HEM Mobil Android TH Skolan: Nytt tangentbord och varför?

TH Skolan: Nytt tangentbord och varför?

Med den senaste uppdateringen av iOS för iPhone och iPad så kan man även där välja att byta ut sitt tangentbord, precis som hos Android. Vad är då vitsen med detta? Hur gör man? Gör det någon skillnad?

I mitten av 00-talet så började den traditionella mobiltelefonen med ett fysiskt tangentbord bytas ut mot ett digitalt tangentbord då skärmen började täcka hela framsidan av mobilen. Med den digitala möjligheten så fanns det även chans att byta ut tangentbordet till något som passar användaren bättre. Detta började först hos Android och har nu kommit fram till iOS i och med iOS 8. Men är det värt att byta ut ett tangentbord? Hur stor kan skillnaden vara?

Android

Android var tidigt ute med möjligheten att anpassa sin textinmatning, går man in på Google Play i sin mobil och söker på tangentbord så får man 100-tals alternativ att ladda ner. Ett par av de vanligaste tangentborden är SwiftKey och Swype som ”införde” möjligheten att dra mellan bokstäverna istället för att trycka på varje bokstav för sig. Har man bara använt det tangentbordet som följde med mobilen när man köpte den så kan det vara värt att testa några andra tangentbord. Efter alla de mobiler vi testat kan vi konstatera att olika tillverkare är olika bra på att skapa ett bra tangentbord, ett tangentbord som inte har massa onödiga knappar på ologiska ställen. Ett nytt tangentbord kan ändra utseendet på din mobil en hel del då tangentbordet ofta ligger uppe när man skriver SMS; statusuppdateringar på diverse sociala medier eller surfar på nätet.

För att ändra tangentbord på en Android så laddar man ner ett tangentbord från Google Play, därefter öppnar man den app som tangentbordet har. På Android jobbar tangentbordet direkt med inställningarna så här skickas man till de inställningar som behövs ändras för att sedan gå tillbaka igen till tangentbordets inställningar (detta skiljer sig en del från iOS sätt att ställa in nya tangentbord). Beroende på vilket tangentbord man valt så finns det olika antal inställningar. Vissa kan man ställa in väldigt mycket på medans andra är lite ”enklare”. Här nedan ser ni exempelbilder på hur det kan se ut med alternativa tangentbord  för Android.

Här är en lista på tre olika tangentbord vi kan rekommendera (tryck på namnet för att öppna det i Google Play):

(De flesta tangentbord finns som en testversion om man vill testa tangentbordet innan man köper den fulla versionen.)

iOS

Hos iOS är det en helt ny funktion att kunna byta ut det tangentbord som Apple designat för din iPhone eller iPad. För tillfället är många tangentbord gratis för iOS att ladda ner och använda. Tyvärr så upplever vi mer problem än nytta med att byta ut tangentbordet i iOS, Apple har inte riktigt lyckats få denna funktionen helt buggfri. Detta kan dock variera något mellan enheterna så det kan vara värt att prova, för ett alternativt tangentbord kan göra inmatningen smidig. Även på iOS finns tangentbord som Swiftkey och Swype, med dessa kan man dra mellan tangenterna istället för att trycka på varje tangent, precis som hos Android

En fördel med iOS system för att välja tangentbord är att när man väl lagt in de tangentbord man vill ha så är det väldigt enkelt att växla mellan dessa då det bara är att trycka på jordgloben och välja det tangentbord man vill använda. I Android’s fall så får man aktivera detta under inställningar, ofta finns det en snabbknapp på tangentbordet till inställningarna, men man måste fortfarande lämna appen man är i för att justera detta under systeminställningarna.

Här är ett par bilder på hur det kan se ut med olika tangentbord på iOS, och hur man växlar mellan dom.

Här är en lista på tre olika tangentbord vi kan rekommendera (tryck på namnet för att öppna det i Appstore):

Smidiga funktioner

Med ett utbytt tangentbord så kan man få smidiga funktioner, Swiftkey som exempel lär sig hur du skriver från din mail, dina sociala medier eller dina SMS-konversationer, man väljer såklart själv vilka konton Swiftkey har tillgång till. Tanken är att man ska kunna skriva ett eller två ord och sedan välja kommande ord ur en lista om tre alternativ. På detta sätt är det väldigt smidigt att skriva, såvida matchningen passar bra ihop. Ju mer man skriver ju mer träffsäkra är alternativen.

Fleksy å andra sidan har tagit skrivandet till en annan nivå, här blir skrivandet mer som ett spel där man samlar poäng ju mer man använder tangentbordet och ju fler funktioner man använder av det.

Våra tidigare TH-skolor kan ni hitta här

Är det något du undrar över eller bara vill att vi tar upp i TH-skolan så är det bara maila oss på info@teknikhype.se. Du kan också lägga en kommentar nedan eller skriva till oss på sociala medier.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version