Det finns många begrepp inom datorvärlden som är svåra att få grepp om, här reder vi ut bit och byte.

Hur snabbt är ditt internet? Hur snabb är din kabel mellan dator och telefon?´Hur mycket rymmer din hårddisk? Vad betyder siffrorna egentligen? I veckans TH-skolan kommer vi ta upp lagring och överföringshastigheter. Det hela börjar med bitar eller bit, där efter kommer byte, för att kunna korta ner siffermängden krävs också kilo, mega, giga och tera.

Överföringshastighet

En dator bygger på 1:or och 0:or, en av dessa enheter får plats i en bit vilket gör bit till den minsta byggstenen i datorn. För att få fram en byte krävs åtta bit, med andra ord åtta 1:or eller 0:or.

När man räknar hastighet via bredband eller fiber så är det bit man räknar med, oftast så är det megabit per sekund (mbit/s) det handlar om. Mega står för 1,000,000 vilket gör att en internethastighet på 100 mbit/s för över 100,000,000 bit/sekund, 12,500,000 byte/sekund eller cirka 12,5 MB/s (megabyte/sekund).

För att göra det enklare och mer begripligt så kan man vi ändra mbit/s (megabit/sekund) till MB/s. MB är troligtvis lättare att referera till för många då det ofta är MB man räknar med för bilder, mp3-filer etc. En .jpeg-bild från en systemkamera eller.mp3-fil från iTunes kan vara ungefär 5 MB stor (5242880 byte eller 41943040 bit stor). Detta gör att man kan föra över cirka två .jpeg-bilder eller två .mp3-filer i sekunden om uppkopplingen ligger på faktiska 100 mbit/s.

usb-3

Kollar man däremot på överföringshastigheter på lokal nivå, exempelvis en extern hårddisk till en dator så används oftast USB 3.0 SS (Superspeed) i moderna hårddiskar. Är datorn utrustad med USB 3.0 så har den generellt en blå kontakt vilket betyder att överföringshastigheten mellan datorn och hårddisken kan vara upp till 625 MB/s. Med andra ord kan man, teoretiskt sett, föra över 125 bilder eller låtar på en sekund mellan hårddisk och dator.

Lagringskapacitet

Datorns lagring bygger på samma system som överföringen, men här handlar det mer om GB (Gigabyte) och även TB (Terabyte). Det kan dock lura en hel del när man ska köpa en hårddisk, alla som köpt en extern hårddisk (och använder Windows) märkte säkert att lagringsutrymmet var lägre jämfört med vad som står på paketet? Detta beror på att det finns två olika räknesätt när det kommer till lagring. Precis som vi i Sverige använder oss av metriska systemet och USA använder sig av inch, feet, miles etc. så finns det också olika sätt att räkna byte’s. Microsoft räknar en Kilobyte som 1024 byte (detta kallas kibibyte, eller KiB), Linux räknar en kilobyte som 1000 byte (vilket är kilobyte, eller KB). Så för varje KB som räknas på en hårddisk i Windows så försvinner det 24 byte. 24 byte är inte mycket, men när det kommer upp på nivåer som 500 GB, vilket är en vanlig lagringsmängd för en extern hårddisk idag, så försvinner det cirka 37 GB data, vilket blir betydligt mer än de första 24 byte:n som var från början.

Med andra ord så är det stor skillnad på Mbit (megabit) och Mbyte (megabyte), en byte är hela åtta gånger större, snabbare eller mer än en bit. Därför har de som kan kännas nördiga, för att påpeka en sådan sak, en väsentlig poäng när de rättar den som blandar ihop begreppen bit och byte.

Våra tidigare TH-skolor kan ni hitta här

Är det något du undrar över eller bara vill att vi tar upp i TH-skolan så är det bara maila oss på info@teknikhype.se. Du kan också lägga en kommentar nedan eller skriva till oss på sociala medier.

Tidigare artikelVideo: Microsoft Surface mini?
Nästa artikelRykte: Nexus 6/X (Shamu), en förstorad Moto X?

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn