Vi har nu testat Philips Fidelio och kan konstatera att Philips gör allt rätt med sin nya soundbar.

Teknikhype blev bekanta med Philips Fidelio Soundbar vid Philips Showroom och nu har vi fått testa den. Och det verkar som om Philips har skapat en stilren ljudlimpa med ett mäktigt ljud.

När vi packar upp den så är intrycket att vi tycker att den har ett bra utseende som passar bra in i hemmet. Den var lätt att koppla in och vi provade direkt att placera ut de löstagbara högtalarna. Då vi drog igång en film blev det en wow-känsla direkt. Ljudet imponerade mycket! Det var inte bara en förstärkning av TV-ljudet, utan gav rejält bra ljud utan burkighet eller skränig diskant.

Design

philipsfideliosoundbar4th

Soundbaren har en design som påminner om en flygplansvinge och har en aerodynamisk form. Panelen i mitten är gjord av borstad aluminium där powerknappen sitter samt indikationslampor som visar vilken inställning man har. Resten av soundbaren är täckt med tunt tyg där högtalarna ligger under. Beroende på hur du vill ha soundbaren om det så är liggandes eller monterad på väggen så anpassar sig högtalarna så att ljudupplevelsen blir maximal oavsett hur du väljer att ha den monterad. Måtten på hela soundbaren är 1 035 x 70 x 156 mm. Baslådans mått är (B x H x D): 200 x 200 x 510 mm.

philipsfideliosoundbar5th

Ett äss i rockärmen

Här kommer det som gör Philips Fidelio soundbar unik. Sidorna på soundbaren går att ta loss och blir två stycken trådlösa surroundhögtalare vilket ger riktigt 5.1 ljud. De kan placeras vart man vill och har en batteritid på cirka 10 timmar. När högtalarna är tillbaka i soundbaren så laddas batterierna. Och att ta loss och sätta dit högtalarna sker lätt. Eftersom batteritiden är 10 timmar så behövs de inte sättas tillbaka direkt. När inget ljud spelas, så stängs sidohögtalarna av automatiskt, och man sätter igång de igen genom att trycka på en knapp på baksidan av de löstagbara högtalarna.

philipsfideliosoundbar7th

Som standard med i förpackningen till Fidelio soundbar finns även en trådlös baslåda som enkelt kopplas ihop. Den behöver bara ström och synkroniseringen sker automatiskt.

philipsfideliosoundbar3th

 

Anslutningar

philipsfideliosoundbar6th

Philips vet att det inte räcker med en enda ljudanslutning utan har lagt till flera olika alternativ. Den har:

  • 3 stycken HDMI 1.4.
  • Två stycken In-anslutningar och en HDMI-ARC-out.
  • En digital koaxial och en optisk ingång.
  • AUX och 3.5 mm-ljudingång.

Den är även utrustad med Bluetooth för att enkelt koppla till en smartphone / surfplatta eller annan enhet med Bluetooth.

En ingång för ström som är en vanlig “radiokabel” är den enda sladden som ingår, baslådan har en likadan ingång och medföljande sladd.

Ljudet

Det är här som Philips Fidelio visar sin sanna styrka. Efter att vi kopplat in den så startar vi testfilmen som alltid är Transformers och vi praktiskt taget tappade hakan i golvet. Vi som är svåra att flörta med när det gäller ljud blev helt tagna av kvalitén på ljudet.

Det small, det sköts och det exploderade, rummet vibrerade och ljudet fylldes runt hela rummet då vi placerat de trådlösa högtalarna på varsitt nattduksbord. Det var en mäktig upplevelse att få höra något så stort och bra från en ljudlimpa. Vi höjde och höjde utan att ljudet skar sig eller blev burkigt. Philips har skapat en ljudlimpa som ska vara extraljud till din TV men den gör så mycket mer. Det är ett 5.1 ljud som kan mäta sig med en ”riktig” hemmabio för ett rimligt pris. Upplevelsen är en sådan man måste uppleva för att förstå.

philipsfideliosoundbar11th2

Den går att ha som stereo om man kopplar upp sig med sin smartphone via Bluetooth och detta fungerar bra. Med ett enkelt knapptryck på fjärrkontrollen byter man läge till Bluetooth, och alla våra enheter hemma hittade ljudlimpan utan problem. Men att lyssna på musik via Bluetooth skapar det enda problemet som vi märkte. Att spela en låt, med högsta kvalitet från Spotify, ger nämligen en del brus mellan låtarna. Musiken låter bra med klara toner och fin diskant men när vi pausar så hörs ett litet brus från högtalarna. Detta kan vara just med det exemplar vi fick låna då andra som recenserat ej haft detta problem.

Vill man ha med sig ljudet på olika ställen i hemmet så är det bara att koppla loss sidorna och bära med sig högtalarna vart man vill, vilket är praktiskt om man exempelvis har en fest och inte vill ha extremhögt ljud i ett rum för att det ska nå till de andra rummen. Räckvidden är lång. Testade att gå iväg så långt det gick i hemmet, stängde dörrarna och ändå lät det bra.

philipsfideliosoundbar2thbest

Omdöme

Philips Fidelio stödjer Dolby Digital 5.1, DTS Digital Surround. Den är lätt att koppla in och det går bra att koppla in flera saker som DVD, mediaspelare med mer då det finns många in- och utgångar.  Högtalarna ligger på 120 w och basen på 90 w. Totalt ligger allt på 210 w och det märks i ljudkvalitén och volymen. Ett riktigt stort plus i kanten är att basen följer med i paketet.  De trådlösa högtalarna har bra räckvidd och batteritiden räcker till flera filmer.

Fjärrkontrollen är enkel och man behöver inte gå in i menyer för att höja eller sänka exempelvis basen. Priset i butik ligger på cirka 6490 kronor vilket känns prisvärt speciellt om man jämför med andra soundbar. Teknikhype ger därför Philips Fidelio Soundbar ett Bäst i betyg för sin smidighet, funktion och pris.

Tidigare artikelNyhet: LG slår Samsung på fingrarna med deras nya TV
Nästa artikelNyhet: Sonys laptophybrid Vaio Multi-Flip PC

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn