Apple byter namn på OS X samt släpper den största uppdateringen hittills till iOS.

macOS (OS X)

Apple har valt att byta namn på OS X och detta efter 15 år, macOS är det nya namnet och som ni ser och jämför med Apples andra operativsystem var det nog rätt smart val.

Årets macOS får namnet Sierra och kommer med en hel del nyheter precis som vanligt. Vi kommer bland annat kunna logga in på vår macOS-maskin utan att trycka in lösenord eller liknande och då krävs det dock att man har Apple Watch som macen ska känna av är i närheten, varför man inte gör samma ska för iPhone är konstigt men kanske kommer.

även iCloud får sig ett lyft där allt som nu delas på macOS kommer även till iOS så alla enheter kommer mer eller mindre åt allt som man laddar upp i iCloud.

Tabbar i Sierra är en annan stor nyhet där vi nu kommer kunna se tabbar i alla appar i stort sett, utvecklarna kommer inte behöva göra något speciellt utan tabbarna finns där automatiskt, ett bra exempel är t.ex Maps-appen där man kan ha flera tabbar med olika kartor uppe.

Den största nyheten förutom namnbytet av macOS blev att Siri nu kommer till våra macar där vi kan göra i stort sett samma som hos iOS, allt från att be Siri skicka ett meddelande till att skriva in notiser i kalendern eller liknande.

Apple Pay kommer även det till macOS där man kan shoppa på webben och bekräfta ett köp via sin iPhone eller Apple Watch, tyvärr så finns ännu inge bekräftat om när Apple Pay når Sverige.

macOS Sierra släpps till hösten med en publik beta i juli men är man utvecklare får man tillgång till operativsystemet redan idag.

iOS 10

Detta blir den största uppdateringen till iOS någonsin och vi har en hel del nyheter att ta del av.

Låsskärmen får sig ett nytt utseende där vi bland annat inte behöver trycka på nån knapp för att väcka telefonen till liv utan kommer räcka att vi lyfter upp telefonen samt att notiserna på låsskärmen får sig ett nytt utseende och får man meddelande kommer man kunna svara och hålla en konversation direkt i låsskärmen.

Control center finns nu direkt från låsskärmen som man kan svepa in från vänster där widgets väljer man själv precis som tidigare fast dessa widgets måste man välja när telefonen är upplåst.

Siri får sig ett lyft också där den största nyheten är att tredjepartsutvecklare nu kommer få tillgång till Siri vilket betyder att man kan få svar eller använda fler appar med hjälp av Siri såsom beställa en Uber eller skicka meddelande med andra appar än iMessage.

På tal om iMessage så är det nog den appen som får den största uppdateringen där länkar i konversationerna nu förhandsvisas, man kan göra betalningar direkt i en konversation via t.ex Swish. Emojis växer och blir 3x större för att vi lättare ska se dom samt att pratbubblorna kan ändras och detta allt från hur vi ska visa känslor, om vi ”viskar” så blir bokstäverna först små och går över till stora, eller om man vill skicka något hemligt så måste man svepa över med fingret för att kunna läsa meddelandet.

Det kommer även blir möjligt att skicka skisser eller något man målat i messenger-appen och skickar det, många nya funktioner helt enkelt istället för att bara skriva ett meddelande.

https://youtu.be/PERPpFWHnDM

Apple Music fick sig ett rejält lyft med en helt ny design från grunden, en design som vi känner igen från andra liknande tjänster och är betydligt lättare att förstå nu.

Använder man sig mycket av VoIP-tjänster när det kommer till samtal så kommer man i iOS 10 knappt kunna se nån skillnad då dessa kommer se ut som ”vanliga” samtal fastän det kommer från en av apparna.

Maps får sig ett lyft också med en mer ”ren” design samt att nu kommer även utvecklare kunna komma in i appen där man t.ex kan beställa bil från Uber utan att egentligen lämna Maps-appen eller beställa bord på restaurang m.m.

Detta är bara några av nyheterna som vi kommer få ta del av men till hösten får vi testa på och i Juli släpps en publik beta om man vågar sig på det.

Tidigare artikelWWDC 2016: Nytt till watchOS och tvOS
Nästa artikelWWDC 2016: Lär dig koda Swift som nybörjare

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn