Det är mer eller mindre tradition nu att vi får ett nytt Call of Duty varje år, men har det börjat bli lite uttjatat nu? Teknikhype tar reda på det.

Det har varit ganska svårt att missa när ett nytt Call of Duty släpps och i år blev de ännu mer uppmärksammat då den största konkurrenten Battlefield även de kom med ett nytt spel ungefär samtidigt.

Och för mitt eget tycke så många jag säga att jag tröttnat på Call of Duty ett bra tag sedan då det inte händer allt för mycket, kan Ghost ändra på detta tro?

Denna gången är det Infinity Ward som har utvecklat spelare, samma studio som låg bakom bland annat första Modern Warfare. Tyvärr är det inte samma manskap nu som tidigare och det kan man säga märks av en hel del. Infinity Ward var snabba att på årets spelmässor presentera sin ”nya” spelmotor som Infinity Wards utvecklat själva IW Engine, men i själva verket är det bara en rejäl uppdatering det handlar om och långt ifrån vad vi fått se hos Frostbite-engine eller Crytek-engine.

Tro det eller ej men även Ghosts har kampanjläge med en handling likt dom flesta andra FPS-spelen i dagsläget, jorden håller på att gå under genom krig.

cod-ghost-1

Denna gången handlar det inte om framtiden utan året är 2013 och Sydamerika har fått nog av att Nordamerika styr och ställer som dom gör. Det första dom gör är att ta över nordamerikas kärnvapen dom har i rymden via satelliten ODIN (Orbital Defense Initiative) och vänder vapnet mot dom och förstör i stort sett hela landet.

Sydamerika mot Nordamerika

Nu är det upp till specialförbandet Ghosts att ställa allt i sin ordning men lättare sagt än gjort, ledaren för ”The Federation” som sydamerikanerna valt att kalla sig är en före detta Ghost-soldat som i stort sett vet exakt hur detta specialförband tänker och ligger oftast ett steg före.

Mycket action, mycket explosioner, många skott som avlossas men mycket mer speciellt än så är det tyvärr inte och man är denna gången tillsammans med sin bror och strider där målet är att få ner de onda och få ordning på både ODIN samt även återställa landet. En liten kul och ganska överraskande del är att man faktiskt får vara ute i rymden och strida lite också något som kanske inte alla ”moderna” FPS-spel har idag.

cod-ghost-2

Men att spela igenom kampanjen är nog inte allt för många som gör då det är just multiplayer-delen som är det dom flesta är ute efter. Det är fortfarande lika intensivt som i tidigare spelen men även fortfarande lika obalanserat som tidigare. Denna gången finns ett nytt spelläge, Cranked där man hela tiden har 30 sekunders intervaller som man måste få ner fienden.

Nu finns det även ett träningsläger vid namn Squads som innebär att man själv tillsammans med AI-styrda soldater strider mot andra antingen AI eller annan grupp online som har skapat sitt squad. Rolig ide men blir väldigt uttjatat i slutändan och ger inte särskilt mycket träning som man hade velat.

Zombies utbytta mot aliens…

Denna gången har även zombies ersatts med aliens istället i nya spelläget extinction där det kommer ”waves” eller ”horde” med aliens och det gäller att överleva så länge som möjligt, även detta något vi sett flertal gånger nu men ersatts med aliens istället.

När det kommer till grafiken och hur den ”nya” spelmotorn presterar så går det inte att undvika en jämförelse mot detta och Battlefield 4 där Battlefield 4 är långt före i utvecklingen. Call of Duty-serien har mer eller mindre fastnat i utvecklingen när det gäller grafiken och för varje nytt spel COD-spel som kommer så hoppas man alltid på att få se någon rejäl förbättring, i år skulle bli en sådan men måste säga att tyvärr märks det inte av.

cod-ghost-4

Spelet har släppts till PS3, PS4, Xbox360, Xbox One, Wii U samt PC där enligt utvecklarna själva ska vara en stor skillnad på dagens konsoler och next-gen konsolerna, när det gäller PC så är det även där relativt stor skillnad mellan PS3 & Xbox360 och PC.

Ljudet i både detta COD och tidigare är precis lika uselt, röstskådespeleriet ska vi inte tala om där även manuset på de korta dom jobbat på är bland de värre man hört i år. En annan del man lägger stort fokus på är ljudet från vapnen som är precis lika dåligt som i tidigare COD om de denna gången är ännu värre. Även här blir de en väl jämförelse mot Battlefield 4 som istället förbättrat detta och utan tvekan håller toppklass och höjt ribban rejält för konkurrenterna.

När får vi se ett ”nytt” COD?

Tyvärr är det väldigt mycket hos nya Call of Duty: Ghosts som inte alls är bra och om det inte är precis lika dåligt som tidigare spel i serien så är det i vissa fall t.om ännu sämre.

Men fastän att Call of Duty: Ghost fått så mycket kritik som det fått så har man lyckats med försäljningen och marknadsföringen ser ut att vara de som gör det, men frågan är bara kommer det att fungera varje år när vi får se ett nytt COD? Redan nu har vi talat med flera Call of duty-spelare sedan en tid tillbaka som funderar starkt på att lämna serien och detta just för dom mer eller mindre små förändringarna.

cod-ghost-5

Omdöme

Det kanske är dags att ge spelet lite längre utveckling och inte släppa ett varje år för att ge oss chansen till att se större uppdateringar av spelet istället för mindre små som inte alls imponerar eller känns nödvändiga.

Jag gav upp detta med COD när allt efter Modern Warfare kom då det enligt mig var egentligen då COD fick fart på riktigt och vi fick ta del av ett spel som vi inte hade mycket annat att välja mellan.

Tidigare artikelNyhet: Xbox One-kunder får gratis spel
Nästa artikelNyhet: Stor World of Warcraft rea

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn