MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi DDR4

Moderkorten blir allt bättre men oftast med stor variation av funktion samt prestanda långsiktigt, MSI väljer att inte snåla på komponenterna.

Det tog inte ens ett år innan Intel presenterade 13:e generationen processorer och detta betyder även att tillverkare som MSI kommer med nya moderkort för att kunna ge bästa möjliga stöd för den nya generationen.

Nya moderkorten brukar oftast vara dom som visar vägen på vilken teknik samt prestanda vi har att se fram emot, Intel visar upp tekniken som processorn kommer att ha stöd för medans moderkortet blir det som ger oss tillgång till denna tekniken och i detta fallet är det upp till MSI om vi ska få detta eller inte.

Testriggen vid detta test bestod av:

 • Intel Core i9 13900K
 • 2x16GB HyperX FURY DDR4 3600MHz
 • WD_Black SN750 SSD 2TB
 • Geforce RTX 3800

MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi DDR4

Som ni nog redan listat ut är det Z790-chipset som gäller här och det är inte jätte mycket nytt om man jämför med Z690-chipset, jag skulle istället säga att det är flera förbättringar samt stabilare. Största nyheten med Z790 är bättre minnesstöd samt höghastighets-USB som blir allt mer efterfrågat på marknaden.

MAG Z790 Tomahawk WiFi finns i två olika varianter, en med DDR5 och en med DDR4 där vi testat den senare, men oroa er inte för att det skulle vara sämre med DDR4, små skillnader där oftast stödminnestypen som skiljer dom åt. Jag använda mig utav DDR5 på Z690 och det fanns brister i detta, något som garanterat är bättre med Z790 nu men något som jag inte har testat utan valt att fokusera på DDR4 istället.

Lite specifikationer för moderkortet:

Specifikationer
CPU-stöd: Stöder 12:e/13:e generationens Intel Core-processorer
Pentium Gold och Celeron-processorer
Power Design: CPU-ström: 16-fas (90 A)
iGPU-ström: 1-fas (75 A)
VCCAUX: 1-fas
Chipset: Intel Z790
Integrerad grafik: Beroende på installerad CPU
iGPU Video ut från HDMI 2.1 / DP 1.4
Minne: 4x DDR4, maximal minneskapacitet 128 GB
minnesstöd Upp till 5333 (OC)
Max. överklockningsfrekvens:
1DPC 1R Maxhastighet upp till 5333+ MHz
1DPC 2R Maxhastighet upp till 4800+ MHz
2DPC 1R Maxhastighet upp till 4400+ MHz
2DPC 2R Maxhastighet upp till 4000+ MHz
Stöder Dual-Channel-läge
Stöder icke-ECC, un -buffrat minne
Stöder Intel® Extreme Memory Profile
Expansionsplatser: 1x PCIe 5.0 x16-plats
1x PCIe 4.0 x16-plats (kabelansluten x4)
1x PCIe 3.0 x1-plats
Lagring: 7x SATA 6 Gb/s-portar
4x M.2-uttag (PCIe Gen4 x4)
Nätverk: 1x Intel 2.5G LAN
Bakre portar: 1x DisplayPort 1.4
1x HDMI 2.1 Port
4x USB 3.2 Gen 1 5 Gbps Typ-A
4x USB 3.2 Gen 2 10 Gbps Typ-A
1x USB 3.2 Gen 2 10 Gbps Typ-C
1x USB 3.2 Gen 2 20 Gbps Typ-C
. LAN-port
5x HD-ljudkontakter
1x Optisk S/PDIF OUT
1x Clear CMOS-knapp
1x Flash BIOS-knapp
1x Wi-Fi / Bluetooth-antenn
Audio: Realtek ALC4080
7.1 Support
Fan Headers: 1x CPU 4-stift
1x CPU_OPT 4-stift
6x systemfläkt 4-stift
Formfaktor: ATX-formfaktor: 30,5 CM x 24,4 CM
Unika funktioner:
 • Memory Boost
 • Lightning USB 20G
 • EZ LED-kontroll
 • Frozr AI-kylning
 • Game Boost
 • Förinstallerad I/O-sköld
 • Audio Boost 5
 • Lightning Gen 5 lösning
 • Premium PCB-material

Ett stort plus enligt mig som vi har saknat länge i stationära datorer är just inbyggd WiFi som nu äntligen är standard från och med Z690-chipset. MAG Z790 Tomahawk WiFi DDR4 som ni kan höra på namnet har stöd för Wifi och det följer med två antenner med stöd för snabbaste WiFi 6e i nuläget.

MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi DDR4

Precis som hos tidigare MSI-moderkort så hittar vi M.2 Gen4 x4- platserna som denna gången är fyra stycken under värmeavvisande skydd som håller kortet stilrent samtidigt som det ger en funktion i sig, den enda nackdelen med detta är att om man redan har en SSD med förinstallerad heatsink att skyddet som moderkortet kommer med inte får plats, här hade jag gärna sett att i alla fall en av portarna var helt utan dom inbyggda värmeavvisande locken så man kan använda vilken SSD man vill oavsett fysisk storlek.

Eftersom alla fyra portarna är Gen 4 fick jag till riktigt höga bandbredd, att i nästan varje test vara över 6 GB/s utan varken krascher eller buggar som uppstått med tidigare generationer.

Denna gången valde jag att inte göra några varken spel eller CPU-tester, främst för att det viktiga med ett moderkort som MAG Z790 Tomahawk WiFi DDR4 är att ha stabiliteten. Mina tester denna gången gick ut på att köra olika typer av Benchmarks under längre perioder utan problem, varken med GPU, RAM eller SSD. Temperaturerna på SSD var kanske det som var som högst fastän att den hade MSI egna heatsink att jobba med.

Ett av dom kanske största plusen med MAG Z790 Tomahawk WiFi DDR4 är att den faktiskt har stöd för PCIe Gen 5 med x16 och detta fastän att vi får nöja oss med DDR4, där ser man ganska snabbt att det inte spelar någon roll om det är DDR4 eller DDR5.

MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi DDR4

BIOS hos MAG Z790 Tomahawk WiFi DDR4 fortsätter att vara enkelt med ett tydligt gränssnitt för dom mindre erfarna. MSI själva kallar detta för EZ-läge för att undvika att man kommer åt och rör inställningar som man inte har någon koll på. Men vill man klocka olika komponenter så finns det ett mer invecklat läge, lite mer ”Pro” som gör det möjligt att komma åt det mesta, det första jag alltid gör med en nybyggt system är att kolla på XMP-profil för RAM-minnen, här finns det redan förinställda profiler som man kan testa utan några som helst problem eller konstigheter.

Det enda jag egentligen skulle kunna klaga på är att det finns lika många USB 3.2 Gen 2 som Gen 1, alltså fyra stycken på baksidan. Med tanke på att överföringshastigheten skiljer sig en hel del mellan dessa så hade jag velat se fler Gen 2 med tanke på att Z790 nu klarar detta. Vi hittar fyra USB Type-A-portar på 10Gb/s men endast en USB-C på 20Gbps som för många är tillräckligt men hade velat se mer av USB-C.

MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi DDR4

Den stora frågan är då om MAG Z790 Tomahawk WiFi DDR4 är värt att investera i med tanke på att DDR4 sakta men säkert fasas ut, korta svaret är Ja. Fastän att DDR4 kanske håller på att fasas ut så kommer det ta många år innan DDR4 blir helt ersatt av DDR5 och anledningen till detta är just för att DDR4 fortfarande levererar i prestanda och stabilitet. Att MSI tog beslutet att även utrusta kortet med PCIe Gen 5 gör den garanterat framtidssäker några år framöver.

Ett tips är dock att se över olika butiker när man ska köpa just MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi DDR4, när jag tittade lite snabbt i skrivande stund så kan priset skilja sig uppemot ett tusenlapp.

RECENSION ÖVERBLICK
Kvalitet
10
Funktioner
9
Installation
8
Pris
8
Tidigare artikelEn ny Raspberry Pi dröjer till 2024
Nästa artikelGoogle Nest Hub fortsätter med sömnspårningen
test-msi-mag-z790-tomahawk-wifi-ddr4Den stora frågan är då om MAG Z790 Tomahawk WiFi DDR4 är värt att investera i med tanke på att DDR4 sakta men säkert fasas ut, korta svaret är Ja.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn