Apple har nu presenterat två nya version av M1 som imponerar rejält med sin prestanda, hur långt kan Apple egentligen gå?

När man trodde att M1-chippet från Apple imponerade så visar dom nu även upp M1 Pro och M1 Max. Dessa två nyheter är två rejäla chip som tar all prestanda från Macbooks till helt nya nivåer.

M1 Pro

Här fortsätter Apple att visa hur 5-nanometers processteknik verkligen lönar sig och detta genom att man lyckats fylla detta chip med hela 33,7 miljarder transistorer, för att jämföra detta med M1 så är det dubbelt så många. Processorn är tiokärnig där Apple delat upp så åtta av dom är prestandakärnor och två är effektivitetskärnor, detta gör att M1 Pro är 70 procent snabbare än vanliga M1.

Grafikprocessorn i M1 Pro har hela 16-kärnor vilket även denna är dubbelt så snabb som M1 och rejält mycket snabbare än integrerade grafik på andra bärbara PC-datorer. Det går nu även att få 32GB enhetlig minne och bandbredd på hela 200 GB/s.

Apple M1 Pro

M1 Max

Men när man trodde att M1 Pro var toppen av berget så kommer Max och här har vi en grafikprocessor på hela 32 kärnor och ska ha fyra gånger så hög grafikprestanda än M1. Här har Apple lyckats montera hela 57 miljarder transistorer vilket är 70 procent fler än hos M1 Pro och hela 3.5 gånger fler än hos M1.

M1 Max är utan tvekan det största chippet som Apple har byggt men samtidigt så har vi ett chip som verkligen levererar här. Bandbredden har även den fått en rejäl ökning på 400GB/s vilket är dubbelt så mycket som M1 Pro och nästa sex gånger så mycket som hos M1. Är man beroende av mycket minne så kommer M1 Max att ha stöd för upp till 64GB och även det enhetligt minne.

Apple M1 Max

Både M1 Pro och M1 Max är fyllda med avancerad och skräddarsydd teknik som tar proffsens arbetsflöden till nästa nivå:

  • En sextonkärnig Neural Engine för snabbare enhetsbaserad maskininlärning och förbättrad kameraprestanda.
  • Ett nytt skärmkort driver flera externa bildskärmar.
  • Fler integrerade Thunderbolt 4-styrenheter ger ännu mer I/O-bandbredd.
  • Neural Engine och Apples skräddarsydda bildsignalprocessor tillämpar beräkningsvideo för att förbättra bildkvaliteten för skarpare video och mer naturliga hudtoner i den inbyggda kameran.
  • Förstklassig säkerhet, inklusive Apples senaste Secure Enclave, hårdvaruverifierad säker start och teknik för antiexploatering vid start.

Med tanke på vilken kraft Apple lyckats åstadkomma med M1 Pro och M1 Max så undrar man egentligen hur mycket mer dom har att leverera med tanke på att vi fortfarande inte har fått se iMac (27 tum) samt ny Mac Pro som garanterat kommer utrustas med M1-chippen, men frågorna är många och vi hoppas på att få svar inom kort.

 

Tidigare artikelApple släpper tillslut nya AirPods
Nästa artikelDags för nya MacBook Pro!

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn