Vår första leverans från HP har anlänt och med den kom bland annat en Spectre XT TouchSmart. Efter lite pill så har vi fått ihop ett test på masknien

Vi har nu testat en Ultrabook med 15,6″ FullHD skärm inpackad i aluminium vilket ger ett lyxigt yttre, men hur är det med det inre?
Vi börjar allt mer vänja oss vid de små och smidiga Ultrabooksen på 11 – 13″. Så HP Spectre XT TouchSmart känns väldigt stor och tung. Men med stilren design och snyggt materialval så söker man fördelar med storleken och där finner man en del. 15,6″ är ju trotts allt inte helt ovanligt men det blir allt mer populärt med skärmar runt 13″. Så när vi fått testa denna laptopen så blir vi lite bortskämda med utrymme vid tangentbord och utrymmet på skärmen som ger betydligt mer plats åt innehåll av det man jobbar med.

Design

När vi är inne på storlek och formspråk så börjar vi med designen. HP har gjort ett väldigt bra jobb med designen då de har fått in ett bra materialval och en stilren design som får datorn att kännas påkostad. Ovansidan och insidan är gjord av borstad aluminium medan undersidan är av aluminiumfärgad plast. Skärmen omringas av pianolackad plast vilket smälter in.

Tangentbordet är svart, som de flesta använder nu för tiden. Detta ger en snygg koppling till skärmen och tangentbordet är bakgrundsbelyst.
Då skärmen har sina 15,6″ så blir det en del outnyttjad yta utanför tangentbordet. Ovanför tangentbordet sitter den Beats Audio licensierade högtalaren och under sitter musplattan som är lagom stor.

Funktion

En funktion, eller del, av Spectre XT är den licensierade ”Beats Audio” loggan som HP kan stoltsera med. Med den hoppades vi på att ljudet skulle vara okej. Men likt väldigt många laptops så blir ljudet extremt burkigt och skränigt. Det förvånar lika mycket varje gång att en iPad har så pass bra ljud när en laptops ljud låter så illa. Internt ljud må vara mindre viktigt, men det är ändå skönt att ha möjligheten att avnjuta musik utan att behöva externa högtalare eller hörlurar, speciellt när datorn i fråga är licensierade.

Tangentbordet är skönt att skriva på och har en bra känsla. Här har även HP lagt till Home, PG UP, PG DN, och End till höger om Enter vilket kan komma till hjälp när man vant sig vid dom.
HP har valt, som de flesta andra tillverkare, att ha ”F-knapparna” som sekundära knappar och genvägarna som primära. Med andra ord måste man inte trycka in ”fn” för att använda musikgenvägar eller ändra skärmstyrkan.

Musplattan är det på datorn som ger en billig känsla då den känns plastig och har svårt att ”klicka” rätt då och då. Det krävs att man trycker på ”rätt ställe” för att göra höger/vänsterklick. Men när det kommer till touch så funkar den bra.
En smidig funktion som HP har är att man enkelt kan dubbelklicka uppe till vänster på musplattan för att låsa/låsa upp den. Detta är väldigt användbart då musplattan är väldigt känslig och kan tryckas ner av handelderna som lutar mot datorn. Oftast så löser tillverkare detta med en genväg uppe bland ”F-knapparna”.

Skärmen är en touchscreen vilket har blivit allt mer populärt under senare tid. Nu har till och med Intel gått ut med att touchscreen ska vara standard på ultrabooks med fjärde generationens Intel processorer. Detta tycker vi på TeknikHype är lite överdrivet, de laptops med touchscreen vi testat så har vi knappt använt funktionen. Det känns som att det blir en extra klumpig rörelse. Det blir klumpigt då skärmen är så pass långt bort och har fel vinkel för att det ska vara användarvänligt.

Det känns som att HP riktar Spectra XT till arbete och foto. Den stora skärmen ger en större och tyngre dator vilket gör den mindre mobil. Den ger dock stort utrymme för bildhantering och arbete. Den generösa FullHD skärmen ger en fin och skarp bild med bra vidvinkel.
Bildhanteringen blir även mer användarvänlig med det medföljande Photoshop samt den generösa 256GB SSD disken som sitter i datorn.

Bloatwear

HP har lagt in en hel del Bloatware, men två program förvånade oss och det gäller, som vi nämnt tidigare, Adobes Photoshop och Premier Elements 10 som vanligtvis inte brukar följa med datorer som standard. förutom det så är det en del HP program och annat som mest ligger i vägen.

  • HP Snapfish: Ett program för att synkronisera dina foton
  • Norton: Antivirusprogram som skyddar din dator (två år ingår)
  • sMedio 360 suite: kopplar dina filer mellan datorer och mobiler
  • Office förberett: En prova på version av Office som kan uppgraderas till full version
  • HP Conneceted Music: En musikbutik som länkar till dess hemsida
  • Photoshop Elements 10/Premier Elements 10: Största överraskningen och ett stort plus är att HP bjuder på Photoshop och Premier som är högkvalitéts bild och filmredigeringsprogram
  • Freshpaint: Ett enkelt ritprogram som bjuder på olika penslar, färger och ytor
  • Kindle: Amazons program/butik för digitala böcker

Benchmark

HP Spectre XT TouchSmart klarar sig bra mot sina konkurrenter. Här nedan ser du i graferna hur datorn ligger till i olika tester.

CPU Grafik Minne summering

Specifikationer

Modell HP Spectre XT TouchSmart Ultrabook 15-4000eo
Operativsystem Windows 8
Mått (B x D x H) 37,7 x 25,4 x 2,22mm
Vikt 2,15kg
Processor Intel® Core™ i5 3317U
Grafikkort Intel® HD Graphics 4000
Minne 4GB DDR3
Skärm 15,6″ LCD med BrightView LED belysning
1920 x 1080
Lagring 256GB SSD
Anslutningar 1 x USB 2.0
2x USB 3.0
1 x Mini displayport/Thunderbolt
1 x HDMI
1 x RJ-45
1 x SD kort
1 x AUX-port
1 x Power
Nätverk WiFi 802.11a/b/g/n
Bluetooth
Pris 12300kr (Prisjakt)

betyg

Omdöme

HP har gjort ett bra jobb med Spectre XT TouchSmart vilket ger den en ”Bra”-stämpel. HP har varit generösa med en hel del på datorn. Materialvalet känns bra, Photoshop och premier följer med, 256GB SSD disk samt en 1080p skärm. Men för 12300kr ligger den rätt högt i pris vilket gör att vårt betyg står fast på bra. För denna prislappen hade vi gärna sätt lite mer, unibody design? Bättre batteri?

Men Spectre XT är definitivt en prisvärd laptop i det större segmentet. Så är du ute efter en bra och stabil Ultrabook på 15″ så är detta något vi rekommenderar.

Tidigare artikelNyhet: rara är nu tillgängligt för Sonos
Nästa artikelVideo: FIFA 14 gameplay trailer

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn