Oneplus 11

OnePlus 11 är här och inte helt oväntat är telefonen snabbare och bättre när det kommer till hårdvaran, men mjukvaran raka motsatsen.

OnePlus 11 är nya toppmodellen som inte helt oväntat kommer med bästa möjliga hårdvaran och detta gör telefonen snabbare, för att jämföra med OnePlus 10T så är det 25 procent snabbare.

Minneshanteringen har fått sig ett lyft som nu är LPDDR5X och UFS 4.0 som gör telefonen snabbare än nånsin, men som jag nämnde i början så finns hårdvaran där och OnePlus har tidigare varit grymma på att kombinera hårdvaran med mjukvaran. Att öppna kameran, öppna appar m.m. är nästan alltid under en sekund och går man från en äldre telefon till OnePlus 11 så kommer man märka stor skillnad.

Skärmen på OnePlus 11 är inte helt oväntat också en överraskning och av toppklass, en skärm som har stöd för både HDR10+ och Dolby Vision med en storlek på 6,7 tum med 120 Hz uppdateringsfrekvens som i sin tur kan anpassa hastigheten efter vad man gör med telefonen, allt för att spara batteri. Detta är inget nytt från OnePlus och varit teknik i skärmen som följt med oss länge.

OnePlus 11

Batteriet på 5 000 mAh kan vi endast ladda via sladd, inte helt oväntat så pratar vi om 100W-snabbladdning där man ska kunna ladda en telefon från att vara tom till 100 procent på endast 25 minuter, inget jag testat men att bara låta telefonen vara inkopplad medans man borsta tänderna kan utan problem få in en hel dagsanvändning. Det finns av någon anledning inte stöd för trådlös laddning utan endast sladd denna gången, alltid ska det saknas något. Plus är väl att en 100W-laddare följer med telefonen denna gången.

Hasselblad är tillbaka och Oneplus har kvar samarbetet med Hasselblad i OnePlus 11, hur mycket som Hasselblad faktiskt tillför i detta är svårt att säga, det pratas mest om att dom är med i mjukvaran och pillar på färgerna, men inget jag märkt av.

Jag valde att inte lägga så mycket tid på kamerorna denna gången, främst för att majoriteten av mobilkameror idag är OK, det blir inga bilder som sticker ut precis men dom är tillräckligt bra för att kunna använda lite snabbt. OnePlus 11 huvudkamera är på 50 megapixlar men när man tar bilder så är det på 12,5 megapixlar. Zoomkameran på 32 megapixlar ger i sin tur bilder på 8 megapixlar med stöd för 2 gånger optisk zoom, kan man verkligen kalla det för zoomkamera då?

OnePlus 11 fortsätter att ha en grym byggkvalité och kvalitetskänsla. OnePlus 11 känns verkligen som en robust och tålig telefon som har en unik design på baksidan med sina kameror. Det är en telefon med kurvad design och något som blivit av en smaksak för många, jag gillar mer den kantiga designen, främst för att jag får ett bättre grepp om telefonen.

Men där OnePlus 11 tyvärr brister som mest men som den en gång i tiden var bland dom bästa är Oxygen OS och mer specifikt Oxygen OS 13. En gång i tiden var detta ett operativsystem som var så nära ett rent Android som det bara gick, men mycket av detta har försvunnit. Oxygen OS har ändrat sitt utseende en hel del och det finns flera enkla gester och funktioner i Android som är under all kritik. Många vardagliga gester som görs har ställt till det rejält och blir i flesta fallen ett mer och mer störande moment.

Oneplus 11

Det finns inte jätte mycket appar förinstallerade men vi hittar Oneplus Store, Oneplus Community samt olika lägen såsom Zen Mode och OnePlus Games, allt sådant jag kan vara utan och ännu mer kunna avinstallera eller bli av med.

Hade OnePlus 11 kommit med ett helt rent Android 11 så är jag rätt så säker på att detta skulle bli en telefon som sticker ut i mängden, som har en bra hårdvara tillsammans med en mjukvara som majoriteten faktiskt vill ha, rent Android utan massa annat förinstallerat.

OnePlus 11 är ingen dålig telefon, långt ifrån, men argumentet om varför man ska köpa en OnePlus för 10 000 kronor istället för en Samsung eller Xiaomi som har telefoner i samma prisklass och mer väletablerade varumärken i Sverige blir svår.

RECENSION ÖVERBLICK
Hårdvara
9
Mjukvara
5
Design
7
Pris
7
Tidigare artikelNya powerbanks från Mophie med stöd för snabbladdning
Nästa artikelNetgear presenterar Nighthawk-router med Wi-Fi 7-stöd
test-oneplus-11OnePlus 11 fortsätter att visa hur byggkvalite ska kombineras med bra hårdvara, men mjukvaran fortsätter att brista och jag hoppas Oneplus har ge oss ett mer rent Android framöver, som en gång i tiden.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn