Det har nu släppts en rapport från Princeton University som ger tecken på en helt ny LED-teknik som ger oss bättre skärmar och ljuskällor.

Skärmtekniken går framåt precis som allt annat, detta är såklart ingen nyhet. Nu har Stephen Chou från Princeton University gått ut med att han har fått fram en ny LED-teknik som kan avge betydligt mer ljus än dagens LED-teknik. Chou kallar den nya tekniken PlaCSH LED (Plasmonic Cavity with Subwavelength hole-array), denna nya teknik bygger mycket på nanoteknik och ger 400% bättre klarhet i skärmen än hos dagens LED-teknik samt ger längre livstid.

Skärmar och lampor

LED används idag på flera områden, vanligtvis i våra skärmar men också såklart i våra lampor. Ni som varit i affären för att rusta upp erat hem med LED-lampor har säkerligen sett att en LED-lampa håller betydligt längre än en klassisk glödlampa, den drar också runt 85% mindre ström än den klassiska glödlampan. Dessa siffror kommer höjas än mer med Chou’s PlaCSH LED då denna teknik ger ut 60% av de ljus som LED-dioden avger, detta kan jämföras med dagens LED-lampor som endast ger ut mellan 2 – 4%. I dagens LED-dioder så går resten av ljuset tillbaka in i dioden och skapar värme vilket sliter ut lampan i längden. Så PlaCSH ger inte bara mer ljus utan den förlänger även livstiden på LED:en.

2-nanotechnolo

Allt detta speglas ju såklart även på skärmarna som vi har idag, då tekniken är så otroligt lite så är inte detta något vi ser med blotta ögat. Men med en ljusåtergivning på hela 56 – 58% mer så kommer vi exempelvis kunna sänka ljusstyrkan på skärmen i telefonen eller surfplattan för att förlänga vår batteritid. Detta gör att den källan i mobilen som drar mest ström från batteriet nu är betydligt mer sparsam med strömmen. Mer ljus från LED:en kommer också ge en klarare bild med finare kontraster och bättre färger.

En annan fördel med PlaCSH LED är att denna tekniken är betydligt mer flexibel än traditionell LED vilket kan komma väl till hands nu när mobilerna blir allt mer flexibla och tillverkarna satsar allt mer på böjda skärmar.

Från början

Redan 1997 jobbade Chou med PlaCSH LED, men då i form av att fånga in ljus via solceller. Redan då fångade tekniken in 96% av allt ljus som solen gav ifrån sig vilket ökade effektiviteten med hela 175% hos solcellerna. Chou tänkte att det som tar in mer ljus borde därmed skicka ut mer ljus. Därmed började Chou även jobba på PlaCSH som ljuskälla. Idag ä vi nog en bra bit från att se PlaCSH LED som en konsumentprodukt, men vi vet vad vi kan vänta oss framöver med denna nya teknik. Bättre ljus, mindre ström och mer hållbara skärmar och ljuskällor för en bättre miljö.

Källa:
Phys.org

Tidigare artikelVideo: Teknikhypefamiljen S.01 – E.04
Nästa artikelRecension: Forza Horizon 2

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn