Vi har tidigare provat på Blue Yeti Pro som är en USB-mikrofon, Blue Spark som vi testa saknar USB och kör istället på XLR som är allt vanligare inom ljud.

Första reaktionen vi fick med Blue Spark var förpackningen som den kom i, en trälåda som man snyggt placerat allting i väldigt mjukt vadderat material för att minimera skador och just skador är något som vi vill undvika från mikrofoner.

blue-spark-microphone-img-2

Plus redan från start gällande Blue Spark är att det ingår både ett pop-filter och ett shock mount så man enkelt kan montera mikrofonen på ett stativ eller liknande, något som man i många andra fall annars måste köpa separat och priset kan snabbt springa iväg.

Just pop-filtret vet jag inte hur stor funktion den hade, men det är ett litet filter vilket gör ett litet jobb men även skyddar mikrofonen från annat som kan uppkomma vid användning av den.

För att kunna använda sig utav Blue Spark med XLR så gäller det alltså att ha ett mixerbord eller ljudkort som stödjer XLR. Blue har tänkt på detta och har ett tillbehör som dom kallar för ICICLE som vi testat i samband med Blue Spark.

blue-spark-microphone-img-4

Det ICICLE gör är att man i ena änden kopplar in mikrofonen via XLR och i andra änden kopplar in USB till PC, den konverterar alltså den analoga signalen till digital för att kunna använda denna mikrofon överallt.

Om man nu inte skulle vilja behöva köpa en ICICLE också så finns det en USB-driven Blue Spark men vårt syfte var att vi denna gången ville testa på XLR mikrofon samt även ha möjligheten att i framtiden se om andra mikrofoner som drivs via XLR blir lika bra via ICICLE.

Det skulle vara dumt för oss att jämföra Blue Spark med Yeti Pro med tanke på att ändamålet för dessa två mikrofoner är lite olika och inte alls samma. Blue Spark saknar en hel del funktioner såsom att justera Gain, riktning på ljudupptagning eller bara möjligheten att koppla in hörlurar in i mikrofonen direkt för att justera volymen.

blue-spark-microphone-img

På baksidan av Blue Spark hittar vi en knapp och första tanken v ar att detta är en mute-knapp, men icke. Detta är en knapp som istället gör att mikrofonen fokuserar mer på inspelning av röster som ska göra det mer klart.

Men är en XLR mikrofon bättre än USB?

Enligt min mening JA, anledningen är att en USB-port oftast ger ifrån sig ett litet brus och detta för att en USB-port även måste leda el vilket är något som mikrofoner i klass med Blue Spark inte tycker om och istället använder man sig utav XLR för att få bort brus och annat ljud som kan dyka upp i bakgrunden.

Vi trodde att vi skulle få ett litet brus då vi testade Blue Spark via en ICICLE och ända gången som vi märkte att ett brus uppstod var när vi maxade ljudet på mikrofonen via en mjukvara som gör att den snappar upp allt ljud, men på den nivån använder man inte mikrofonen så vid ”normal” volym och inspelning så var det noll brus eller störningar från Blue Spark.

Inte alla har råd att spendera flera tusen kronor på ett mixerbord och även här har Blue gjort det enkelt med att använda ICICLE vilket inte kräver varken installation eller några inställningar utan dyker upp som vilken mikrofon som helst i Windows fast heter istället ICICLE för mikrofonens namn.

blue-spark-microphone-img-3

Omdöme

Blue Spark Microphone kostar från cirka 1 300 kronor och då ingår som sagt pop-filter och shock mount, men nackdelen som många kan se det som är att den saknar USB om man inte har det och måste man köpa ett mixerbord eller ICICLE som kostar cirka 700 kronor blir det snabbt 2 000 kronor.

Det finns som sagt en USB-driven Blue Spark för cirka 2 300 kronor och då får man även räkna med att ett brus kan komma med, inget vi kan bekräfta men med erfarenhet av USB-mikrofoner så är risken stor.

Blue Spark är helt klart sina pengar och med tanke på första intrycket i paketeringen trodde vi att priset på mikrofonen var långt över 2 000 kronor.

Tidigare artikelApple fortsätter att visa negativa siffror
Nästa artikelApple råkar visa upp nya Macbook Pro

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn