Fastän inte många hade hoppats på att för mycket nytt i iOS 9 så hade Apple en del överraskningar.

Det var inte många som hade några större förväntningar när det kommer till iOS 9 men Apple hade några överraskningar att visa oss.

ios9-funk

Några av nyheterna är Proactive, multitasking, Apple maps får kollektivtrafik, bättre siri, Apple Pay till europa samt att iOS 9 kommer kräva betydligt mindre lagringutrymme för alla med 16GB i lagring.

Proactive

Proactive var en av dom större nyheterna som är Siri fast bättre och smartare. Med hjälp av proactive lär sig telefonen hur man använder iPhonen där några exempel var om man stoppar in hörlurarna en viss tidpunkt eller plats så startar musiken automatiskt. Det kan t.om lista ut vad för typ av musik som skulle passa just vid det tillfället.

Om man ofta får mail eller mötesbokningar kan telefonen lära sig vilka möten som man ”måste” gå på och godkänna dessa automatiskt.

Multitasking

Multitasking kommer äntligen till iOS och kort och gott kan man nu alltså använda två appar samtidigt genom att man delar skärmen. Man kan även ha en app öppen medan man kan gör en ”slideover” in en app från sidan som t.ex att ta notiser eller att dra över en bild till notiserna. (se bild nedan)

Det går även att t.ex spela upp ett videoklipp och samtidigt svara på ett mail och fortfarande ha en liten ruta med videoklippet igång, rutan med videon går att ändra storlek på samt flytta runt den på skärmen för att inte vara i vägen, detta väljer Apple att kalla för split view men kommer tyvärr endast att fungera på iPad Air 2.

splitview-ipad
Slide over

Apple Maps

Apple Maps får sig ett lyft också där den största nyheten är att utvalda städer runt om i världen kommer få tillgång till att kunna ha bättre koll på kollektivtrafiken. Några av städerna är Berlin och London där man med hjälp av appen kan få tiden det tar att gå till stationen eller vilken station man ska gå till för att hinna med tåget, bussen eller tunnelbanan.

Siri får sig ett lyft genom att bli ”smartare” men även göra sådant som man kanske alltid velat som t.ex om man vill att siri automatiskt ska spara något från safari eller liknande. Siri kan även se till så att man rör mer på sig, i alla fall påminna en om att man borde röra på sig.

apple-maps-kollektiv

Apple Pay

Apple Pay fortsätter att växa till sig och äntligen har Apple bekräftat att Storbritannien blir första landet i Europa som får ta del av Apple pay, när och om det kommer till Sverige är ännu oklart.

News

News är en app som liknade flipside en hel del och det ska enligt Apple vara det nya och lättare sättet att läsa nyheter lättare. Det blir alltså ännu en app som kommer till iOS som man inte kan göra sig av med. Till en början kommer appen först till USA, Storbritannien och Australien.

iPad förbättringar

Med iPad kommer man nu t.ex lättare kunna klippa och klistra samt markera text. Detta genom att man lägger två fingrar på tangentbordet och genom detta då får samma funktion som en styrplatta på en laptop. Ett lättare sätt att kunna markera text samt flytta runt bland texten.

Apple satsar på att kunna underlätta användningen av en iPad och det återstår att se om man har lyckats med detta.

Detta är bara några av nyheterna i iOS 9. iOS 9 kommer t.ex endast ta 1.3GB i lagringsutrymme och detta har man tänkt på alla med 8 eller 16GB i lagring. När det gäller systemkravet för iOS 9 så är det oförändrat så alla som kunnat installera iOS 8 kan dra nytta av iOS 9 fast med lite mer lagringsutrymme att utnyttja.

Apple har även tagit fram en funktion som gör det möjligt att med ett enkelt knapptryck kunna stänga av onödiga funktioner i telefonen som ska öka batteritiden med hela tre timmar.

Är man utvecklare får man tillgång till iOS 9 redan idag alla andra får vänta till hösten som precis som tidigare blir gratis.

 

Tidigare artikelNyhet: Samsung presenterar Galaxy S6 Active
Nästa artikelApple lanserar OS X El Capitan

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn