raderar objekt som står i vägen för motivet. Då tar kameran fem bilder för att sedan ta bort det som inte önskas vara med. Detta fungerar faktiskt helt okej, men det kräver också att man håller kameran relativt still och motivet inte rör på sig allt för mycket.
GALAXY S 4 kamera

En rolig funktion som Samsung lagt till är att den kan använda både främre och bakre kameran och klipper in den främre kameran på bilden. Här har man även ett antal ramar att använda sig av. Dessa ramar kan man ändra genom att dra upp en liten meny längst ner på skärmen. Denna menyn fungerar även för andra lägen för att ändra toner och andra effekter.

När man filmar så trycker man bara på filmkameran över kameraknappen. Då börjar den filma direkt, vill man ta en bild under tiden eller pausa så gör man det enkelt genom knapparna på skärmen. Väljer man att stoppa filmen så kommer man direkt tillbaka till fotoläge. Filmen håller, likt bilderna, väldigt hög kvalité.

Benchmark

När vi testat den i 3D Mark så fick Galaxy S4, inte helt oväntat, toppbetyg. Men då ska man ha i baktanke att det bara är S4 och HTC one som kör på Qualcomms nya Snapdragon 600 CPU. Men i praktiken så gör tyvärr Samsungs egna TouchWiz att mobilen trots detta blir rätt slött i systemet och hänger sig i tangentbordet. Det är väldigt synd att Samsung jobbar så mycket för att trycka in flashiga funktioner i mjukvaran som de begränsar allt för mycket. En del av den kraften skulle de lagt på att göra ett stabilt och optimerat UI.

Här nedan kommer en bild från Benchmarken:

Screenshot_2013-05-14-16-56-15[1]

Specifikationer

Modell Samsung i9505
Operativsystem Android 4.2.2 Jellybean
Touchwiz UI
Mått (H x B x D) 136.6 x 69.8 x 7.9 mm
Vikt 130 gram
Processor Snapdragon 600
Quad Core 1,9 GHz
Minne 2 GB
Skärm 5″ Super AMOLED
1920 x 1080 441ppi
Corning Gorilla glas 3
Lagring 16, 32, 64GB internminne
mcroSD-kort
Kamera 13MP (bak)
2MP (fram)
1080p (30fps) film
Batteri 2600 mAh
Anslutningar microSD
3,5mm
Nätverk WiFi
Bluetooth 4.0
DLNA
NFC
Pris 5100kr (Prisjakt)

Galaxys4betyg

Omdöme

Samsung Galaxy S4 får en ”bra”stämpel av oss då vi tycker det är ett prisvärt alternativ med ett par fördelar. Men tyvärr har Samsung en hel del begränsningar i sitt TouchWiz UI som tvingar dig använda Samsungs egna appar, eller appar som fungerar med funktionerna. Kvalitétsmässigt så känns Galaxy S4 som de andra Galaxymobilerna, med andra ord plastig och lätt. Plasten har sina födelar då det är ett mjukt mateial men det ger verkligen inget lyxigt intryck. Det som vi fastnat mest för under testperioden är kameran som är riktigt bra.

Att Galaxy S4 skulle bli en succé visste vi redan, men Galaxy S4 säljer nog väldigt mycket på namnet. Galaxy S4 är absolut ingen dålig telefon, men den skulle höjts ett snäpp om TouchWiz flöt bättre och var mer öppet för alla appar.

Tidigare artikelNyhet: Kommande Macbook får bättre batteritid
Nästa artikelPrylar: Alltid undrat hur världen ser ut med Google Glass?

4 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn