Det finns vissa dagar då idealismen bara är som en finne i röven, och igår var en sådan dag. En sån dag då man var nära traska in på mediamarkt och köpa sig en AppleTV…

Min idealism är öppna källkodsystem överallt hemma, så servern kör linux, mediaspelarna kör linux, routern kör linux, telefoner kör linux liksom surfplattorna. Jag är naturligtvis nöjd med detta, för det mesta fungerar, men ibland bara hjälpligt och ibland med en ordentlig spark på en Makefile. Jag är visserligen en av de som tycker om pilla med saker, men ibland räcker det.

Min tanke igår var enkel, fixa till XBMC på raspberryn i sovrummet, kan vara gott ligga i sängen och kolla på lite avsnitt av Google Developer på youtube och kunna göra det på TV’n. Men XBMC tyckte annorlunda, tog par timmar innan jag lyckats få upp en lista på tillgängliga plugins för kunna installera youtube pluginet, lösningen var att ändra DNS till 8.8.8.8, med den jag fick från min operatör så kunde den inte ansluta till xbmc.org. Logiken är förstås självklar, när jag hittar den.

xbmc_beta_front

Då var det dags att testa, men min telefon anslöt till fel router (en öppen dovado som modemet sitter på och bakom den en dd-wrt router för interna nätverket hemma) och lyckades inte få den gå mot dd-wrt förrän jag startat om router och telefon. Men till slut, klockan 1 på natten kunde jag spela upp youtube videos. Men då var jag för trött för orka med nått så tänkte istället kolla på nått lättsamt på netflix.

Netflix och linux.. behöver inte säga mer. Nått plugin för XBMC har de förstås inte, men går ju alltid ansluta telefonen till TV’n och ta det den vägen. Iaf om man ansluter saker i rätt ordning, annars ingen bild. Bild kom sporadiskt. Men efter en bra stund lyckades jag få upp en video från netflix på tv’n. Utan ljud. Dra ur hdmi sladden och i med den igen. Nope. Pausa videon och starta igen. Japp. Bild och ljud nu, gott. Men var f*n tog undertexterna vägen? Hmm, så de kör med hårdvaruaccelleration för videon och lägger på undertexterna som ett extra lager som inte skickas via hdmi? In och ändra i developer inställningarna i telefonen för ändra renderingen… Så, gott, nu äntligen i sängen för kolla på en TV serie, i alla fall 20 minuter innan bilden försvann, pausa videon på telefonen och sen starta igen. Smidigt så det förslår.

Apple har sitt förbenade Airplay, men borde gå få till liknande lösning med ljud tänkte jag. Installerade Stream2Ip som ska kunna plocka ljudet från datorn, omvandla det till en icecast stream som man kan lyssna på från valfri enhet sen. Förutom man behövde icecast2, och inte bara icecast som fanns för centos. Orka kompilera? Inte just nu… Vi testar istället lägga upp det som UPnP-device, men skulle tydliga ha ushare installerat. Snabb ”yum search ushare” gav mig en träff på ”libdlna”, lät vettigt så det installerades. men den innehöll inte ushare… Okej, vi testar streama det med RTP/Multicast. Då tappade telefonen kopplingen mot routern igen och fick inte kontakt igen förrän jag tagit ner servern från nätet. vid det här läget behövdes ingen musik i sovrummet, mina egna ramsor dög bra och fick valfri hårdrockstext att låta aningen frireligiös…

APPLE-TV-NEW1

Idag la jag till lite nya filmer på filservern, men min mediaserver (serviio på en virtuell maskin som ansluter till servern via NFS) hittade inte dom förrän jag ändrade rättigheterna till 777 på dom. Ska man behöva sätta upp en ldap server för dela användare mellan alla maskiner för slippa detta?

Så när applekören kör sitt mantra ”it just works” så lät det rätt ok igår. Men å andra sidan, hur jäkla skoj är det? Nu återgår vi till patcha Coherence till kanske iaf starta med en moderna version av python.

Tidigare artikelPodcast: Teknicast #9
Nästa artikelNyhet: Google ansöker om patent för att sköta kamerainställningar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn