Vi har nu klämt och känt på Huaweis Honor 6 som vill hitta sin plats i 3000 kronors klassen, hur står den sig mot konkurrensen?

Honor 6 skiljer sig något från Huaweis traditionella Ascend-utbud, det är inte bara namnet som utesluter Ascend, utan hela tankebanan kring Honor-serien och då även Honor 6 är annorlunda mot Ascend-serien. Allt från distribution som Huawei planerade endast skulle ske online för att minimera omkostnader. Sen har vi kommunikationen mellan Huawei och kunderna, Huawei vill ha med sig kunderna i utvecklingen av serien för att skapa framtida produkter tillsammans med kunden via sociala medier eller deras hemsida för Honor-serien. Dessa delar gör att Huawei kan erbjuda hög prestanda till ett väldigt lågt pris, lite som Oneplus One som även den distribueras på ett väldigt annorlunda sätt.

Design

När Honor 6 landade på redaktionen så ska det erkännas att vi öppnade lite av en tom bok, kollen på Honor 6 var lika med noll. Efter att ha plockat upp den ur förpackningen, med samma förväntan som Ascend P7, Ascend Mate 7 och MediaPad Honor X1 så sjönk vårt intresse relativt snabbt. Honor 6 ser ut som en Ascend P7, eller en större iPhone 4/4S för den delen, men den känns som en budgettelefon byggd av plast. Fram och baksidan är klädd med glas, medan sidorna omringas av en mörk plast som ger inget annat än ett “billigt” intryck.

huawei-honor-3

Hårdvara

Det är just denna delen som ska vara Honor 6’s stora fördel, hårdvara till ett bra pris! Efter de första intrycken nämnda ovan så kan vi inte säga annat än att vi lyfte på ögonbrynen när vi såg vilken typ av hårdvara som Honor 6 blivit tilldelad. 3GB RAM, 3000mAh batteri, FullHD-skärm, LTE cat.6 vilket är den senaste versionen av 4G, åttakärnig Processor. Tyvärr (men inte helt oväntat) så sitter det en HiSilicon-CPU i Honor 6, något man vant sig vid när det kommer till Huawei. Detta tyder lite på att Honor 6 troligtvis inte kommer hänga med sålänge när det kommer till mjukvara. Inget har bekräftats än gällande huruvida Honor 6 kommer få Android 5.0 eller inte.

Men vi kan inte släppa att man får mycket hårdvara för de 3000 kronor som man betalat för Honor 6. När man startar telefonen så ser man också att skärmen faktiskt håller en hög kvalité, något som Huawei generelt sett är bra på att erbjuda. Skärmen sträcker sig 5” och har en upplösning på 1920x 1080 (FullHD), detta ger en PPI (Pixel Per Inch) på 445 vilket är helt klart godkänt. Det är faktiskt skärmen som ger telefonen ett upplyft för ögonen.

huawei-honor-2

Mjukvara

Huawei skickar Honor 6 med Android 4.4.2 vilket är den senaste Androidversionen innan  Android 5. Med Android kommer också deras Emotion UI 2.3, tyvärr ser vi alltså inte Emotion UI 3.0 som sitter i Ascend Mate 7 och som faktiskt ser riktigt trevligt ut!

För de som inte är vana vid Emotion UI så är detta ett system som jobbar mer likt iOS än Android, rent lauoutmässigt. Med andra ord finns här ingen appdrawer utan alla appar som laddas ner läggs på startskärmen där de kan sorteras i diverse mappar mellan eventuella widgets. Det som påminner mer om Android är istället notifikationslisten och dess snabbinställningar samt de mer avancerade inställningarna.

Kamera

Här har vi en 13MP kamera, samma sensor som sitter i den något mer välbyggda ”storebrodern” Ascend P7. Precis som hos P7 så blir bilderna lätt blackiga och färglösa, blir det lite mörkare ljus så blir allt gärna något grått. Helt enkelt en känslig sensor som inte riktigt orkar med. Det som lurar mest är att skärmen är så pass anpassad så bilderna ser relativt bra ut på skärmen, även färgmässigt. Men när de skickas över på en datorskärm så blir de betydligt mattar och blackiga tyvärr.

En riktigt smidig funktion kameran har är att man kan ta en så kallad Ultrasnapshot, detta gör man genom att hålla inne volym ner-knappen vid släckt skärm. Bilden tas i uppstarten av kameraappen följt av ett hastighetsresultat som kan variera något beroende på belysning. Huawei lovar en fotohastighet på 0,6 sekunder från släckt och låst skärm till ett foto i galleriet, vi fick det till mellan 0,7-0,9 sekunder när vi fotade i inomhusmiljö i ett grått decembersverige.

I övrigt finns de funktioner man kan förvänta sig så som panorama, selfie etc. Filma kan man göra i upp till 1080p 30fps.

Benchmark

Hårdvaran tester vi som vanligt i 3Dmark där Honor 6 hamnade runt 14000 poäng, inga jättelånga siffror, men också en bra bit från dagens toppmodellen, vilket man inte kan räkna annat än med tanke på att den kostar cirka halva priset.

Screenshot_2014-12-15-14-20-47

Specifikationer

Modell Huawei Honor 6
Operativsystem Andoid 4.2.2
EmotionUI 2.3
Mått (H x B x D) 139.6 x 69.7 x 7.5 mm
Vikt 130 gram
Processor HiSilicon Kirin 920 Octa Core
4 x 1,7GHz, 4 x 1,3GHz
Minne 3GB
Skärm 5” IPS LCD
FullHD – 1920 x 1080 (445 ppi)
Lagring 16/32GB
Upp till 64GB microSD
Kamera Bak: 13MP
Fram: 5MP
Batteri 3100mAh (Ej utbytbart)
Anslutningar MicroUSB
3,5mm uttag
Nätverk LTE/4G (cat 6)
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0
NFC
Pris 3000 kronor

huawei-honor

Omdöme

Huawei gör ett intressant koncept med deras Honor-serie och visar på ett nytänk när de vill utveckla serien ”tillsammans” med konsumenterna. Honor 6 är heller inte på något sett ett dåligt val om man har 3000 kronor att lägga på en mobil, det man dock bör tänka på är att det finns (än så länge) mobiler som Nexus 5 och även LG G3 som ligger runt 3000 kronor, fördelen med dessa modeller är att de kör Snapdragon och har en mer ljus framtid vad gäller nya uppdateringar av Android. Nexus 5 är ju dessutom en Nexus vilket betyder senaste Android väldigt snabbt! Med andra ord kan man backa cirka 1 – 1,5 år och kolla på den tidens toppmodellen för att hitta en mobil där som ligger i samma prisklass med en mer “ljus” framtid.

Honor 6 klarar sig dock med en Bra-stämpel då det helt enkelt är en telefon som gör det den ska, har ett par intressanta funktioner, så som kameran, men inga stora fördelar jämfört med konkurrenterna.

[column size=one_half position=first ]Positivt
+ Skärmen
+ Intressant koncept[/column][column size=one_half position=last ]Negativt
– Ovisshet om ny mjukvara
– Materialvalen[/column]

Tidigare artikelTekniCast #92 (Första för 2015)
Nästa artikelJag tackar för mig

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn