Civilization är en spelserie som tur är inte kommer varje år och är även något vi inte behöver varje år, Sid Meiers släpps med ganska så stora uppehåll mellan sina spel och varje gång ett nytt Civilization släpps så blir det ett mästerverk, samma med Civilization VI och svårt att ens hitta några brister.

Civilization VI har aldrig haft fokus på grafik, ljud eller liknande som gör många andra spel bra utan här handlar allt om spelmekaniken samt hur lätt det är att komma in i det utan att tröttna på det snabbt.

Denna gången är det stort fokus på att utveckla städer inom ett visst område och man kan expandera staden på flera olika sätt. Man kan använda sig av olika byggnader inom ett hexagon-område för att få ens civilisation ska växa och utvecklas från teknik till en mer stabil politik för att hålla befolkningen ”lyckliga” via en lyckomätare. Lyckligast blir folket i städerna om det finns tillgång till bostäder, mat och att dom känner sig säkra bland annat.

civilizationvi-img01

Men att skapa sin civilisation går aldrig smärtfritt utan det gäller att ha militär och försvara sina områden mot fiender som antingen är AI eller multiplayer. Även om man inte skulle vilja satsa på just att beskydda sina områden så är detta ett måste då större makter kommer med i spelet och det kan lätt skapa problem mellan olika civilisation, så det gäller att beskydda sig för att inte blir helt utrotad.

Det som oftast fått mig personligen att tröttna på Civilization-spelen är att utvecklingen och tekniken som måste utvecklas tillslut blir så komplicerad att man lätt fastnar och inte lyckas utveckla sin civilisation på rätt sätt och tillslut förlorar allt man spenderat flera timmar på. Detta har underlättats rejält av utvecklarna och märks tydligt att dom har lyssnat på fansen samt sett över hur tidigare Civilization spelats och när det verkligen gick åt skogen tillslut.

Civilization VI kommer med flera förbättringar där det mesta handlar om detaljer och sådant man bäst upplever själv i spelet istället är att beskrivas.

civilizationvi-img03

Har man aldrig spelat ett Civilization-spel tidigare så behöver man inte oroa sig och detta för att utvecklarna har lyckats göra både gränssnittet och tempot såpass bra att det är anpassat för nya som erfarna spelare utan att det blir tråkigt eller uttjatat.

Civilization VI har en kampanj som har en intressant story men svår att hänga med ibland, speciellt om det kan ta lite längre tid varje mellan uppdrag eftersom vi måste ta oss igenom varje ”turn” för att inte tala om att hålla koll på utvecklingen så det går åt rätt håll.

civilizationvi-img02

Att recensera Civilization VI har nog varit bland de svårare spelen att få ner på print under 2016 och detta inte för att det är dåligt utan för att man inte vill tjata om alla förändringar som har gjorts och justeringar som vi har längtat efter. Men Civilization VI är ett mästerverk som heter duga och utvecklarna bevisar att det har varit värt väntan och frågan vi ställer oss nu är egentligen vad vi kan vänta oss i nästa Civilization om ett par år.

Omdöme

Ännu ett Civilization-spel som vi får svårt att glömma och även svårt att hålla oss borta ifrån när det gäller spelandet, men detta till en enorm fördel.

Det finns ärligt talat inte mycket att klaga på och det märks väldigt tydligt att utvecklarna lärt sig av tidigare spelen och lyssnar på sina fans för att förbättra spelet för varje generation som går.

Så vad väntar ni på, skapa er Civilization nu!

civilizationvi-img04

 

Tidigare artikelDå släpps Google Daydream View
Nästa artikelNy hjälte samt nytt spelläge i Overwatch

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn