HEM Nyheter TH-Skolan: Surfplatta eller läsplatta?

TH-Skolan: Surfplatta eller läsplatta?

Olika begrepp kan förvirra och användas fel, i dagens TH-skolan kommer vi gå djupare in på läsplatta eller surfplatta.

Under flera år har vi haft tillgång till både läsplattor och surfplattor. Alla har inte riktigt koll på vad som är vad, men det finns det en vesentlig skillnad mellan båda dessa enheter.

Surfplattan

Tablet, padda, platta eller surfplatta, kärt barn har många namn och när man säger läsplatta så är det just en surfplatta många ser framför sig. Surfplattan är dock något som sträcker sig bortom läsplattan, surfplattan öppnar upp till betydligt större möjligheter via touchskärm, trådlöst internet, appar etc.

2010 släppte Apple den första iPaden här i Sverige, en surfplatta som under en längre tid varit ikonisk för sitt slag. Jag är säker på att de flesta har hört ordet iPad nämnas i samband med en Androidplatta på samma sett som ordet läsplatta har använts för att beskriva en iPad. Detta är dock inte så konstigt då Apple har haft en stor del av marknaden med deras iPad under en lång tid, nu börjar dock iPaden sjunka allt mer när Android blir mer populärt. Apple’s iOS (och Android) har även böcker och tidningar i deras appbutiker.

ipad
Här är första generationens iPad från Apple, startskottet för surfplattan

Det surfplattan har till sin fördel är en hel del, främst är det såklart möjligheten att ladda ner appar, den har också en skärm som är betydligt mer interaktiv än hos läsplattan. Som exempel så kommer Samsung sluta sälja traditionella laptops här i norden till förmån för att lyfta fram deras surfplattor istället.

Vad är då en läsplatta… egentligen?

En läsplatta är en enhet som inte fått riktigt lika mycket utrymme som surfplattan, av förklarliga skäl. Men är man ute efter att läsa böcker så har läsplattan alla fördelar förutom att skärmen inte lyses upp. Läsplattans skärm är av typen e-ink, en teknik som gör skärmen väldigt lik vanligt papper, trots att det är digitalt. De två viktigaste punkterna är batteritiden som är betydligt längre än hos surfplattan. Detta tack vare att en e-ink skärm endast drar batteri när man byter blad/uppdaterar sidan. På så sätt kan man räkna batteritiden i antal böcker eller antal sidor istället för hur många timmar man vill läsa.

Den andra fördelen har med ljuset att göra, då e-ink skärmar inte är täckta av glas och inte har en upplyst skärm, så är det helt annorlunda att sitta i solen och läsa på en läsplatta. De som vilat på stranden med en surfplatta i handen vet säkert hur dåligt man ser det som visas på skärmen i solljuset, med en e-ink skärm syns texten på skärmen precis lika bra som på i bok.

Här är Amazon Kindle, en populär läsplatta

Detta gör att läsplattans huvudsyfte är att läsa och surfplattans huvudsyfte är att surfa på internet, spela spel, bläddra bland sociala medier men också läsa en bok eller två på.
Men är man ute efter att läsa böcker så är läsplattan helt klart att rekommendera. Det finns ett flertal tillverkare som gör läsplattor och de går att köpa i diverse butiker eller på nätet för mellan 1000 – 3000 kronor. Priset kan ses som högt, men en läsplatta rymmer från 1400 böcker vilket bör räcka för ett par semestrar framöver. Flera bibliotek erbjuder även låneböcker via läsplatta vilket kan vara en smidig lösning för reseväskan.

Våra tidigare TH-skolor kan ni hitta här

Är det något du undrar över eller bara vill att vi tar upp i TH-skolan så är det bara maila oss på info@teknikhype.se. Du kan också lägga en kommentar nedan eller skriva till oss på sociala medier.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version