HP har släppt nya gamingskärmar som överraskar med både sin prestanda och låga prislapp, men är den framtidssäker denna gången?

HP har länge haft sitt gamingsegment Omen där vi egentligen haft dom gamingskärmarna som marknaden efterfrågat, men denna gången vill även HP själva utanför Omen finnas med inom gaming och lanserat flertalet skärmar, ett av dessa är X27QC.

En skärm som på papper imponerar med bland annat upplösningen 2560 x 1440 pixlar i 165 Hz vilket enligt mig nästan är ett måste inom gaming på PC. Men fastän att det kan låta bra på papper så kan en skärm brista, vi har varit med om hur en gamingskärm från annan tillverkare börjat brista efter ett par månader, DP-porten börjar glappa utan anledning, skärmens kanter blir kaos och helt enkelt inte lever upp till varken pris eller vara inom gaming.

X27QC överraskar genast med sin låga prislapp, från cirka 3 300 kronor börjar prislappen på och det måste jag säga helt klart är en prislapp som oavsett gamingskärm är värd. X27QC har en IPS-panel som egentligen är en smaksak om man gillar eller inte, jag tror dock att dom flesta skulle klara sig galant på denna typ av panel. HP har lyckats få med 100% sRGB och cirka 83% DCI-P3 vilket gör många kanske inte spelar roll men för denna prislappen är helt ok och för gaming mer än så.

HP X27qc

Men något som HP överraskar med är att dom utrustat X27QC med både Freesync och G-Sync, så oavsett vilket grafikkort man sitter på idag kan man maxa både kortet och skärmen med denna skärm. Portar som X27QC bjuder på är snålt och vi har egentligen bara totalt tre portar att jobba med, ingen USB-hubb inbyggd, heller inga inbyggda högtalare, men ärligt talat vem använder ens dessa högtalare så tycker det är ett smart val av HP att välja bort.

Dom fåtal portar som X27QC erbjuder är:

  • 1x DisplayPort 1.4
  • 1x HDMI 2.0
  • 1x 3.5mm

Designen på denna skärmen skriker kanske inte gaming i första taget och jag personligen gillar det, aldrig riktigt fattat poängen med att ha en massa RGB och annat på baksidan, HP har denna gången valt att hålla en stilren design, det ser inte ut som en ”typisk” gamingskärm utan en vanlig skärm fast med imponerande specifikationer.

Är man ute efter en skärm med god ergonomi så får man nog leta vidare, men oavsett skärm så hade jag alltid rekommenderat att man köper sig en ”arm” som man sätter skärmen på för att justera höjd och tilt precis efter sin smak.

Det märks tydligt att allt fler skärmar börjar ha 1440p i upplösning istället för 1080p, hos mig är det 1440p som gäller minst och nu slipper man betala allt för mycket. Nästa steg är 4K men just 4K-skärmar har en hög prislapp och ännu mer om man vill ha en 4K gamingskärm på minst 144Hz.

HP X27qc

HP X27QC är en favorit för mig, främst för att man får mycket för pengarna när det gäller prestandan främst. Med en såpass låg prislapp så är inte kraven lika höga men ändå får vi 1440p-upplösning och 165 Hz, det kanske viktigaste för en gamingskärm. Det finns självklart mycket annat som spelar roll också men denna gången klarar sig HP och bjuder på en gamingskärm för dom flesta.

RECENSION ÖVERBLICK
Kvalitet
8
Funktioner
7
Prestanda
8
Pris
10
Tidigare artikelYubico kommer nu även som nyckelhållare
Nästa artikelAnalogue Pocket har ett datum för säljstarten
test-hp-x27qcHP X27QC är helt klart en prisvärd skärm och detta främst för sin låga prislapp, HP gör det möjligt för fler att få en överraskande bra gamingskärm både till PC och konsol denna gången.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn