HEM Mobil Android Test: Xperia Z

Test: Xperia Z

Nu har vi äntligen fått klämma på en av de första FullHD mobilerna på marknaden. Sony Xperia Z, men klarar den pressen?

Det första intrycket man får från en mobil är kartongen. Den första tanken som slår mig är ”vad tänker Sony med?” Xperia Z levereras i ”som i klassisk Sony anda” en kartong som är minst dubbelt så stor som konkurrenternas. Till Sonys försvar så ska man säga det att de skickar med en skrivbordsdocka som håller mobilen i horisontellt läge. Men det är fortfarande en hel del luft i kartongen vilket ger tecken på dåligt miljötänk och oplanerat arbete med förpackning.

Design

Telefonen i sig känns exklusiv och trevlig rent kvalitetsmässigt. Tyvärr är Sonys formspråk kantigt, detta fungerar på en iPhone som har en 3,5″ – 4″ skärm. Men när det går upp mot 5″ så blir den kantiga designen klumpig och får mobilen att kännas onödigt klumpig.

På kanterna så har Xperia Z, likt de flesta andra modellerna i Xperia serien, små luckor ovanför anslutningarna. Detta har Sony lagt dit främst för att mobilen ska kunna klassas som vattentåliga (mer om det längre ner) men också för att ge en mer sluten och stilren design.
Det blir snyggare än vad det blir funktionellt. Jag har personligen aldrig gillat dessa ”luckor” då de känns rätt klena och osmidiga i praktiken. Men på Sonys senare modeller så fyller de faktiskt en funktion som är riktigt uppskattad och det är just att de blir vattentåliga.

Mobilen har mjukvaruknappar vilket betyder att knapparna tar upp en del av skärmen. Avsaknaden av någon form av fysisk knapp på framsidan gör att Xperia Z blir helt svart när skärmen är släckt, förutom on/off knappen som lyser med sitt aluminium utförande. Detta gör den faktiskt ovanligt snygg att kolla på.

On/off knappen har Sony valt att sätta i mitten på högerkanten med volymknapparna under. När man bara ser knapparna så känns de lite malplacerade. Men när man använder telefonen så känns det faktiskt helt rätt. Då Xperia Z är så pass stor så är det skönt att ha knapparna så pass långt ner.

Inställningar

Xperia Z har en hel del trevliga inställningar som man vanligtvis får ladda ner appar för att få tillgång till.

Då batteriet är en av de största frågorna på mobilmarknaden så har Sony lagt in stamina-läge under batterimenyn. Detta läge gör att mobilens 3G/4G signal stängs av när skärmen är släckt. 3G/4G är något av det som drar mest (förutom skärmen). Det påverkar även de flesta appar då de ligger i bakgrunden och kopplar upp sig när mobilen ligger i fickan.

Vill man inte missa något mail, eller tycker Facebooknotiser är något av det viktigaste som finns så kan man välja vilka program som får tillgång till nätet ändå.

En annan sak som sparar på batteriet är Wifi, men det drar däremot onödigt batteri om man är ute på stan och låter sin Wifi söka efter olika nätverk hela tiden. Men här har Sony lagt till en funktion som kan fås via en app som heter tasker (det finns andra appar som gör detta också). Men Sony gör det betydligt enklare. Det inställningen gör är att den sätter på Wifi:n om den känner av ett sparat nätverk och stänger av den om nätverket försvinner.

En annan rolig inställning Sony lagt till, som inte har med batteriet att göra, är en funktion som gör ditt tal långsammare för mottagaren. Detta kan vara bra om du vet med dig att du pratar snabbt eller otydligt.

Funktion

När det kommer till funktioner som Sony har byggt in i systemet så är de rätt snåla när det kommer till smidiga lösningar på och runt hemskärmen. I notislisten finns endast fem snabbknappar som inte går att ändra. Med mjukvaruknapparna så kan man backa, komma till hemskärmen samt växla mellan appar. Det är i delen ”aktiva appar” som Sony valt att lägga till lite extra. Här har Xperia Z, förutom de aktiva apparna även fyra ”små program” som funkar som pop-up fönster på hemskärmen (totalt kan man ha fem). Som standard så finns det följande små program:

  • Miniräknare
  • Anteckningar
  • Timer
  • Röstinspelning

Sedan kan man lägga till fler små program genom att ladda ner från Google Play. Dessa små program kan användas en åt gången och ligger som ett lager över det som används på telefonen. Man kan dock inte ändra opacitet som man kan på exempelvis LG Optimus G.

Utöver detta så är mobilen väldigt enkelt gjord på gott och ont.

Vattentålig

Denna funktionen är något Sony satsar mycket på och det tycker vi dom gör helt rätt i. De senaste mobilerna från Sony har varit vattentäta till en viss gräns, men den är rätt generös den gränsen. Det handlar om 1 meters djup och 30 minuter. Men det duger väl för ett bad i toaletten, handfatet, bryggkanten men främst ett tråkigt oväder eller en regnskur.

Detta har vi naturligtvis testat i en skål med vatten (andra har testat att koka Xperia Z i en soppa utan några problem). Även vårt exemplar klarade testet. Under vattnet fungerar inte displayen, samt så var man tvunget att torka av den helt innan skärmen ville bete sig normalt igen. Men bara att det funkar är bra nog då vattenskador har varit ett stort problem såvida man inte köpt en ”stryktålig” mobil som oftast inte är så rolig.

Kamera

Kameran i Xperia Z är enkel och smidig med en upplösning på 13MP. Det finns ett väldigt bra autoläge som jobbar tillsammans med kamerasensorn och rörelsesensorer. Man ser små symboler i gult som visar om den har aktiverat makro, rörelse, stativläge m.m. Detta ger bra bilder i de flesta fall. Vill man använda sig av den lite mer manuella kameran så kan man stänga av detta läget.
Den normala kameran har de vanliga inställningarna man brukar hitta i en modern mobil. Det finns även tre snabbval man kan redigera efter eget tycke samt inställningar och kameraläge.

Videokameran filmar i FullHD och är den första videokameran i en mobil som filmar med HDR inställningar. HDR har länge funnits för stillbilder och tar då tre bilder snabbt efter varandra för att sedan klippas ihop för bästa bild och ljus.

Här nedan kommer lite testbilder på motljus, landskap och lite mer närbilder med färger.

Benchmark

Inte helt oväntat så hamnar Xperia Z en bra bit under Samsung Galaxy S4 och HTC one. Den kommer strax över Optimus G som näst intill är samma mobil.

Vi gör testet i 3D Mark som säger följande:

Good News! This is one of the most powerful devices around and everything seems to working normally.

Med den meningen så ger vi Xperia Z ett klart godkänt i detta testet.

Xperia Z benchmark

Specifikationer

Modell Sony Xperia Z C6603
Operativsystem Android 4.1.2 Jellybean
Mått (B x D x H) 139 x 71 x 7.9 (mm)
Vikt 146 gram
Processor Qualcomm MDM9215M
Quad Core 1,5GHz
Minne 2 GB
Skärm 5″ TFT
1080 x 1920, 441 ppi
Lagring 32GB internminne
Plats för microSD-kort
Kamera 13,1MP (bak)
2,2MP (fram)
1080p (30fps) film
Batteri 2330 mAh
Anslutningar microUSB 2.0
AUX
Nätverk WiFi
Bluetooth 4.0
DLNA
NFC
Pris 4700kr (Prisjakt)

Omdöme

Vi har valt att ge Sony Xperia Z en bättre-stämpel. Detta har vi gjort för att det är en riktigt snygg och stilren mobil som tål vatten och ligger okej i pris. Det finns väldigt många bra och nyttiga inställningar som Sony har lagt till som hjälper batteriet och användandet att bli bättre. Tyvärr har Sony inte valt att satsa på att använda sensorer och kameror på ett sätt som exempelvis Samsung gjort. Men trots det så är Xperia Z en riktigt trevlig mobil att jobba med.

Att Sony satsar på den vattentåliga biten tror jag de vinner mycket på. Tyvärr så får man dras med luckorna framför alla anslutningar när det ska vara vattentåligt.
En annan sak Sony envisas med är att ha kontakter på olika håll. Det smidigaste är att ha de samlade längst ner, AUX och microUSB bredvid varandra. På Sonys mobiler burkar microUSB sitta upp på vänster kant och AUX på toppen till höger vilket känns lite klumpigt.

Men annars är Xperia Z absolut en mobil att räkna med. Tyvärr kommer den troligtvis bli förlegad snabbt då nästa generations monstermobiler kommer in på marknaden inom de närmsta månaderna.

5 kommentarer

  1. […] En liten notis som bör nämnas är att Sony tycks gått ifrån de överdimensionerade produktförpackningarna och har nu designat dem betydligt mer kompakta, det skulle troligtvis kunna skäras ner ytterligare en aning. Men förpackningen till Xperia Z Ultra känns betydligt mer genomtänkt än till Xperia Z. […]

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version