Lenovo ThinkPad X1 Carbon är en ultrabook som innehåller fingeravtrycks-sensor, touchskärm samt 3G-modem, är det något värt att lägga pengar på?

Med Thinkpad X1 Carbon så känns det som att Lenovo satsat på businessmarknaden. Smidig och lätt att ha med sig och många möjligheter. Fingeravtrycks-sensor för högre säkerhet och möjlighet att ladda upp batteriet till 80-85% på ungefär 30 minuter, inbyggt 3G-modem gör dig ständigt uppkopplad vilket känns som anpassat till kontorspersonal.  IMG_4024

Kvalité

Lenovo ThinkPad X1 Carbon känns gedigen, kraftigt byggd och hållbar. Chassit är gjort i någon form av plast/gummi-liknande hölje och chassit är precis som namnet antyder, kolfiber vilket känns hållbart. Det som är en nackdel med denna typen av hölje är att fingeravtryck och smuts syns betydligt mycket lättare och snabbare vilket är väldigt tråkigt.  Tangenterna är klassiskt ThinkPad-stuk på, stora och lätta att trycka på. Utöver mousepad så har den även trackball som är lite av standard på ThinkPad-modellerna. Även touchskärmen har ett gediget utförande och känns robust. Det som är lite av en miss är att när man väl skall använda touchskärmen så måste man hålla i tangentbordsdelen för annars ”vippar” hela datorn när man trycker och drar fingrarna på skärmen. Tangentbordet är belyst underifrån med en form av vit LED-belysning som går att dimma i två lägen eller ha  helt avstängt, med hjälp av ”FN”-knappen och space – smidigt utfört! 

Under skalet

Modell Lenovo ThinkPad X1 Carbon 3460ANG
Operativsystem Windows 8
Mått (B x D x H) 32,8 x 22,9 x 2,3 cm
Vikt 1,36 kg
Processor Intel Core i5 3427U 1.8-2.8 GHz
Grafikkort Intel Graphics HD 4000
Minne 4GB DDR3
Skärm 14″ HD+ LED 1600×900
Lagring 180GB SSD Platine SATA 3
Anslutningar 1 x USB 2.0 1 x USB 3.0 1 x Mini Displayport Mikron
Nätverk WLAN Intel Centrino Advanced-N a/b/g/n Inbyggt 3G modem med möjlighet att ansluta SIM-kort
Pris 15 990:-

Det är inte en hel drös med portar och anslutningar på X1’an, det kanske är det som har gjort att dom har kunnat göra den så tunn. När den lanserades så sa Lenovo att det skulle vara den tunnaste Ultrabooken med 14″-skärm. Möjligheten att kunna vara uppkopplad med hjälp av SIM-kort är en väldigt smidig och en bra finess, för den som jobbar på kontor eller är mycket ute på ”fältet” och jobbar, men för en privatperson så känns det väldigt osäkert huruvida man är ute efter just en sådan funktion? 180 GB SSD är lite väl i snålaste laget känns det som, stor fördel till att det enbart är SSD och inte SSD-hybrid vilket börjar bli lite av en trend.

Användning

Nu har vi använt Lenovo ThinkPad X1 Carbon en del som surf-maskin och till att skriva längre texter och det är en otroligt skön maskin att skriva på. Tangenterna är bra placerade och känns bra rent estetiskt. Möjligheten att dimma tangentbordsbelysningen är en smart funktion. Sen möjligheten att vinkla skärmen helt så datorn blir ”platt” känns mer som en fräck grej att kunna göra, än att den fyller någon direkt funktion. Förstår inte hur Lenovo tänkte med det? Sedan börjar det bli lite av en tradition att trycka in en massa bloatwares i datorn som segar ner prestandan märkvärt, detta har även Lenovo gjort i sin X1 Carbon. Personligen ser jag inget positivt i det. Vikten är knappa 1.5 kg och det är enormt positivt vilket gör att den blir lätt att ta med sig storleken är även där en fördel.

Omdöme:

Lenovo ThinkPad X1 Carbon är rent allmänt bra dator, den levererar bra med sin Intel Core i5 processor, tillsammans med 4 GB DDR3-minnen så hänger den med bra. Det är ingen ”top-of-the-line” maskin men den funkar bra till alldagliga saker. Det som gör att vi väljer att inte ge ThinkPad X1 någon stämpel är dels begränsningen i lagringsutrymmet – 180 GB räcker inte långt i dagsläget och efter en snabb titt på Lenovos utbud så verkar inte hårddisksutrymmet gå att ändra utan du kan få sammanlagt 8 GB ram istället. Processorn går även den att ändra till en i7’a. Priset talar dock emot systemet, då 15 990:- för den utgåvan som vi har är lite väl overkill för den utrustning som levereras.

Bättre lycka nästa gång Lenovo

 IMG_4033

Tidigare artikelVideo: Black Ops 2 Apocalypse trailer
Nästa artikelRykte: Nokia lanserar tablet och phablet i höst

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn