Nu är alla de tre konsolerna presenterade och vi har fått veta en del vad de går för. Det är Wii U, Playstation 4 och Xbox One som kommer stå för underhållningen framöver.

Nu har vi äntligen fått se hur de kommande åren kommer se ut på konsolmarknaden. Sony, Microsoft och Nintendo har nu visat upp/släppt sina senaste konsoler och vi tänkte göra en liten sammanfattning om konsolerna. Vad riktar de in sig på? Vad ska man satsa på?

För att göra det enkelt så tar vi de i den ordning som vi fått tillgång till konsolerna så Nintendos Wii U går först ut.

Nintendo Wii U – Upplevelse

Wii U

Wii U är en konsol som har haft det tufft i starten, många runt om tror att Wii U är ett tillbehör till det ordinarie Wii. Men i själva verket är Wii U en helt ny konsol med en hel del grymma funktioner. Rent hårdvarumässigt så ligger det efter dess konkurrenter (vilket Nintendo brukar göra). Men som vanligt har de istället satsat väldigt mycket på innovation och  spelupplevelse. Själva konsolen i sig är mindre intressant, den klarar FullHD och är en kompakt lite maskin. Gamepaden däremot är det stora med Wii U. Gamepaden är en handkontroll med en 6,3″ touchskärm (den skulle gärna få ha en upplösning på 720p dock). Förutom skärm så är den utrustad med NFC, Bluetooth, IR, AUX, surround ljud, gyroskop, kamera och vibration. Med Gamepaden så är möjligheten för utvecklare oändlig för att hitta på olika saker.

Med Wii U vill Nintendo ta sig in mer på tredjepartsmarknaden vad gäller spel. Till en början såg det väldigt lovande ut när konsolen visades upp, men Wii U:s första halvår har varit en rejäl uppförsbacke med negativa utvecklare så som EA och ett hårt tryck från media. Vi på TeknikHype har tre stycken konsoler på redaktionen och är enade om att Wii U har potential. Rent styrkemässigt så kommer den inte ha en chans mot PS4 och Xbox One, men spelmässigt så kommer det komma en hel del riktigt bra spel till konsolen.

Förutom Spel så har Nintendo tagit första (riktiga) steget in på Online-marknaden. Detta med Mii-verse som är ett socialt nätverk via Wii U och webbläsaren. Nintendo har gjort Miiverse riktigt bra och flätat in det bra till en del av spelupplevelsen (beroende på hur utvecklare vill jobba med det).

Wii U klarar att spela, förutom Wii U spel, Wii spel. Dessutom finns Virtual Console som idagsläget har NES och SNES spel där utbudet ökar för varje vecka, men här kommer man även kunna köpa spel från flera olika konsoler som SEGA, Atari och Nintendo framöver. Alla tillbehör från Wii fungerar även på Wii U

Passar dig som…

…vill ha en underhållande konsol men inte har för höga krav på grafiken. Tycker det är kul med innovativa lösningar och gillar Nintendos exklusiva titlar. Att konsolen kommer vara betydligt billigare än konkurrenterna ser vi bara som ett extra plus.

Playstation 4 – Socialt

ps4-look-a-like1

Playstation 4 är fortfarande lite hemlig då konsolen inte än har visats offentligt (bilde ovan är en konceptbild på de små blickar man fick på en teaser från Sony). Detta är något Sony kommer göra under årets E3. Det var många som var besvikna på Sony efter lanseringen av PS4 då de inte visade upp konsolen. Men i själva verket spelar det mindre roll då de visade upp det viktiga. Vi kommer få se design och  mycket mer på E3 enligt Sony. Men det vi har att gå på nu är en konsol med mycket kraft och en satsning på ett socialt spelande.

Med den enorma trend av Social media så vill Sony styrka sitt PS Network och göra det möjligt för spelare att dela med sig av in-game filmer. Det är väldigt mycket satsning på just att visa vad man gör och låta ens vänner ta del av ens spelande.

Sony visade trots allt upp en del av hårdvaran och det är kontrollen. Kontrollen är lite av hjärtat i spelandet då det är den som ligger i din hand när du spelar, en dålig kontroll ger en dålig konsol. Efter att ha sätt kontrollen så känns den mjukare och mer ergonomisk än de tidigare modellerna. De har inte gått fullt så långt som Wii U med att använda sig av en touchscreen i mitten av kontrollen. Men de verkar ha tagit inspiration av deras PSP Vita och fäst en touchplatta ovanför analogspakarna. Hur denna kommer användas gick de inte in på under presentationen men vi kommer troligtvis få se demo på det under E3.

När det kommer till bakåtkompatibilitet så kommer det inte vara möjligt att spela PS1 – PS3 spel på PS4 rent fysiskt (om inte Sony gör ändringar till E3). Utan bakåtkompatibiliteten kommer gå via en tjänst som heter Gaikai, det blir lite som Sonys Virtual Console. Som det ser ut idag kommer man kunna streama spel från Gaikai till sin PS4 (eller PSP Vita). Här kommer man också kunna streama demos för PS4 utan att behöva ladda ner demot. Detta är troligtvis något som kommer komma allt eftersom och inte finnas från dag ett.

Passar dig som…

…vill ha mycket kraft, senaste grafiken, ett socialt spelande och (troligtvis) ett brett utbud av spel.

Xbox One – Multimedia

New XBOX ONE

Xbox One är ett kraftmonster precis som Playstation 4 och här satsar Microsoft på mycket av allt.

Av det vi har sätt av Xbox One så vill Microsoft få in hela multimedia lösningen i konsolen. Den integreras med tvn så man kan kolla på live tv samtidigt som man integrerar med olika sociala nätverk och även kamera vyer på livesända idrottsmatcher(det sista gäller NFL som Microsoft skapat ett samarbete med. Likt Nintendos liknande lösning TVii så kommer detta till en början endast fungera i USA men Microsoft jobbar på att bredda marknaden.

En annan sak de lyfte fram var deras svar på rörelse igenkänning. Till skillnad från Wii U och PS4 som lägger detta i kontrollen så väljer Microsoft att använda detta vis deras Kinect.
Den uppdaterade Kinecten är nu utrustad med en bättre kamera som känner av alla dina leder vilket ska ge en betydligt mer detaljerad upplevelse. Förutom din kropp så kommer den känna av din omgivning på ett annat sätt. Vissa ser det dock som en nackdel att ha en uppkopplad 1080p kamera riktad mot sig hela tiden. Det är även i Kinect som den nya röststyrningen sitter. Med den kan du göra det mesta som har med ditt Xbox att göra (i teorin).

Mjukvaran i Xbox one påminner en hel del om Windows 8,vilket inte var helt oväntat. Detta gör att du även kommer kunna ha Skype och webbläsare uppe vid sidan av det aktuella på skärmen. Allt detta ska kunna styras med rösten.  Även detta kommer troligtvis vara USA exklusivt ett tag framöver.

Microsoft satsar mycket på att ersätta din HTPC/multimedia maskin under Tvn.

Passar dig som…

…vill ha allt i ett, en multimedia maskin för hela ditt vardagsrum. Spel, TV och film på samma ställe.

Jämförelse

Här har vi framställt en lista med lite olika funktioner som vi vill lyfta fram. Även här ligger Playstation på plussidan då det har varit otroligt svårt att hitta negativa saker med konsolen. Har ni några egna tankar som är rent negativt med konsolen (som inte har med tycke och smak att göra) så får ni gärna lägga era tankar i kommentarerna. Konsolen kan väl inte vara perfekt?

 

Wii U

Playstation 4

Xbox One

HD grafik Ja Ja Ja
Blu-ray Nej Ja Ja
Touchkontroll Ja (6.3” skärm) Ja (Tvåpunkts touchpad med 1920×900 upplösning) Nej
Interaktiv TV Ja (endast USA idag) Nej (inga uppgifter) Ja (endast i USA vid release)
Onlinebutik Wii U eShop Playstation Network Xbox Live
Onlinestöd Ja (Nintendo Network, gratis) Ja (Playstation Network, gratis) Ja (Xbox Live, en kostnad per konsol)
Motion Controller Ja (gyroskop, accelerator, IR för Wiimote) Ja (Gyroskop, accelerator,  stereo kamera) Nej (inga uppgifter)
Högtalare i kontroll Ja (surround, AUX kontakt) Ja (mono, AUX kontakt) Nej
Röststyrning Nej Nej Ja
+ Storleken, Priset, Gamepaden, Nintendo exklusiva titlar, Mii Verse, Virtual Console, kamera i kontroll Hårdvaran, Gaikai, Stark koppling till PS Vita, Hårdvaran, Kinect, Impuls triggers,
Hårdvaran, Lågupplöst skärm på Gamepad, Spelutbud, Endast 32GB internlagring Ingen fysisk bakåtkompatibilitet Uppkopplingstvång varje dag, Inte bakåtkompatibel, Spelen är låsta till en konsol, Kan spela installerade spel från HDD,

 

Undersökning

Vi har under veckan haft en lite undersökning för våra läsare. Undersökningen har vi haft för att känna lite på era tankar på konsolerna nu när alla är officiella. Det som är lite roligt är att diagrammen följer våra tankar också. Här nedan ser ni frågorna och diagrammen på respektive fråga.

Nextgendiagram
Undersökningen är sammanställd av svar från 58 personer.

Enligt diagrammen så ligger Sony väldigt bra till med deras Playstation 4. Det är många som var besvikna på lanseringen då man inte fick se själva konsolen. Men efter Microsofts lansering av Xbox One så märkte man tydligt att det inte var allt. Xbox One blev den största besvikelsen av de som hade en förhoppning. Även här ligger Playstation bra till då det endast var en person som tyckte PS4 var den största besvikelsen.

När det kommer till habegäret så ligger Xbox One och Wii U ganska lika medans PS4 ligger en bra bit före. Som vi nämnde tidigare så siktar Xbox in sig mycket på TV och multimediainnehåll, det kan vara just detta som svek många då 100% spel blev en klar vinnare på frågan ”Vad vill du få ut av din konsol?”.
När det gäller att vara sitt märke troget så är majoriteten kvar med sitt nuvarande märke. Men det är väldigt många som är ovisa, troligtvis är det en hel del som är nyfikna på årets E3 innan de säger för mycket.
Nyfikna på E3 är vi nog alla, men fram till dess vill vi tacka alla som svarat och delat denna undersökningen!

Detta var en liten sammanställning av de tre nextgen konsolerna som visats upp nu. Under E3 kommer Sony och Microsoft bjuda på en hel del fler nyheter och ta bort en hel del frågetecken. Nintendo vars konsol redan är aktuell på marknaden kommer visa upp en hel del efterlängtade titlar med både mängder av info och speldemos för press. Så årets E3 kommer garanterat bli det största på flera år. Vi kommer naturligtvis bevaka mässan här på TeknikHype.se, så vill du ta del av det senaste under mässan så vet du vart du ska få tag på det.

Tidigare artikelNyhet: Nya tillbehör till Nintendos konsoler
Nästa artikelNyhet: Ny iPod Touch 16GB

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn