Vi har nu använt oss av Windows 10 sedan det släpptes och är det bra, dåligt, kan man vänja sig vid det? Blandade känslor men positiva. 

Windows 10 som släpptes 29 juli har fått en hel del uppmärksamhet och Microsoft har verkligen lyckats marknadsföra detta nya OS denna gången om man jämför med t.ex Windows 8 som kändes mer av en tidsfördriv.

Men är Windows 10 mycket bättre än Windows 8 eller speciellt Windows 7 som många än idag använder?

Windows 10 som är gratis för dom som redan äger ett Windows 7 eller 8/8.1 fick stor hyllning och många blev äntligen nyfikna på att testa på ett ”nytt” Windows utan att behöva betala en krona för det.

Dagen kom, 29 juli och det var dags att börja få ordning på sin uppdatering från Windows 8 till Windows 10 och allt detta hade Microsoft tänkt på genom att ladda ner uppdateringen i förväg utan att man märkte av det förutom att det tog utrymme på ens PC. Sen var det bara att trycka på en knapp och den uppdaterade allt per automatik.

Vi uppdaterade till Windows 10 på en av våra bärbara gamingdatorer från HP som gjorde hela uppdateringen smärtfritt. Redan vid inloggningen märkte man något nytt och det kändes mer… fräscht.

Alla funktioner som Windows 10 erbjuder är ingen ide att gå in på för de läser man nog bäst på Microsofts egna hemsida men fråga vi får ofta är: ”Är det värt att uppdatera till Windows 10 samt varför?”

windows10-start

Windows 10 är en bra (notera bra) kombination av Windows 7 och Windows 8 där man valt att ta tillbaka en hel del funktioner som vi saknat, t.ex startmenyn och ta en del av de sakerna som Windows 8 kom med som t.ex nya gränssnittet Modern UI som väldigt många var emot om man inte hade en pekskärm att använda den till.

Startmenyn har kommit tillbaka nu och denna gången har vi det kombinerat med Modern UI fast i ett mindre format som gör ett bra jobb, om man nu använder det. Är man ändå en av dom som tyckte om de nya gränssnittet i Windows 8 så kan man alltid ändra tillbaka till det och skippa startmenyn.

Men Windows 10 är så mycket än bara en ny startmeny och det kan bli svårt att få ner allt detta på print utan är faktiskt något man ska testa på själv. Bara enkel sak som att kalendern nere vid klockan (nere till höger) är större samt tydligare är ett story lyft enligt mig. Att det nu finns ett notiscenter är alla notiser som dyker upp på ens maskin även sparas där om man skulle missa något. Säger inte att detta är stort för alla men för en användare som drar nytta av just dessa funktioner betyder det en hel del.

windows10familj

Vi vet även att många varit oroliga för att program samt drivrutiner som tidigare fungerat på Windows 7 samt 8 inte ska funka på 10, men där behöver ni inte oroa er då Microsoft inte ändrat mycket under ytan förutom att lägga till förbättringar så allt som har fungerat på er Windows 7 kommer i stort sett även fungera på Windows 10 utan att ni behöver tänka på det.

Men ok ok, nu har vi gått igenom lite av vad Windows 10 kommer med samt att man inte behöver oroa sig för att något inte ska fungera, men frågan är:

Ska man uppgradera till Windows 10?

JA!

Vi tycker man ska ge sig på detta med Windows 10 då det inte kommer ställa till något för er och det som ni är vana vid innan hos t.ex Windows 7 finns kvar fast betydligt bättre och man kommer snabbt in i de små sakerna som har förändrats. Spelar man så rekommenderas Windows 10 enligt många, det kan vi tyvärr inte svara mer än att alla spela vi testat från både Steam, Origin och Uplay har fungerat utan några som helst problem och med Nvidia som ständigt skickar ut nya uppdateringar så håller man sig uppdaterad och alla spel man gillade innan funkar minst lika bra med Windows 10.

DirectX 12 som ska ge ett rejält lyft hos spelen dröjer nog ett tag till innan utvecklarna lyckats få till spel i nya DirectX men just nu funkar allt bra och vi har faktiskt inte fått ett ända felmeddelande eller att Windows har kraschat på nån av våra maskiner som vi har Windows 10 installerat.

Spelar ni mycket på ert Xbox One och vill av någon anledning spela på er PC via ert Xbox One är även detta möjligt med Windows 10 där de kommer med en app som heter ”xbox” och är man inom samma nätverk behöver det inte många knapptryck innan man spelar sina Xbox One spel på sin PC och detta faktiskt riktigt bra och nästan helt utan fördröjning samt lagg.

Rekommenderas

Vi rekommenderar alla att uppdatera till Windows 10 då vi inte ser några större brister och allt som har fungerat på er Windows 7 eller 8 maskin kommer funka minst lika bra på 10 så man behöver inte oroa sig att ett nytt Windows ska ställa till de. Och det bästa av allt är ju att om ni redan nu äger ett original av Windows 7 eller 8/8.1 så har man 12 månader på sig från 29 juli 2015 att uppdatera till Windows 10 helt gratis, efter dessa 12 månader måste man betala en summa som ännu är okänd.

stampel-rekommenderar-500px

Tidigare artikelNyhet: Asus visar upp ROG G752
Nästa artikelNyhet: Nya Apple TV har fått svenska priser

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn