Forza Horizon är tillbaka för en fjärde gång och frågan jag ställer mig direkt är, vad är nytt eller är det samma?

Jag älskar bilar, nya som gamla, snabba som mindre snabba. Men när det kommer till bilspel så är det lite annorlunda och att ”mjölka” på ett spel alldeles för länge utan några större nyheter kommer bara att skada, lite det som tyvärr händer med Forza Horizon 4 idag.

Forza Horizon 4 har en stor nyhet, eller ska vi säga en nyhet förutom en massa nya bilar och att vi får köra på nya vägar så är det att spelet introducerar årstider denna gången, vår, sommar, höst och vinter.

Att få köra olika årstider är ett väldigt bra val främst för att hela miljön som man upplever bland körningarna blir helt annorlunda, inte endast vägbanan utan all natur och allt runt omkring blir annorlunda vilket ger en helt annan upplevelse helt plötsligt. Det gäller i sin tur att anpassa även sin bil till årstiden där det kanske inte alltid är någon fördel att ha en bil med 1000 hästkrafter utan istället vill ha en bil med mindre hästar men istället anpassad för till exempel snö.

Alla bilarna kan man modifiera lite hur man vill egentligen och det är möjligt att anpassa vissa bilar till årstiden med till exempel spikdäck eller helt enkelt vinteranpassa sin Nissan GTR.

Alla vägarna eller världen som Forza Horizon 4 tar oss till unika och vackra platser där alla årstiderna passar in riktigt bra. Vi kan köra upp på en bergstopp med vår SUV bara för att se ut över landskapet och bara njuta.

Men visst, årstiderna är en stor nyhet, men vad mer? Det är inte mycket nytt enligt mig. Vi har nya bilar att ta del av vilket är en självklarhet, men körkänslan, menyerna hela känslan med Forza Horizon 4 känner vi igen sedan tidigare och detta redan från första Forza Horizon egentligen. Spelet är större än tidigare där vi har fler vägar att kör på men är det verkligen det vi är ute efter?

Några andra mindre nyheter förutom nya bilar är att vi har lite andra uppdrag att ta oss igenom och detta inte alltid att tävla mot andra bilar utan det som jag gillar bäst med Forza Horizon 4 och gjort med alla andra spelen i serien är när vi får tävla mot till exempel ett flygplan eller varför inte ett tåg, inte ett snabbtåg som idag utan ett tåg som vi annars är vana vid att se i Cowboy filmer, ett gammal klassiskt tåg som verkligen kan få upp hastigheter som vi inte trodde var möjligt.

Belöningssystemet i Forza Horizon 4 var till en början lite förvirrande främst för att man kan öka i level på olika saker, men det som egentligen gäller är att man får XP för sin karaktär och sedan får man även XP för specifika bilen. Man kan även vinna perks men dessa perksen är endast specifikt för just den bilen man kör då. Efter varje level så får man även ”belöning” som är som en slotsmaskin där vi kan vinna olika belöningar men får Casino känslan direkt. Belöningen man får kan vara allt från pengar, nya bilar, emotes eller bara kosmetiska saker till karaktären såsom hattar, skor, byxor m.m. Skulle hellre vara utan att ”klä” sin karaktär och istället lägga allt fokus på bilarna och alla vägar man kan köra på.

Körkänslan i bilarna är bra, precis som det varit i tidigare Forza Horizon spel där varje bil är unik på sitt sätt och det är väldigt tydligt att det är en av faktorerna utvecklarna jobbat mycket med. Det som vi dock tycker att spelet har tappat på är grafiken, vi provkörde spelet på PC tillsammans med vårt 1080 Ti-kort där vi maxade allt i spelet och ändå såg det inte tillräckligt bra ut. Visst såg bilarna detaljerade ut men det var något som saknades.

Ljud från bilarna är bättre än tidigare och vi hör detaljer ganska snabbt. Ett exempel som vi inte kan släppa är hur en Nissan GTR låter som original och hur den åter när vi trimmat till den och fixat till lite under motorhuven, enorm skillnad och en känsla som är svår att släppa idag.

Forza Horizon 4 är långt ifrån ett dåligt spel men det som bekymrar mig och gör mig faktiskt lite besviken är att jag känner igen mig redan i detta spelet. Känns som jag redan har gjort allt detta fast med nya bilar denna gången. Det krävs nytt och då inte endast nya uppdrag och något som gör spelet unikt mot tidigare Forza Horizon eller så får man helt enkelt bara ge upp och göra något nytt och mer innehållsrikt.

[wp-review id=”31866″]

Tidigare artikelRazer Raiju Mobile gör det lättare att spela på telefonen
Nästa artikelHuawei presenterar Mate 20 Pro

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn