Nintendo har haft ett tufft första halvår med deras Wii U, försäljningen framstås vara riktigt låg så vi ville kolla hur det ser ut på den svenska marknaden.

Den 28 november släppte Nintendo deras Wii U. Redan vid release så var det en del saker som gick emot Nintendo. Det var stora uppdateringar, problem med wifi och dåliga leveranser. Fortfarande är det två stora problem som Wii U får dras med och det är ett segt OS och ett tunt spelutbud.

Vad gäller det sega OS:et så har Nintendo lovat en större uppdatering nu i april. Den ska korta ner laddningstiderna rejält, detta har de även visat med en film.

Spelutbudet ligger fortfarnade på den nivån att man blir förvånad när det släpps ett nytt Wii U spel. Men det kommer troligtvis ändras till sommar/höst. Man ska även ha i baktanken att en ny konsol är trög i början.

Hur bra start har Wii U haft egentligen?

Om man backar tillbaka ett par år och kollar på hur föregående generations konsoler har sålt så går det faktiskt riktigt bra för Wii U. Här nedan kommer siffror på hur konsolerna har sålt de fyra första veckorna (globalt).

  • WiiU: 1,817,166
  • Wii: 2,071,242
  • PS3: 524,687
  • X360: 948,162

Kollar man på dessa siffror så går det ju faktiskt bra för Nintendo och dess Wii U. Varför är då så många utvecklare emot Wii U? Varför säger alla att konsolen inte är något att ha? Vet folk om att Wii U existerar?

Den sista frågan är nog den viktigaste och den punkt som kommer ändras mest på under 2013.
Det är många som inte förstår att Wii U är en ny konsol. Det finns till och med butiker som inte förstår att Wii U är en ny konsol. Det finns spelbutiker som sålt diverse Wii U paket med vanliga Wii spel för att de tror det är samma konsol i grunden.

Det har under den senaste veckan ryktats om att Nintendo gör en mjukstart med Wii U för att sedan satsa mer på den när de anser att den är klar. Nintendo kan helt enkelt släppt Wii U för tidigt.
Vi skrev tidigare i veckan om att Shigeru Miyamoto utalade sig om konsolen till CNN. Där sa han att konsumenterna måste ha tålamod med konsolen, den är inte helt stabil i mjukvaran ännu och Wii U är inte en helt självklar konsol i många ögon. Med sin extra skärm så är det många som ställer sig skeptiska till konsolen.

Shigeru Miyamoto jämför den själv med Nintendo DS som till en början var väldigt ifrågasatt med sina två skärmar. Men idag säljer Nintendo DS/3DS som smör och finns i en rad olika varianter.

Då Wii U uppenbarligen säljer nog mycket så hoppas vi på en riktig uppvisning av nya spel under E3 i sommar. Vi hoppas också att Nintendos satsning på att dela ut utvecklingsenheter av konsolen ska ge fler och bättre tredjepartsspel.

För att få en liten inblick i den Svenska marknaden så har vi kontaktat två av Sveriges största teknik och spel butiker, Webhallen och Media Markt. Vi ställde några frågor till dom angående deras uppfattning av konsolen.
Sammanfattningsvis så kan vi säga att de ser en ljus framtid för Wii U.

mediamarkt_logo

Hur går det med Wii U försäljningen för era Wii U konsoler?

Webhallen: Wii U har inte riktigt levt upp till våra högt ställda förväntningar. Konsolerna säljer på men inte i samma takt som vi hade hoppats.

Nintendo har ju själva gått ut med att de inte tänker sänka priserna på konsolen. Men som ni kan läsa i artikeln ovan så får återförsäljarna ta denna smällen istället. Hur jobbar ni med priserna för Wii U? Följer ni Nintendos linje eller känner ni er tvungna att sänka priset? Vi följer priserna som råder på marknaden och de är lägre än de riktlinjer som Nintendo har satt upp. Konsumenterna är de stora vinnarna i den ekvationen.

Media Markt: Enligt förväntad forecast.

Nintendo har ju själva gått ut med att de inte tänker sänka priserna på konsolen. Men som ni kan läsa i artikeln ovan så får återförsäljarna ta denna smällen istället. Hur jobbar ni med priserna för Wii U? Följer ni Nintendos linje eller känner ni er tvungna att sänka priset?

Webhallen: Vi följer priserna som råder på marknaden och de är lägre än de riktlinjer som Nintendo har satt upp. Konsumenterna är de stora vinnarna i den ekvationen.  

Media Markt: Media Markt jobbar ständigt med att följa marknadspriset på en produkt. Givetvis kommer det även att gälla för Wii U.

Tror ni på en bättre framtid för Nintendo längre fram när det kommer fler spel? Eller tror ni konsolen kommer floppa?

Webhallen: Man ska aldrig någonsin räkna ut Nintendo. Vi ser att titlar som Monster Hunter 3 Ultimate och Lego City Undercover har fått försäljningen av konsoler att öka. Vilket visar på att konsolen har potential att sälja när rätt titlar kommer ut på marknaden.

Media Markt: Nintendo har historiskt sett alltid klarat av att leverera starka titlar som tilltalar allt från core-gamers till den stora massan. Så allting talar för att Nintendo kommer att leverera en stark spelupplevelse.
Nu i mars släpps tex. Lego ”City Undercover” som redan fått starka recensioner.

Vi som spel och tekniksida märker att det inte satsas mycket på PR då det är en stor skillnad på Wii U spel kontra exempel PS3 när det kommer till recensioner och test exemplar. Vad tycker ni om Nintendos marknadsföring av konsolen? Har de lyckats eller lägger de för mycket energi på att få ut spel till konsumenter? 

Webhallen: Spel och konsoler lever i symbios. Tror att det är viktigt att visa upp titlar som definierar konsolen så att det läggs krut på att spelen är bra. Sen hade jag gärna sett att Nintendo kom med ett AAA spel med jämnare mellanrum så här i början av livscykeln än vad som har lanserats hittills. Är övertygad om att det hade ökat försäljningen av antalet konsoler. Nintendo måste få upp den installerade basen för att tredjepartstillverkare (EA, Activision Ubisoft osv) ska lägga utvecklingsresurser på Wii U. Om det inte lyckas kan det bli svårt att få den bredd som konsumenten idag har blivit vana vid med konkurrerande konsoler.

Wii U och PS3 är inte i samma fas så att det finns en skillnad hur man arbetar med dem är inte så konstigt.

Media Markt: Känslan är att Nintendo har varit väldigt självsäkra med releasen av Wii U med succén av Wii som facit. Men dom har nog missat att kommunicera till den stora massan vad exakt Wii U är för något. Många trodde tex. att Wii U endast var en ny kontroll till Wii. Med tanke på att det just nu inte finns särskild många titlar så vill man nog vänta med att marknadsföra Wii U tills det finns en spelkatalog att luta sig emot.

Hur har Wii U sålt jämfört med Xbox 360 eller PS3 den senaste månaden? 

Webhallen: För oss håller Wii U nästan jämna steg med sina konkurrenter. Har fått upp en bättre fart nu när Monster hunter och Lego City Undercover lanseras.

Media Markt: Vi har en bra andel på svenska marknaden men fortfarande är både ps3 och xbox större pga. större urval av mjukvara samt större installerad bas.

Vi skickade även några frågor till Bergsala AB vilket är Nintendos distributör i Sverige och större delen av norra Europa. Tyvärr är de lite snåla med detaljer och försöker slingra sig från frågorna. Men här kommer de svar vi fick från Press ansvarige på Bergsala AB:

NintendoLogo

Nintendo Wii U säljer väldigt dåligt världen över, så pass dåligt så butikerna sänker priserna på konsolen utan att Nintendo är med på det. Vi har kontaktat ett par butiker och de bekräftar att detta även gäller Sverige. Butikerna hoppas och har märkt att försäljningen har ökat när vårens stora titlar, Monster hunter 3 och Lego City Undercover ska/har släppts.

Hur ser försäljningen ut hos er som distrubitör? Vad säger ni om att butikerna tvingas sänka priserna under det rekommenderade priset?

Vi är förstås väldigt glada att vi nu äntligen släppt Monster Hunter 3 Ultimate och Lego City Undercover. Båda de spelen kommer skapa väldigt positiva effekter för Wii U under en längre tid. Det uppstod ju som bekant ett ovälkommet glapp när Scribblenauts blev uppskjutet.

Prissänkningar är dock inget som vi som distributör vill spekulera i.

EA har nu gått ut med två riktigt stora titlar där ingen kommer till Wii U. Det är Crysis 3 (som Crytek mer eller mindre hade gjort klart till Wii U) och Battlefield 4 vi syftar på. När Nintendo lanserades så påpekades det att Nintendo skulle satsa väldigt mycket på tredjepartsspel. Hur kommer det sig att ett av världens största krigsspel, Battlefield, inte kommer till Wii U trots att det kommer till PS3 och Xbox 360? Varför är EA så emot Wii U?

Frågor om EA måste ni ställa till EA. Vi har ingen insyn i hur de resonerar och vill inte spekulera i det.

Ingen av butikerna tror att Wii U kommer bli nästa Dreamcast (detta hoppas innerligt vi på TeknikHype inte heller). Men de tycker att marknadsföringen för Wii U har varit lite vag, det saknas även stora titlar. Som många vet så dröjer det innan Nintendos storspel kommer. Men när de kommer så finns redan nya konkurrenter på marknaden i form av PS4 och Xbox 720.

Det är förvisso  extremt många företag som konkurrerar om spelkonsumenterna i dessa tider, men Wii U är en så unik och spännande konsol med exklusiva, eftertraktande spel att den kommer inte ha några problem att ta sin del av marknaden.

Just nu satsar vi bland annat stort på bioreklam för Wii U för att visa biopubliken hur otroligt snygga spelen är till Wii U.

Rockstar har ju tidigare inte jobbar speciellt mycket med Nintendo. Det som ligger i bagaget är GTA China Town Wars (som förövrigt var ett riktigt bra spel). Vad tror ni om en GTA V Release för Wii U till hösten? Hur viktigt skulle det vara att få med sig Rockstar på Wii U tåget? För Rockstar själva verkar det ju i dagsläget bero på om Wii U försäljningen får fart inom kort.

Vi vill inte spekulera om GTA till Wii U eller Unreal Engine. Där är det bara att vänta och se vad som händer.

Epic har nu bekräftat att Unreal Engine 4 inte kommer stödja Wii U utan de hänvisar till Unreal Engine 3. Vad tror ni detta kommer få för konsekvenser för Wii U försäljningen framöver?

Vi vill inte spekulera om GTA till Wii U eller Unreal Engine. Där är det bara att vänta och se vad som händer.

Vi vill härmed tacka för alla inblandades tid och hoppas på en ljus framtid för en riktigt bra och lovande konsol.
Vi försökte även nå EA för att få lite svar på deras motstånd mot Wii U men vi har tyvärr inte fått något svar från deras håll.

Har ni frågor och funderingar om konsolen så kan ni kontakta oss på info@teknikhype.se så ska vi göra vårt bästa för att svara på era frågor.

Källa försäljning: The Motley Fool

Tidigare artikelRykte: Microsoft Office till Android och iOS?
Nästa artikelNyhet: Samsung släpper reklamfilmer för Galaxy S4

2 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn