Teknikhype har fått testa Jawbone UP24 – ett aktivitetsarmband som håller koll på kaloriförbrukning, sömn, steg och mycket mer.

Aktivitetsmätare och smart watches finns det en hel uppsjö av och nu har vi fått testa armbandet Jawbone UP24 från Coolstuff.se.

jawboneup24-4

Design

Armbandet Jawbone UP24 är ett slimmat och elegant armband, som skapat en del uppmärksamhet under tiden jag använt det. Några har helt enkelt kommenterat det som ett snyggt armband, och några som har haft vetskapen om vad ett aktivitetsarmband är har frågat om det, och sagt att det är snyggt. Och jag håller med. Materialet är gummi, och i ena änden är en knapp i nickel, samt i andra änden en löstagbar del med en nickeldetalj. Under den löstagbara delen är en 2,5 mm kontakt, vilken man ansluter till en liten medföljande USB-adapter vid exempelvis laddning.

jawboneup24-3

Där knappen sitter, finns även lampor som lyser om man exempelvis trycker in knappen. De visar då om det är dag- eller nattläge, genom att visa en sol eller måne.

Jawbone Up24 kommer i 3 olika storlekar och det är bra att mäta så de sitter bra först, eftersom de ju kommer sitta runt handleden dygnet runt. Vikten på de olika banden är 19g för small, 22g för medium och large väger 23g. Väldigt nätt och lätt!

jawbonescreen2jawbonescreen3

Installation

Att börja använda Jawbone Up24 var väldigt enkelt. Det som behövs är att ladda hem appen , och helt enkelt följa de steg som kommer upp. Jag fick dock försöka några gånger, och hann fundera på om något var fel – men det löste sig snabbt och sedan dess har det inte varit några som helst synkroniseringsfel eller liknande mellan armband och mobil. Jag har använt en Samsung Note III till testet, och Jawbone UP24 ska funka alla iOS-produkter  enligt supportsidan, och Androidmobiler med Bluetooth 4.0 och Android 4.3 (Jelly Bean) eller nyare.

jawboneup24-2

Funktioner

Jawbone UP24 är ett armband som bland annat mäter steg, kalorier, distans, aktiva minuter, sömntimmar och sömnkvalitet. Allt detta synkas sedan via Bluetooth med ens mobiltelefon, och statistiken syns om man öppnar appen. Det går att föra en matdagbok och även läsa av EAN-kod direkt med mobiltelefonen, för att få in det i appen. Och armbandet kan användas som väckarklocka där man ställer in vilken tid man vill gå upp, och inom vilket intervall armbandet ska väcka en. Då känner ambandet av, när det är som mest optimalt att vakna, och väcker en med vibrationer. Det går även att ställa in så armbandet ska vibrera om man suttit still en viss period så man påminns ta en paus.

Det går att få fram statistik i något som kallas Trends, vilket är statistikstaplar med översikt på hur dagarna, veckan eller månaden ser ut gällande bland annat steg, sömn, och näringsintag.

Det ska även gå att lägga till vänner, som också har Jawbone UP-armband, men denna funktion har jag inte kunnat testa.

Det som jag tänker skulle vara nästa steg i den här typen av armband är en faktiskt pulsmätare och GPS. Men i stället för GPS kan man ställa in tidsur som mäter hur länge en aktivitet pågår.

jawbonescreen15

Steg och aktiviteter

Aktivitetsmätaren Jawbone UP24 mäter steg eller snarare rörelse med hjälp av MotionX technology vilket mäter ens aktiviteter med hjälp av sensorer i armbandet. Enligt info ska MotionX börja fungera som bäst efter en vecka när den har känt av och analyserat om en själv och det håller jag med om att den gör. Tipsen som kommer upp i armbanden stämmer bättre, och även sömnregistreringen. När det gäller steg, så kan man ställa in vad målet är för en själv under en dag. Rekommendationerna ligger på 10.000 steg, så jag lät det vara så. Sedan kan man lägga till andra aktiviteter som läggs till i stapeln. Det går även att ansluta andra applikationer, till ens Jawbonearmband. Det är exempelvis appar som MyFitnessPal, IFTTT, RunKeeper, MapMyFitness med flera.

Att lägga till aktiviteter är lätt, och gör att man manuellt kan lägga in om man tränat någonting mer än de vardagliga stegen. Det finns flera alternativ på träning, och som steg två väljer man hur hårt man körde, och sedan hur länge. Detta läggs sedan till de vanliga stegen och kaloriförbränningen. Tyvärr överlappar de olika aktiviteterna sig när man går in på dagens mål, och i stapeln på första sidan syns inte alla aktiviteter, så om man exempelvis kört crosstrainer och styrketränat direkt efter varandra, så överlappas de små ikonerna eller syns bara en. Men kollar man i aktivitetslistan vid hemskärmen kommer de upp.

jawbonescreen18jawbonescreen19jawbonescreen9jawbonescreen10

Kalorier

Vill man så går det att föra en matdagbok med appen. Detta genom att lägga till matvaror, eller recept som finns i appen, eller genom att scanna av EAN-kod med mobiltelefonens kamera. Jag provade att läsa av några varor – och samtliga dök upp. Efter en matvara lagts till, så kan man se hur mycket fibrer, fett, kolhydrater, protein, socker, salt och kolesterolvärde. Detta är indelat i olika kategorier över vad man ska ta det lugnt med, och vad man helst ska låta bli. Två ägg blev röd varning direkt på kolesterolet, 124%. Detta är baserat på USDA dagliga rekommendationer.

Sömn

Något väldigt spännande är ju det där med att ha koll på sin sömn. Armbandet kan tydligen känna av vilken sorts sömn man sover, djupsömn eller den ytligare varianten.

jawbonescreen20

Den visar hur lång tid det tog att somna, hur länge man låg i sängen, och hur många gånger man vaknat. Det där sistnämnda fungerade dock rätt dåligt på mig. Men det beror förmodligen på att när jag vaknar ligger jag ändå helt stilla. Så de flesta av mina vakenstunder på natten har gått obemärkt förbi armbandets sensorer. Men överlag är jag imponerad. Det fungerar också väldigt bra att ställa in armbandet för en liten power nap, så väcker den en när det är lagom längd.

Utmaningar

I appen kommer det ibland upp råd och utmaningar.

jawbonescreen11jawbonescreen12jawbonescreen16jawbonescreen17

En dag då jag tränat extra mycket, så kom till exempel tipset att jag skulle dricka en viss mängd vatten. Här kunde jag välja att acceptera, eller bara neka. Men jag accepterade så klart, och för varje glas jag drack så registrerade jag det.

jawboneup24-5battre

Omdöme

Jawbone UP24 är en mer än ett snyggt armband. Funktionerna är många och det är otroligt lätt att använda. Appen i mobiltelefonen är enkel att förstå sig på. Även om det inte går att bada med det, så går det ändå att duscha med armbandet, vilket är ett stort plus. Det har lätt vikt, och har en bra batteritid på en vecka. Priset på Coolstuff.se ligger för närvarande på 1395:- vilket ger mycket extra motivation för att äta rätt och röra på sig. Och även om inte det är viktigt så är det en kul grej att ha för att registrera sömn och se hur mycket man rör på sig en vanlig dag. Allt ovanstående gör att Teknikhype sätter ett Bättre i betyg.

Tidigare artikelVideo: Motorola visar upp Moto E
Nästa artikelNyhet: LG visar första detaljerna av LG G3

2 kommentarer

 1. Jag har läst att armbandet är rätt stort och har själv 16 cm handled. Jag tänkte höra hur ditt armband satt på dej, storlek och vad du har för mått i omkrets? Tack =) Carro

  • Hej Carro,
   om du går till butik så finns det på förpackningen mått i plast för att du ska få rätt storlek. Jag hade medium, och det fungerade bra tycker jag. Hoppas bilderna kan visa hur det satt. Har också 16 runt handleden.
   Mvh
   Ida

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn