Intel har nu släppt sin senaste generation processorer som ingår i Rapor Lake-serien, Core i9 13900K som är bland dom kraftfullaste processorerna.
Intel presenterade nyligen sin senaste Raptor Lake-processor, Core i9 13900K. Den här processorn är den mest kraftfulla och avancerade på marknaden, med imponerande prestanda och ett antal viktiga funktioner. Detta är kort och gott en uppföljare och med flera förbättringar från tolfte generationen där Intel för första gången började blanda bland sin kärnarkitektur där vi har högeffektiva och mer energisnåla kärnor, perfekt för bland annat laptops.
Den största nyheten med Core i9-13900K denna gången är att vi har dubbelt så många effektiva kärnor, från åtta till hela 16 stycken vilket är ett stort hopp men när det kommer till dom högeffektiva kärnorna så är det fortfarande åtta stycken även trådarna har ökat från 24 till 32.
När det gäller just prestandakärnorna hos Core i9-13900K är dom klockade till basfrekvens på 3,0 GHz men dom energisnåla/effektiva kärnor för nöja sig med 2,2 GHz vilket är helt klart tillräckligt när det kommer till det som inte kräver något som helst prestanda. Intel fortsätter att uppgradera sin ”boost” eller ”turbo” bland kärnor och tittar vi på högeffektiva kärnor finns det en boost på tre steg, man kan i steg ett komma upp i 5,4 GHz men med hjälp av Intel Thermal Velocity Boost (TVB) kan vi komma upp i hela 5,8 GHz och då gäller det att hålla nere temperaturen på bästa möjliga sätt, för det blir varmt och det blir varmt snabbt. Jag hade inga som helst problem att få upp kärnorna till 5,8 GHz med bra stabilitet.
Dom effektiva kärnorna är basklockade till 2,2 GHz men går att få upp till 4,3 GHz som max om det skulle behövas, men jag tror det är mer dom högeffektiva kärnorna som är intressanta att klocka med Intels egna Turbo-teknik.
Där det kanske har hänt mest eller störst förändringar i nya Raptor Lake-serien är att DDR5-minnet bli snabbare och tidigare stödet var max 4800 MHz men detta ökar nu till 5600 MHz och med tanke på hur snabba DDR5-minnen är så känns detta ganska väntat. Minnesbandbredden har också ökat från 76,8 till 89,6 gigabyte per sekund som kan gynna både spel och program, benchmark-testerna hade det ingen större påverkan på.
Men det har varit svårt att testa processorns fulla potential med till exempel Gen5-baserat M.2-SSD eller Nvidias RTX 4000-serie och Radeon RX7900 då jag inte lyckats få tag på dessa men jag märker snabbt att man kan få bra resultat även med ”förra” generationens komponenter och speciellt RTX 3000-serie.
Vårt testsystem som vi använde oss utav innefattade av:
- MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi
- Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux
- Kingston FURY Beast DDR5 5200 MHz
- WD_Black SN770
- MSI Geforce RTX 3080
- Windows 11 Pro
Benchmark-testerna jag valde att göra var att jämföra med 12:e generation från Intel och då närmare bestämt i9-12900K som då var flaggskeppet och det är en viss skillnad.
Om man ser jämförelsen mellan 12 och 13:e generationen Core-processor från Intel så är det en rätt så stor skillnad, dom dubblerade prestandakärnor gör sitt jobb utmärkt och jag märke även en mindre skillnad på många spel. Just spel är duktiga på att nyttja dessa prestandakärnor som kan jobba i en ovanligt hög klockfrekvens vilket gynnar och ger oss en bättre upplevelse.
Jag valde medvetet att inte jobba nånting med överklockning och detta främst då jag vet att majoriteten av användarna aldrig gör detta utan använder sin processor som ”standard” och istället väljer att dra nytta av Intels egna turbo-lösningar som kickar igång när det väl behövs i spel och tunga program.
Men det känns som att det finns så mycket mer man kan testa med Intel Core i9-13900K såsom nya generationen grafikkort som maxar bandbredden, DDR5 med den ovanligt höga klockfrekvensen samt kunna nyttja nya PCIe med andra tillbehör, se hur denna processor verkligen står sig vid all denna bandbredd som den ska sköta och hålla koll på, mycket data men även många kärnor som hjälper till.