Hörde du? Hörde du ljudet som passerade? Det var ljudet av någon som missade poängen.

Google har beslutat sig för ta betalt för se på youtube, ramaskri från de flesta, för ingen vill betala för se på youtube. Facebook kommer ta betalt för statusuppdateringar, riket i chock. Google ändrar sina licensavtal, folk vässar högaffeln och tänder facklorna.

Är det så att vi numera tappat förmågan att läsa? Eller brister det i vår läsförståelse? Eller är vi kollektivt korkade? Förstår vi inte en analys om den inte får plats på 140 tecken?

Folk reagerar på allt, blir förbannade på rubb och stubb och verkar ta allt som personliga påhopp. En ljusare grå färg som bakgrund på youtube och folk ska lämna den för vimeo istället.

Det tar 20 sekunders googlande för hitta att det är mer till varje sak, att inte bilda sig uppfattning om allt genom bara läsa rubriken på IDG eller aftonbladet. Stanna upp och fundera, ställ dig frågan “vad innebär detta, egentligen?”

I fallet med youtube som nu är på tapeten så basuneras det ut att youtube kommer ta betalt. Ja, det gör dom, men frågade du dig för vad? Eller varför? Du trodde på det som stod i rubriken och gick direkt till kommentarsfältet och försökte vara den som skulle gå längst i bojkotten mot youtube? Basunerade ut dina mindre välgrundade åsikter på twitter? Du som inte stannade upp, la någon minut på läsa artikeln och leta mer fakta innan du spred vidare vad som inte var hela sanningen?

Youtube kommer inte kosta pengar. Punkt.

Vad de däremot kommer att göra är skapa premiumkanaler som de som har kanalerna kan välja ta betalt för att folk ska kunna ta del av innehållet i. Idag kan man välja tjäna pengar på sina videos där genom reklam där man delar intäkten med google, nu kommer möjligheten att ta betalt och dela den inkomsten med google.

Du kan fortsätta kolla på katter och fulla ryssar, det är lugnt, kommer inte kosta dig ett öre. Vi kommer att kunna se välproducerade saker på youtube, och det är inget konstigt att folk vill ha betalt för skapa bra saker. Google har investerat i egna studios där folk kan boka tid och skapa, i samarbete med kunnigt folk och bra utrustning. Google har nog en plan med vad de gör, och det är inte skrämma bort tittare från youtube, däremot att ge oss högkvalitativt innehåll. Youtube har gått med vinst under många år.

Så nästa gång, för oss alla, granska gärna saker innan du hasplar ur dig saker du tror är sant. Du kanske inte är först ut med nyheten, men du kanske kan vara den som kommer med den bästa analysen.

Tidigare artikelNyhet: Heroes of Newerth får sig en storuppdatering
Nästa artikelNyhet: Microsoft Surface nära en Sverige lansering

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn