AMD har gjort en rejäl comeback när det kommer till processorer och prestandan, men kan MSI hålla med i samma tempo med sina moderkort och nya B550-serien?

Ska ärligt talat säga att jag inte kan minnas senast jag faktiskt gav AMD en chans när det kommer till deras CPU. Främst för att Intel var så långt före i både utveckling och prestanda men samtidigt som ryktet för Intel var bättre, då.

Nu har AMD gjort en rejäl comeback och när det kommer till deras CPU har prestandan blivit betydligt bättre och tekniken som AMD väljer, 7nm gör att dom kan få till fler kärnor och trådar i sina processorer än vad Intel kan.

MSI MAG B550 Tomahawk

Nu är det dags för lite nytt och MSI vill som alltid vara med på tåget från början, vi har fått in MAG B550 Tomahawk att testa och detta gör vi tillsammans med AMD Ryzen 9 3900X som är en processor från 2019 men fortfarande imponerar med sin prestanda. Vi hittar bland annat 12 kärnor och hela 24 trådar i denna processor, hastighet på 3,8 GHz standard och med turbon igång uppe i hela 4,6 GHz, detta egentligen utan att vi fått moderkortet att jobba eller någon typ av överklockning.

MAG B550 Tomahawk imponerar på flera sätt, till ytan kan det se ut som ett vanligt moderkort men det finns funktioner och mindre ”tweaks” som MSI förbättrat och tänkt på denna gången.

Eftersom AMD bjuder på såpass mycket kraft som dom gör med alla sina kärnor och trådar så är det ingen hemlighet att det skapas en hel del värme, värme som vi vill få bort på bästa och mest effektiva sätt. Detta är något som MSI vill hjälpa till med när det kommer till moderkorten och vi hittar flera kylflänsar på moderkortet som hjälper till med detta, stort plus men värt att tänka på är då storleken på CPU-kylaren som man väljer då just dessa kylflänsarna vid I/O kan vara i vägen.

MSI MAG B550 Tomahawk

Är man ute efter att ha många M.2 SSD så finns det alltid lösningar, men integrerat i MAG B550 Tomahawk finns det två platser och båda dessa är utrustade med kylflänsar då just dessa SSD kan bli varma och och erbjuds även att köpa med kylflänsar, men istället har MSI valt att ha detta direkt på moderkortet, smart och smidigt. En utav M.2 portarna är generation 4 vilket gör att vi kan komma upp i extremt höga hastigheter, 64 Gb/s enligt MSI och jag skulle säga att vi är väldigt nära 64 Gb/s när vi gjorde våra tester, det gäller dock att ha ”rätt” SSD också där som klarar av dessa hastigheter och kompatibel med gen 4.

MSI MAG B550 Tomahawk MSI MAG B550 Tomahawk

MSI har dom senaste generationerna varit duktiga med att ge oss möjligheten att kontrollera alla fläktar som kopplas direkt in i moderkortet genom mjukvara direkt i Windows, enkelt gränssnitt där man kan styra varje fläkt individuellt.

MSI B550 Tomahawk

För mig är det fortfarande viktigt att veta vilka olika portar det finns att ta del av och här kan jag ganska snabbt säga at MSI har snålat lite. Portarna som vi hittar kan ni se nedan

  • 2x – USB 3.2
  • 1x – USB-C
  • 2x – USB 2.0
  • 1x – Displayport
  • 1x – HDMI
  • 1x – LAN 2.5G
  • 1x – LAN 1G
  • 1x – PS/2
  • Realtek ALC1200 Audio

Den sistnämnda PS/2 fattar jag ärligt talat inte vad den gör där, jag har inte sett möss eller tangentbord med denna porten och kommer nog heller inte göra framöver. USB funkar gott och väl men däremot hade jag velat se mer av USB 3.2 istället för 2.0. Vi får dock en USB-C vilket är ett stort plus samt att vi får möjligheten att ha en USB-C på framsidan också.

MSI B550 Tomahawk

Även MSI MAG B550 Tomahawk kommer med ett liten detalj som blir allt vanligare och vi har en knapp för ”Flash Bios” vilket gör det betydligt lättare och säkrare.

Ett annat stort plus som B550 är redo med är PCI-E Gen 4 vilket är betydligt snabbare än tidigare generation och gör att moderkortet blir mer framtidssäkrat. Vi kanske inte har samma nytta för gen 4 idag men det kommer garanterat behövas, speciellt i grafikkorten som vi sätter allt större krav på. Stort plus och något som AMD varit duktiga med att vara först ut med.

Kräver man riktigt snabba RAM-minnen så behöver man inte oroa sig hos MAG B550 Tomahawk, dock gjorde jag inga tester på detta men MSI själva säger att MAG B550 Tomahawk ska klara av upp till hela 5100+ MHz (överklockat) vilket är riktigt snabbt och kul att se vad dagens moderkort klarar av.

MSI MAG B550 Tomahawk MSI MAG B550 Tomahawk

När vi kom till att överklocka vårt 3900X med MAG B550 Tomahawk så var det blandade resultat. Vi fick verkligen 3900X att svettas men så även MAG B550 Tomahawk, resultaten var enligt mig redan imponerade innan överklockandet men gav samtidigt ett stabilt resultat där jag inte märkte några som helst problem med varken stabilitet eller temperatur.

MSI MAG B550 Tomahawk

Fastän att MAG B550 Tomahawk gör sitt jobb riktigt bra så är fortfarande 3900X en liten flaskhals när det kommer till bland annat spelandet, fastän att prestandan är betydligt bättre på papper så finns det brister, bland annat är singelkärna fortfarande sämre samt att processorn kräver en hel del ström.

Alla benchmark som ni kan se resultaten på nedan lyckades vi komma upp i ungefär 4400 MHz på singelkärna och detta på 1,45 Volt. Så fort vi gick upp ett steg så kraschade benchmarktesterna gång på gång. Detta var det vi lyckades åstadkomma med MAG B550 Tomahawk och CPU-kyl från Cooler Master.

MSI MAG B550 Tomahawk MSI MAG B550 Tomahawk MSI MAG B550 Tomahawk

B550 är helt klart ett trevlig tillskott till moderkort i AMD Ryzen-serien. Det finns stor potential men brister på till exempel I/O som enligt mig borde vara en självklarhet i dagsläget.

Överklockningen är lika enkel som den alltid varit och stabiliteten beror som vanligt inte endast på moderkortet utan även på andra komponenter, det MAG B550 Tomahawk gör riktigt bra är att har koll samt kyler hela maskinen så gott den kan, något som vi hoppas att vi kan få se i flera moderkort framöver.

Det ska bli kul att se vad både MSI och AMD kommer komma med lagom till nästa generation Ryzen där prestandan ser ut att bara fortsätta imponera, frågan är bara om alla andra komponenter lyckas följa med i samma takt. B550 Tomahawk är helt klart en bra och stabil början om man väljer den ”röda sidan” som är AMD.

RECENSION ÖVERBLICK
Kvalitet
8
Funktioner
6
Installation
6
Pris
6
Tidigare artikelHelt nya Star Wars: Squadrons släpps till hösten
Nästa artikelSignify har släppt nya Philips Hue lampor
test-msi-mag-b550-tomahawkMSI MAG B550 Tomahawk är en bra start om man vill ge sig på AMD processorer och inte har allt för stora krav när det kommer till portar. Ska man dock satsa på att överklocka mycket så finns det bättre alternativ som även dom ingår i B550-serien.

2 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn