HEM Mobil Android Test: LG Optimus G

Test: LG Optimus G

Vi har nu fått känna på LG Optimus G ett tag och ska här ge er ett test på vad vi tycker om enheten. 

TeknikHype fick för någon vecka sedan in en LG Optimus G för att testa. Ingen av oss har varit speciellt imponerade av LG tidigare (förutom Nexus 4). Det har främst varit mjukvaran som svikit, men även en hel del hårdvara.
Till vår stora förvåning så är faktiskt LG Optimus G en mobil att räkna med. Förpackningen är solid och fin, mobilen känns kompakt och kvalitativ samt så har mjukvaran en hel del smarta lösningar som gärna skulle få finnas i fler telefoner.

Design

Designmässigt så påminner Optimus G en hel del om Samsungs Galaxy S2, iPhone 4/4s och sin bror Nexus 4. Optimus G har likt Nexus 4 och främst iPhone 4/4s en framsida och baksida i glas. Men formmässigt påminner den absolut mest om en Galaxy S2. Mobilen har endast 3 fysiska knappar vilka är on/off knapp, volym upp och ner. Under skärmen sitter tre kapacitiva knappar för bak, start, meny. Detta är naturligtvis en vanesak, men när man vant sig vid att ha en fysisk knapp under skärmen så känns endast kapacitiva knappar lite klumpigt. Då man måste trycka på sidan för att aktivera skärmen så kan det bli osmidigt om mobilen ligger på ett bord eller liknande då det skulle vara enklare att bara trycka på en fysisk knapp. Skulle knapparna däremot var mjukvarubaserade så skulle det vara att föredra då man kan utnyttja displayen på ett helt annat sätt när man inte behöver knapparna.

Simkortet är i formatet micro SIM och sätts i på samma sätt som på iPhonen, genom att trycka in en lite metallpigg i ett hål för att få ut en hållare. På toppen sitter (tyvärr) AUX kontakten, den skulle gärna få sitta i botten bredvid microUSB:n.
LG har fått en väldigt stilren och tilltalande design på Optimus G. Men dess kantighet gör att den känns klumpig och stor.

Funktion

Förutom alla inbyggda funktioner i Android så har LG lagt till lite egna tillägg i Optimus UI v3.0. En av de smidigaste lösningarna kallar de för quicknote. Quicknote aktiveras genom att trycka in volym upp och ner samtidigt, man kan även nå det via notislisten. Man får då en menylist högst upp där man kan välja penna, färg, storlek m.m.
Sedan så är det bara rita eller skriva på skärmen, vill man inte ha den aktuella bilden som bakgrund så kan man välja att få en helt gul bakgrund. Det smidiga med Quicknote är att man kan lätt notera telefonnummer eller andra viktiga saker från exempelvis webbläsaren eller sociala medier.

En annan smart funktion i ”quick”-serien är ett par widgets eller pop-up fönster. Dessa nås från notislisten och kan vara program som miniräknare, anteckningsbok, webbläsare m.m.
Öppnar man exempelvis miniräknaren via notislisten så kommer den upp som en widget/pop-up fönster på skärmen (oavsätt vilken app du använder). Du kan sedan välja om du vill förstora den till helskärmsläge, höja sänka opaciteten, detta gör att du kan ha fönstret i förgrunden och jobba med den app du kör i helskärmsläge. Detta är ett riktigt smart steg för att närma sig multitasking på mobila enheter. Liknande funktion finns på Samsungs Note serie, men då med betydligt större skärm.

Kamera

LG har lagt in en sensor på 13MP med en LED-blixt. Mjukvaran är enkel och smidig med en genvägslist på vänstersidan (horisontellt läge) och avtryckare, galleri samt video/foto reglage på höger sida.

detaljkamera

En smidig funktion som blir allt vanligare är att kunna ta kort med rösten. Man säger helt enkelt Shot eller Cheese så tar mobilen ett kort. Detta kan kännas lite onödigt, men kan komma till användning lite då och då. Ibland kan det vara svårt att komma åt avtryckaren som sitter på skärmen (man kan även fota med volym upp/ned), eller så kanske man ställer upp telefonen för ett gruppfoto. Detta är två exempel då röstfoto kan vara en smidig funktion.
Annars bjuder inte kameran på speciellt mycket speciella funktioner.

När det kommer till bildkvalitén så blir vi lite besvikna på biderna. De blir relativt skarpa, men känns lite bleka i dagsljus. Sensorn verkar också vara väldigt ljuskänslig då det lätt blir blackigt då ljuset tar över.

När det kommer till inomusbilder med sämre ljus så blir det lätt suddigt. När man sätter på blixten får man däremot en betydligt bättre skärpa.
Här nedan kommer ett galleri med testbilder:

Benchmark

När vi testade Optimus G i Quadrant Standard (benchmark test) så imponerar prestandan! Med HTC One X som närmsta konkurrent så ligger Optimus G långt framför. Trots liknande CPU ( quad-core Qualcomm 1,5GHz mot HTC:s Tegra 3 quad-core 1,5GHz) men med dubbla RAM (2GB mot HTC:s 1GB).

Optimus G jämförs bättre med Xperia Z som förutom sin 1080P skärm på 5″ är samma som Optimus G i hårdvaran.

Specifikationer

Modell LG-E975
Operativsystem Android 4.1.2 Jellybean
LG Optimus UI v.3.0
Mått (H x B x D) 131.9 x 68.9 x 8.5 (mm)
Vikt 145 gram
Processor Snapdragon S4
Quad Core 1,5GHz
Minne 2 GB
Skärm 4,7″ TrueHD IPS + LCD
768 x 1280 318 ppi
Corning Gorilla glas
Lagring 32GB internminne
Ingen plats för SD-kort
Kamera 13MP (bak)
1,3MP (fram)
1080p (30fps) film
Batteri 2100 mAh
Anslutningar microUSB 2.0
AUX
Nätverk WiFi
Bluetooth 4.0
DLNA
NFC
Pris 4000kr (Prisjakt)
LG:s reklamkampanj över Galaxy S4 känns lite väl kaxigt av LG då Optimus G snarare är jämförbar med en Galaxy S3.

Omdöme

Som vi sa i början av detta test så är det ingen på som varit speciellt imponerade av LG:s tidigare modeller förutom LG:s Nexus 4. Det är just kopplingen till Nexus 4 som gör Optimus G till en vinnare. Skillnaden mellan modellerna är mer eller mindre bara mjukvaran då Optimus G har Optimus UI v.3.0.

Optimus UI v.3.0 har LG lyckats med, det kan sega ner upplevelsen ibland, men det är svårt att komma undan när det kommer till påbyggda versioner av Android. Trots det så har LG lyckats få in en hel del trevliga funktioner vilket gör att Optimus G får en ”bättre” stämpel likt sin tvilling Nexus 4.

5 kommentarer

  1. […] Sedan kan man lägga till fler små program genom att ladda ner från Google Play. Dessa små program kan användas en åt gången och ligger som ett lager över det som används på telefonen. Man kan dock inte ändra opacitet som man kan på exempelvis LG Optimus G. […]

  2. […] Billigare hårdvara ja, de flesta tillverkare jobbar tillsammans med Qualcomm och använder deras Snapdragon CPU. I år har Snapdragon X00 serien växt till sig och är mer eller mindre standard i nya enheter. Här har Google och ASUS valt att använda en lite äldre Snapdragon S4 Pro vilket är den sista modellen i SX serien. Snapdragon S4 Pro har också använts i mobiler som Sony Xperia Z och LG Optimus G. […]

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version