Vi har nu kommit hem från DreamHack Summer 2014, med en känsla av att expo fick mindre uppmärksamhet.

DreamHack, världen största LAN, i lilla Jönköping. Vi besökte LAN:et under invigningsdagen (lördagen) med en förhoppning av en minnesvärld invigningsceremoni, nya prylar och massa spel. Spel var det såklart, i mängder! Redan när vi kom (12:00) så fick man känslan av att många besökare redan hittat sin plats vid LAN:et. Kommer man utan dator behöver man inte gå hem spellös, i expoavdelningen finns rader med datorer att spela på. Spelutbudet blev så klart mycket mer begränsat, men vi fick spela spel som Starcitizen, Portal och Half Life 2 för Nvidia Shield, Crysis 3, Watch Dogs och mycket mer!

Expo

En sak som blev något av en besvikelse för oss (som vill pilla med nya prylar) var att expoavdelningen kändes betydligt mindre än både DH Winter och DH Summer förra året. Mycket som var där kändes mer som lokala utställare för ett samarbete med Jönköpings kommun. Som vanligt kunde vi hitta Komplett, Steelseries, Asus ROG och några fåtal andra som vi annars brukar se på Dreamhack.
Däremot hittade vi en hel del roliga saker att testa så som Tobii, Samsungs nya Galaxy Tab 8.4, Samsungs nya böjda 65″ UHD TV samt som sagt Nvidia Shield.

E-sport

Däremot satsades det så klart mycket på E-sport, något som tog upp minst lika mycket plats som tidigare. Det var stora banners för både LOL (league of legends), Dota 2, CS:GO och mycket mer över hela LAN:et. DH hade till och med öppnat upp fler delar av Elmia för att få plats med allt. Street Fighter 4, som är en återkommande turnering och börjar ta betydligt mer plats, denna gången fick dessa spelare en separat del vilket gjorde det väldigt mycket mer publikvänligt. Det märks väldigt väl att E-sporten hos DH växer för varje år och att publiken växer för varje år som går.
De fanns även en del YouTube/Twitch-profiler på plats som lockade en hel del publik, dessa fick en avskiljd plats där fans kunde stå och kolla på när de spelade live, vilket var en ny upplevelse för många. När dessa ”kända” profilerna kommer så har Dreamhack lärt sig sedan tidigare att ha dom på en ”vanlig” plats inte fungerar då spelarna blir störda, det fyller stora delar av hallarna och spelare runt om blir störda, mycket bra initiativ av DH och något vi garanterat kommer få se mer av i framtiden.

DreamHack satsade även på något nytt i år, retrospel. Med en retromarknad som växer lavinartat så känns det inte mer än rätt att de drar igång ett flertal speedrunner turneringar. Super Montaro fanns även på plats och sålde retrospel, något som var ett test inför kommande DreamHack då de eventuellt kommer satsa mer på just retrospel.

Invigningen

Klockan 16:00 startar invigningen på DreamHack, något många är väldigt spända över. Årets invigning föll dock platt, i år bjöds det på eldshow som kändes malplacerad. Utövarna blev utbuade ett flertal gånger av publiken, något som visade klart och tydligt att arrangörerna tänkt till lite fel. Showen var bra på sitt sätt, men den utövades tyvärr på fel plats. Besökarna hade troligtvis förväntat sig någon form av lasershow eller liknande. istället, som har blivit mer eller mindre tradition på DH.
Under kvällen bjöds besökarna på en helt annan show, nämligen Svenska Sabaton. Sabaton fick ett helt annat bemötande, till och med bandet blev chockade över ”datornördarnas” publikkunskaper på denna drogfria tillställning.

Sammanfattat

Dreamhack Summer 2014 fortsätter att leva upp till sitt rykte som världens största LAN-party/Datafest. Precis som alla andra gånger en massa folk som både vill ta del av allt spelande men nu även kan ta del av lite olika konserter utspridda under dessa fyra dagar. Dreamhack är helt klart något vi fortfarande rekommenderar att man ska uppleva varesig man är en gamer eller inte. Har man inte något större intresse för spel finns det alltid mycket annat man kan göra som t.ex se sitt favoritband på scen.

Årets invigning var kanske inte särskilt passande enligt många även oss, men väldigt kul att DH försöker tänka i andra banor och överraskar även nu. Till Dreamhack Winter 2014 är det 20års jubileum så vi får hoppas att man har några riktigt stora överraskningar på gång tills dess.

Tidigare artikelRykte: QHD-skärm för Samsung Galaxy Note 4 bekräftad?
Nästa artikelVideo: LG G3 Unboxing

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn