Nu har det kommit uppgifter om att Xiaomi får in användardata som i sin tur skickas till servrar i Kina och detta har fått många att bli lite oroliga.

Det är inte första gången som det ryktas om att en kinesisk mobiltillverkare samlar in data från sina användare och i sin tur använder denna datan i Kina på olika sätt. Nu har flera säkerhetsanalytiker fått fram information om att Xiaomi samlar in data från sin egna webbläsare i telefonerna som i sin tur skickas krypterat till servrar i Kina.

Det som oroar dessa analytiker är inte bara att dom samlar denna informationen utan att krypteringen som används är väldigt dålig och kan enkel knäckas. Men det framkommer även att Xiaomi har koll på hur användaren använder sin telefon som att vilka appar som öppnar, appar som laddas ner, mappar som öppnas samt skapas och all den informationen åker i sin tur till Kina.

Exakt vad denna data används till vet vi inte, men Xiaomi säger att alla som använder deras telefoner och webbläsare har godkänt att dom får samla denna data men som ska gå att stänga av i inställningar, något som analytikerna inte alls håller med om och säger att informationen som skickas inte är anonym som Xiaomi påstår.

Många är oroliga och Xiaomi jobbar med att få ordning på denna ”ryktesspridning”, men samtidigt så har användare visat i videoklipp hur denna övervakning går till. Forbes har även gjort ett helt reportage om detta som kan vara intressant läsning för dom som oroar sig.

Även Xiaomi har publicerat sitt uttalande gällande detta som ni kan läsa här.

Tidigare artikelBattlefront II fansen hyllar utvecklarna
Nästa artikelApple bekräftar datum för WWDC Online

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn