Budgeten på de olika rymdorganisationerna har krympt en hel del sen 60 och 70 talet så därför letar man nu efter billigare sätt att bygga satelliter.

Därför har en grupp med forskare från det engelska universitet Surrey byggt en satellit som kallas STRaND-1 vars hjärna består av en Google Nexus One. En del av experimentet är att man kommer övervaka slitaget på vanliga konsument artiklar i rymden.

STRaND-1 ska också testa två nya framdrivningsystem för satelliter. Det första kallas Warp Drive (Water Alcohol Resisto-jet Propulsion De-orbit Re-entry Velocity Experiment) och det fungerar genom att en blandning av vatten/alkohol sprutas ut för att ge drivkraft framåt.
Det andra framdrivningssytemet som satelliten ska testa heter Pulsed Plasma Thrusters och fungerar genom att en elektrisk ström värmer upp och förångar ett material som producerar en laddad gas som sen kan bli accelererad åt något håll med hjälp av ett magnetfält för att trycka satelliten i en viss riktning.

STRaND-1 är den första satelliten i sitt slag i och med att den enbart har en vanlig mobiltelefon som hjärna och inte en avancerad dator, den väger endast 4,3 kg och mäter 10×30 cm. Mobiltelefonen har fyra applikationer utvalda för uppdraget med sig. Den första, iTesa ska kontrollera magnetfältet runt om telefonen när den befinner sig i omloppsbana. Nästa app 360 är en kamera applikation som ska ta bilder på jorden för att hjälpa till att fastställa satellitens position, bilder som kameran tar kommer att publiceras på den här facebooksidan.

Den tredje appen heter Scream in space och den ska spela upp skrik som privatpersoner har fått ladda upp till satelliten och sedan se om något av skriken registreras av mobilens mikrofon. Den sista appen är en sorts Twitter applikation som ska göra så att man kan spåra satelliten via den här sidan.
Teamet räknar inte med att få telefonen tillbaka.

Källa: BBC

Tidigare artikelNyhet: Lite nytt gällande PS4
Nästa artikelNyhet: ZTE lanserar en 5,7″ phablet på MWC *Uppdaterad*

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn