MSI visar upp nya Z170A Tomahawk som ska ge de stöd som behövs för gaming, men vad mer har vi att vänta oss?

Moderkort finns det en hel del att välja mellan både olika tillverkare men även hos varje tillverkare finns det moderkort för olika ändamål, men allt fler lägger fokus på gaming så det är en allt större marknad och MSI är långt ifrån att hamna efter rättare sagt tvärtom är man ledande inom branschen.

Vi har fått möjligheten att testa på Z170A Tomahawk från MSI som är ett nytt moderkort för senaste Skylake-processornerna från Intel men tillsammans med Skylake så kommer det många andra förbättrade och snababre funkioner såsom USB 3.1 Gen.2, M.2 plats samt bättre stöd för att överklocka olika komponenter som gör detta lättare och säkrare än tidigare.

MSI:s färger är helt klart rött och det märks snabbt även på detta moderkortet då det finns många röda detaljer på kortet som gör att det inte bara ser bra ut men även kvalitetsmässigt ser det bra och lite dyrare ut.

Chassin med ett öppet chassi på sidan blir allt vanligare och att då ha ett snyggt moderkort är en viktig detalj för dom som är mycket för detaljer..

Platsen för M.2 ligger mellan PCI-e och CPU som är de vanligaste hos dom flesta tillverkarna men vi skulle hellre vilja se att denna plats låg närmare ram-minnena eller på ena kanten där PCI-e portarna börjar..

Ram-minnesplatserna sitter på ena sidan och är alltså inte uppdelade med två eller fyra på var sida av processorn som vi kan se hos andra kort.

msi-z170a-tomahawk-2

 

Z170A Tomahawk gör annars ett utmärkt jobb med ett nytt UEFI-gränssnitt på BIOS som är väldigt lättförståeligt samt att moderkortet hjälper att hålla koll på alla fläktar samt temperaturer som är nödvändigt.

Många kan tycka att USB 3.1 Gen.2 känns lite väl för tidigt då det inte finns allt för många tillbehör som drar nytta av detta men fördelen är att man är redo när detta väl kommer igång då USB 4.0 eller uppföljaren till USB 3.1 kommer att dröja några år till som det ser ut nu. USB 3.1 är 2x snabbare än 3.1 Gen.1 och hela 20x snabbare än USB 2.0.

Nackdelen som vi hittade med kortet var antal USB-portar som endast är 6st sammanlagt och med alla tillbehör idag såsom mus, tangentbord, webcamera, mikrofon m.m. så tar dessa platserna snabbt slut och man blir tvungen till att införskaffa en USB-hubb i värsta fall.

MSI är extremt duktiga på att visa alla nya funktionerna hos sina produkter och speciellt när det kommer till komponenter. Trådlösa nätverk är något som blir allt populärare och med routrar idag som är anpassade även dom för gaming så finns det snart ingen nackdel att köra med trådlöst och man slipper dra kablar flera meter som man oftast blir tvungen till, det trådlösa kortet som finns på detta moderkort kommer även med två antenner som gör att räckvidden inte påverkas allt för mycket som integrerade kan göra.

msi-z170a-tomahawk-betyg

Omdöme

MSI Z170A TOMAHAWK som går på nästan 1 500 kr är det värt och är ett pris som ett bra moderkort går på i dagsläget. Man får alla funktionerna som är relativt framtidssäkra för en bra peng och MSI har sedan start varit duktiga med att uppdatera bios och allt annat runt om ett moderkort.

En bättre-stämpel är det utan tvekan värt och värt att tänka på är att priserna på moderkort oftast snabbt faller då det hela tiden kommer nya så tycker ni priset är högt nu så räcker det oftast att vänta några månader innan priset sjunker och ni får ett riktigt bra kort för en liten peng.

Tidigare artikelNyhet: Razer visar upp Nabu Watch
Nästa artikelNyhet: Namninsamling för iPhone 7 och trådlösa hörlurar från Apple

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn