Att använda en extern hårddisk trådlöst är bland dom bättre uppfinningarna modern tid och håller thunderbolt hastigheten som den lovar? Vi testar Buffalos lösningar.

Externa hårddiskar finns det i dagsläget alla möjliga storlekar och olika funktioner. Buffalo gör helt klart prisvärda årddiskar och nu har dom låtit oss prova på Ministation Air som ger möjligheten till att synca allt genom wifi såsom smartphones och surfplattor, sen fick vi även prova på detta med thunderbolt med Ministation Thunderbolt för att se om hastigheten verkligen är så hög som det utlovas.

Ministation Air

Ministation Air ser ut som vilken extern portabel hårddisk som helst med en stilren design och så få knappar och lampor som möjligt. Denna hårddisk har även ett inbyggt batteri vilket gör den extremt protabel. Batteriet kan laddas upp via USB på datorn och klarar en fulladdning i cirka 3-4timmar om man t.ex skulle se på någon film direkt från hårddisken.

Det var inga problem för två enheter att streama en HD-film samtidigt och det fungerade överraskande bra då jag redan i början av testet var lite skeptisk.

Men hur lätt är det att konfigurera sig med hårddisken?

Genom att bara trycka på Power-knappen drar Wifi igång automatiskt annars finns det även en Wifi-knapp som enkelt drar igång det trådlösa nätverket. När detta väl är igång så är det bara att söka efter hårddisken på sin telefon och trycka in lösenordet som står på baksidan av hårddisken. Väl uppkopplad finns det en gratis app till iOS och Android som gör det möjligt att ladda upp filer eller om man vill spela upp en film direkt från hårddisken.

Nedan kan ni hitta bilder på hur appen ser ut:

Enkelt, smidigt och precis som det ska vara.

Men Buffalo ger även möjligheten att använda hårddisken genom USB 2.0 eller 3.0. Nyfiken som jag är var det att testa skriv och läs hastigheten först vilket kanske inte imponerade allt för mycket.

Ministation Air med USB fungerar både till Mac och Windows utan några som helst problem. Ministation Air är en utmärkt hårddisk om man är en hel del på resande fot eller om man enkelt vill spara sina bilder från telefon och surfplatta på en hårddisk i hemmet. Backup kan man aldrig ha för mycket utav och Ministation Air gör det verkligen enkelt för en.

Valmöjligheten mellan Wifi och USB är allt som behövs

Ministation Air kostar cirka 1 200kr för 500GB.

ministation-wifi-stampel

Omdöme

Det var egentligen inge tvekan om att Ministation Air från buffalo fick ”Bättre”-stämpeln då dom har lyckats göra det såpass lätt att ta del av det trådlösa samt att kunna spela upp flera enheter samtidigt från hårddisken imponerade redan vid första försöket. Priset kan verka lite högt men vi tycker att det är värt det och här får man fortfarande två möjligheter till att koppla upp sig mot hårddisken.

Om man inte är allt för kunnig kan det bli lite problem att koppla upp sig mot hårddisken genom Wifi och manualen var väldigt krånglig vilket kan försvåra för många. Det var även synd att Buffalo inte erbjuder mer än 500GB i lagring men kanske något vi kan vänta oss längre ram.

Ministation Thunderbolt

Det har länge talats om hur snabb överföringshastighet Thunderbolt ska ha och att det i framtiden ska eller åtminstonde försöka ta över USB 3.0 porten/gränssnittet. Vi har tidigare provat på tidiga versioner av thunderbolt-hårddiskar och produkter men nu har Buffalo tagit fram en hårddisk som är utrustad med Thunderbolt som vi var snabba med att testa.

När det gäller thunderbolt så är det såklart hastighet allt handlar om och ni kan nog gissa ganska snabbt på vad det första var vi provade när hårddisken kopplades in i vår macbook pro med thunderbolt, skriv & läs hastigheten.

Vi gjorde dessa tester med hjälp av programmet Blackmagic Speed test till Mac. Tyvärr måste vi säga att man blev lite besviken på resultatet om man jämför med vad man hört och tidigare trott att thunderbolt skulle prestera.

Nedan kan ni hitta resultaten för både Thunderbolt och USB 2.0. Skillnad var inte särskilt stor och anledningen här var att modellen vi testade var med en ”vanlig” HDD vilket påverkade hastigheten en hel del, Buffalo har en Ministation Thunderbolt med SSD vilket vi nästan kan garantera gör en stor skillnad när det gäller skriv och läs hastigheterna.

USB 2.0

Thunderbolt

Det finns inte särskilt mycket att säga med Ministation Thunderbolt då det är en snygg design som ger möjligheten till att välja mellan USB 2.0/3.0 eller thunderbolt och båda anslutningarna är lika enkla att använda.

Utrymmet ligger även här på 500GB men finns även 1TB. Priset för Ministation Thunderbolt HDD hittar vi egentligen inga i Sverige och egentligen vågar vi inte ens gissa vad dessa kommer hamna på.

Tyvärr känns Ministation Thunderbolt med en HDD väldigt onödigt då hastigheten inte förbättras särskilt mycket och med tanke på vad thunderbolt-porten egentligen klarar av så är det SSD som gäller för att få ut max av hastigheten.

Tidigare artikelVideo: Gameplay trailer kommande GRID 2
Nästa artikelRykte: Samsung jobbar på ”smart watch”

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn