En av Sony’s utvecklare, Alin Jerpelea, som tidigare jobbat för CyanogenMod har nu gått ut med antydan om att Sony’s kommande telefoner kan få rent Android.

Nu kommer riktigt positiva nyheter om Sony och deras kommande modeller. Alin Jerpelea, som tidigare jobbade för CyanogenMod’s avdelning FreeXperia, började jobba hos Sony som utvecklare och pratade under XDA Devcon om Sonys framtid.
Under de senaste åren har Sony varit väldigt tillmötesgående med utvecklare som gillar att göra custom ROM’s till deras telefoner och till användare som vill lägga in alternativa versioner av Android. Tack vare att de hjälper till att öppna upp bootloadern i deras telefoner via deras utvecklarsida så ger det användaren en möjlighet att enklare välja själv vilken mjukvara som ska sitta i telefonen.

Stock som alternativ?

Android finns i många skepnader, Sony har sitt utseende (som är det som påminner mest om den rena känslan av Android), Samsung, LG, HTC och de flesta andra har utseende och system som skiljer sig mer eller mindre från modellerna som heter Nexus, eller Google Play Edition-versioner av exempelvis Galaxy S4 eller HTC One.

Under XDA Devcon pratade Alin Jerpelea om Sony och deras framtida mjukvara. Det som är mest intressant är att Alin säger att det finns en stor chans för Sony’s kommande modeller att ha fullt stöd för AOSP (Android Open Source Project) ROM’s vilket skulle göra det möjligt för användaren att exempelvis vid första uppstarten välja vilken version av Android man vill använda på telefonen.

Vilka modeller får denna möjlighet?

Alin Jerpelea kommer att jobba själv med detta hos Sony, så vi ska inte räkna med att denna delen av Sonys mjukvara kommer täcka alla deras modeller. Men förhoppningsvis kommer det täcka deras största modeller i Z-serien och förhoppningsvis tablet-delen med. Om det kommer vara aktuellt redan för Z4, som vi räknar med släpps under våren, bör vi inte räkna med dock.

Vad tror ni om denna taktik från Sony? Själva tror vi detta skulle vara ett stort lyft för mobilmarknaden och vi hoppas fler tillverkare följer detta fotspår, precis som vi hoppas på större konkurrens för Sony’s compact-modeller.

Källa:
Android Authority

Uppdatering:

Alin Jerpelea har nu gått ut på Sony’s officiella utvecklarblogg för att reda ut gårdagens påstående angående Sony’s AOSP ROM’s. Det Sony kommer jobba med är att göra det enklare för utvecklare på exempelvis XDA för att utveckla mjukvara till en större mängd enheter ur Xperia-serien. En del av detta arbete är att göra en kernel (grunden i mjukvaran) istället för tre som finns idag. Denna kernel ska vara anpassad för Xperia enheter med CPU-modellen Qualcomm MSM8974 (Snapdragon 800).

Med andra ord kommer vi inte kunna räkna med att man som användare kommer kunna välja vilken version av Android man vill använda, än. Alin Jerpelea nämner dock i bloggen att det nämnts en hel del bra ideér som de kommer ta till vara på.

We’ve seen some speculation about Sony planning to release AOSP ROMs. It’s not currently our plan to share such AOSP ROMs, but certainly, some of the feedback we’ve seen to this idea online is interesting!

Källa:
Sony

Tidigare artikelNyhet: Microsoft presenterar Windows 10
Nästa artikelFörhandstitt: Nvidia Shield Tablet

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn