HEM Nyheter TH-skolan: Android eller Android?

TH-skolan: Android eller Android?

När man säger iPhone eller iOS så tänker de flesta förhoppningsvis på Apple, men hur är det när man säger Android? Tänker du på Samsung, LG, Sony, ASUS, eller tänker du på Google?

Dagens mobiler använder sig av olika system för att driva alla sociala medier, webbläsare och appar som vi vill använda oss av. De två största är så klart Android och iOS, men vad refererar man till när man säger de olika namnen? iOS är så starkt kopplat till Apple att det inte finns några tvivel om vad konsumenter tänker, däremot skiljer sig tankarna mer när det kommer till Android. Många kopplar Android till Samsung, något som inte är helt konstigt, men däremot fel. Samsung är den tillverkare som säljer flest Androidmobiler idag, dock är det också den tillverkare som ändrat mest i Androidupplevelsen bland de ledande märken som säljs idag.

Android är i grunden ett öppet operativsystem som är anpassat till små skärmar, 2005 köpte Google upp Android inc. som grundat operativsystemet och släppte därefter den skarpa versionen av Android som sedan blev världens största mobila operativsystem. Android är fortfarande ett öppet system så tillverkare kan välja att använda sig av systemet till deras enheter, eller inte. Däremot är det Google som ansvarar för systemets utveckling i stort. vilket dom gjort fram till Android 5.0 som släpps senare i höst.

Finns det några skillnader?

Vad skiljer då Android från Android? Jo, Google har, som ovan nämnt, ett ansvar att utveckla Android som system. Denna utveckling visas upp via en serie mobiler/surfplattor som heter Nexus, i år släpper Google (tillsammans med Motorola) Nexus 6 som är den sjätte generationens Nexus-telefon. Med en ny Nexusenhet sätter Google en riktlinje för hur en Androidtelefon ska fungera och vad konsumenter kan räkna med när de köper en toppklassad Androidtelefon. När det kommer till ren hårdvara så brukar det matcha relativt bra med konkurrenternas hårdvara, däremot skiljer det sig en hel del på mjukvaran.

När man köper en Nexus-telefon så vet man att mjukvaran kommer hålla sig uppdaterad ett par generationer framöver och man vet att mjukvaran kommer när Google släpper mjukvaran, ungefär som hos iPhoneanvändare. Köper man däremot en Androidtelefon från Samsung, Sony, LG eller någon annan extern tillverkare så skiljer sig utseendet en hel del från en Nexustelefon, så också uppdateringsintervallen.
Tillverkare vill så klart lägga sin egen ”personlighet” i telefonen, de vill erbjuda deras kunder specialanpassade tjänster och funktioner som i vissa fall är exklusiva för just deras telefoner. Samsung som jobbar mest med att ändra om Androidupplevelsen och kopplar deras kunder väldigt mycket till ett Samsung-konto istället för ett Google-konto.

Så när man pratar Android så pratar man om ett flexibelt system som passar i många olika enheter och har många olika utseenden som kallas ”UI” (User Interface). Fördelen med Googles egna UI som vi hittar i Nexus-serien är att det är minst krävande och flyter därmed generellt bättre än de flesta telefoner.

Våra tidigare TH-skolor kan ni hitta här

Är det något du undrar över eller bara vill att vi tar upp i TH-skolan så är det bara maila oss på info@teknikhype.se. Du kan också lägga en kommentar nedan eller skriva till oss på sociala medier.

2 kommentarer

    • Tack Fredrik! Hoppas de greppar vikten hos Nexus jämfört med Samsung som majoriteten av alla företag kör som Androidalternativ.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version