Rykten om PS4 kommer allt fler och vi väntar oss en lansering den 20:e februari. Men vad kommer ändras?

Nintendos senaste konsol Wii U har fått in Nintendo på FullHD marknaden. Men som vanligt så satsar inte Nintendo något speciellt på att leverera den kraftigaste hårdvaran. Detta är Sonys och Microsofts marknad, här konkurrerar de två teknikjättarna mot varandra för att få det kraftigaste muskelberget på marknaden.

Flera år innan PS3 lanserades så ryktades det om Sonys unika processor ”Cell” som var kärnan i PS3 och Sonys stora dragplåster för konsolen. Sonys PS3 är än idag den starkaste konsolen på marknaden och dess ”Cell” kan fortfarande leverera. Men nu börjar bland annat Crytek som är skapare till den visuellt enastående Crysis serien klaga på hårdvaran. De säger att de måste ha mer muskler att jobba med.

I vår senaste TekniCast så tar vi upp dagens ämne lite. Den texten som ligger framför oss handlar om våra tankar och funderingar om hårdvaran i den kommande generationens konsoler.

En del rykten som kommit angående PS4 är att Sony inte kommer satsa något speciellt på hårdvaran. Första tecknet på det är att de valt att jobba med en AMD processor, alltså ingen specialdesignad processor som för PS3:an.
Vad de däremot kommer satsa på är mjukvaran, upplevelsen och spelbarheten. Precis vad Nintendo har gjort sedan 1983. Sony har högst troligt uppgraderat hårdvaran något, men vi tror inte det kommer vara den som hamnar i fokus. Förhoppningsvis kommer Sony visa upp en konsol som är riktigt genomtänkt och kan användas väldigt flexibelt och kopplas till många olika saker.

CI_miiverse_logo_image600w

Nintendo har, i deras senaste Nintendo Direct, sagt att de jobbar på en app som kopplar mobilen till deras stora sociala satsning Mii Verse. Detta liknar även Microsofts app Xbox glass som fungerar som en fjärrkontroll, extra skärm för Xboxet och en hel del mer.

Tyvärr uppskattas inte mjukvara lika mycket som hårdvara när man lanserar nya produkter. Det kommer nog även bli tufft att lansera en spelkonsol som inte fokuserar på just hårdvara då många är så insnöade på specifikationer. Kolla bara på Nintendos lanseringar som ständigt blir kritiserade för dess hårdvara.

Vad kan då Sony tänkas göra?

Likt Nintendo och Microsoft så hoppas vi på en större koppling till mobiler och tablets som externa skärmar m.m. Sony har ju faktiskt en liten del på den mobila marknaden med deras Playstation certifiering. Men den är så begränsad så den har svårt att slå igenom. Det skulle vara bättre med en mer öppen lösning. Troligtvis kommer det även vara mer uppkopplat mot nätet och en streamtjänst á la OnLive skulle vara intressant från en specifik konsol, för att få bort de fysiska kopiorna och pressa priset för spelen. Playstation har ju kommit en bit på den vägen tack vare Playstation plus.

Men en streamingtjänst som ger spelaren fri tillgång till ett spelbibliotek för en månadskostnad skulle nog locka många kunder till konsolen. Samt att streamingen gör så att just hårdvaran inte har så stor betydelse för spelets krav. Gör man då även en app som fungerar till olika mobila OS som tjänsten fungerar på så har man troligtvis fler intressenter med sig.

9d2496ac0ecf768b19ba7c1232c8e34e

Vad Sony kommer visa upp den 20:e februari vet ingen förutom de som jobbar på företaget. Men blir det något annat än PS4 så är det nog många som får stänga munnen med någon form av domkraft.
Vad gäller en eventuell Xbox 720 lansering vet vi inte heller. Men E3 är ju en trolig tid för en lansering. Rykten vad gäller Xbox 720 har även där handlat mycket om mjukvara och internetuppkoppling. Så vem vet, 2013 kanske bjuder på en PS3 S och Xbox 360 S som i ren Apple anda uppgraderas lite smått hårdvarumässigt men där en större mjukvaru-uppdatering ligger i fokus.

Vad tror ni?

Tidigare artikelRykte: Mer Batman-spel under 2013
Nästa artikelNyhet: Första DLC till CoD Black Ops 2 kommer i februari

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn