Ultrabreda skärmar blir allt vanligare och självklart vill även MSI vara med i leken och dom gör det riktigt bra med Optix MPG341CQR.

MSI är bland som större när det kommer till komponenter och är snabba med att vara med om det senaste. Men även deras skärmar har tidigare imponerat och så även denna gången med Optix MPG341CQR som är deras ultrabreda skärm med fokus på gaming.

Optix MPG341CQR är utrustad med en VA-panel vilket gör att den verkligen har full fokus på just gaming, vi har bland annat en uppdateringsfrekvens på 144 Hz att ta del av men även stöd för VESA DisplayHDR 400 samt lite RGB-belysning på baksidan som är lite av ett måste. Upplösningen på skärmen är 3 440 x 1 440 pixlar vilket enligt mig är ett måste och det märks även att något som blir allt mer ett måste även från MSI. Storleken på denna skärmen är 34 tum vilket kan ibland känna större en det faktiskt är, dock kunde jag utan problem använda mitt bordsfäste för min 27 tums skärm även för denna, dock är den ju betydligt bredare än en 27 tummare.

MSI Optix MPG341CQR

Portarna som vi har att använda oss utav hos denna skärmen är:

 • 2x HDMI 2.0
 • 1x Displayport 1.4
 • 1x USB 3.2 Gen 1 Type-C
 • 2x USB 3.2 Gen 1 Type-A

När man första gången använder sig utav en ultrabred skärm varesig det är i spel eller bara i Windows så är det mycket av en vanesak och det tar lite tid att vänja sig vid det, dock finns det sina fördelar och nackdelar. Om man spelar och vill satsa på e-sporten så är kanske inte detta en skärm för dig, då ska man nog hellre satsa på 24 tum istället. Men är man som jag och säkert många andra och spelar spel för det är kul och kanske för man vill vara med om en intressant story så är Optix MPG341CQR helt klart ett måste i nuläget.

Prestandan finns där, upplösningen finns där och allt fler spel får stöd för ultrabreda skärmar, det finns några fåtal som kanske kan ställa till det, men inget jag märkte av på dom titlarna jag testade. Några av spelen som jag testade var:

 • PUBG
 • Destiny 2
 • COD Black Ops Cold War
 • Sea of Thieves
 • Assassin’s Creed Valhalla
 • World of Warcraft
 • Fallout 76

Inlevelsen när man har en såpass bred skärm som Optix MPG341CQR blir verkligen annorlunda, man blir mer ”omfångad” av spelet och det enda jag ångrar är att egentligen ge något typ av bilspel en chans som jag kan tänka mig verkligen ökar inlevelsen rejält.

Om det krävs ett lite kraftfullare grafikkort för det vet jag inte, men jag skulle nog rekommendera att man ser över vad man har för att verkligen klara av denna gigant. När jag gjorde testet så satt jag på 2080 Super vilket fungerade utan problem och det kan hända att många inte kommer ha problemet men ändå värt att ha i åtanke.

MSI Optix MPG341CQR

Den delen där Optix MPG341CQR inte imponerar särskilt mycket är HDR-delen och fastän att skärmen har stöd för DisplayHDR 400 där vissa spel blev mörkare medan andra blev ljusare. Kort och gott så valde jag helt enkelt att stänga av funktionen vilket jag inte saknade men hoppas på att vi får se betydligt bättre HDR-funktioner framöver.

En annorlunda och spännande funktion hos Optix MPG341CQR är Gamesesnse som är en funktion som kan användas på olika sätt, t.ex att ha det som sin hälsamätaren i PUBG eller CSGO. Detta är något jag aldrig sett tidigare och kan vara en funktion som är spännande men kanske inte något jag riktigt använda framöver. Oftast något man bara testar som en rolig grej.

En annan trevlig funktion som jag använde mer än ajg trodde att jag skulle göra är Picture-by-picture eller Picture-in-picture där man kan enkelt kan dela upp skärmen i två delar och helt enkelt använda den som två skärmar fast i en skärm, användbart om man jobbar med skärmen och beroende av två fönster öppna samtidigt, som jag är. Jag skulle nog utan tvekan kunna ha tre stycken Optix MPG341CQR och både jobba samt spela på dom, lite av en dröm kanske.

MSI Optix MPG341CQR

Men fastän att DisplayHDR 400 kanske inte riktigt imponerar så är Optix MPG341CQR en riktigt bra skärm. Hög upplösning och en hög uppdateringsfrekvens på en storlek av skärm som jag tror dom flesta skulle uppskatta och framför allt är nyfikna på att testa. Denna skärmen saknar dock G-Sync men är utrustad med Freesync om det behovet finns.

MSI Optix MPG341CQR har en prislapp på strax under 10 000 kronor vilket kan kännas lite högt men samtidigt har man en skärm som är ganska så framtidssäker både med sin upplösning och uppdateringsfrekvens. Mitt tips är dock att man försöker hitta en återförsäljare som har denna skärmen som demoex för att verkligen få en känsla för den, jag tror inte detta är en skärm för alla men till väldigt många och speciellt om man vill ha en stor skärm istället för två mindre.

RECENSION ÖVERBLICK
Hårdvara
9
Kvalitet
8
Funktion
7
Pris
6
Tidigare artikelGames with Gold spelen i december bekräftade
Nästa artikelPlaystation Plus spelen i december bekräftade
test-msi-optix-mpg341cqrMSI Optix MPG341CQR är en skärm som jag verkligen gillar och som har potential till mycket. Prestandan finns där och upplösningen finns där, dock kan en skärm på 34 tum och ultrabred som kanske inte är något för alla men helt klart något man måste ge ett försök i den mån man kan.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn