HEM Tester Hårdvarutester Test: XTZ Earphone Sports

Test: XTZ Earphone Sports

Svenska XTZ har släppt nya hörlurar. De kan jämföras med en Amerikansk bil, stora och flådiga med ett riktigt gött ljud.

XTZ är ett Svenskt märke som precis släppt sina nya hörlurar Earphone Sports. Vi har fått pilla och lyssna på dom nu och fått en positiv uppfattning. Som ingressen antyder så är det ett par relativt stora in-ear hörlurar, men de levererar ett riktigt imponerande ljud.

Ljud

En stor epidemi som spridit sig över in-ear hörlurar under de senaste åren är för mycket bas. Det är ett enkelt knep att imponera över konsumenten men ger en väldigt dov ton på musiken.

xtz.earphone.sports.4

Men hur klara sig då XTZ i denna svåra balansgång? Jo, riktigt bra. Vanligtvis brukar jag använda mig av ett par Beyerdynamic DTX71 som inte jobbar speciellt mycket med basen men ger en klar ljudbild på alla plan. Det var dock väldigt trevligt att använda XTZ Earphone Sports som ger en djupare bas utan att den tar över resten av musiken. Med hjälp av appen till iOS så blir det än mer klart ljud med bibehållen bas. Men mer om den senare i testet.

Som ni förstår så klarar sig XTZ mycket bra i vårt ljudtest med en bra balans mellan bas och mellanregister.

Komfort

Något av det viktigaste med ett par in-ear hörlurar är utan tvekan komforten. Alla öron är olika, ofta kan det trycka och klämma på olika punkter i örat. I flera fall kan det även vara svårt att hålla pluggarna inne i örat under en längre period när man använder in-ear. Det är svårt att ge något generellt omdöme här då det är så pass individuellt. Men XTZ skickar med två sorters pluggar. Den sorten som sitter på från start är i liknande material som öronproppar, det formar sig efter ditt öra och håller luren på plats. Då det formar sig efter örat så stänger de också ut mycket kringljud och håller musikens ljud inne i örat.

Vill man hellre använda sig av mer traditionella pluggar så följer det med två par i olika storlekar. Dessvärre förlorar man mycket komfort med dessa. Även ljudet påverkas då gummit inte sluter samman på samma sätt som skumgummit. Det gör att ljudet läcker och man går miste om en del.

För den som är ute och tränar mycket eller på annat sätt är fysiskt aktiv så skickar XTZ med ett par pågar du kan fästa på vardera plugg. De är lätta att montera och ta bort. De går också att justera formen på dom vilket gör att man kan få pluggarna att sitta relativt kontrollerat trots att ditt huvud rör mycket på sig. Dess största fördel är dock att den håller hörlurarna vid öronen, åker de ur så trillar de inte ner utan man kan lätt trycka in dem igen.

Vi rekommenderar att du behåller de skummgummipluggar som sitter på från start. De drar åt sig mer smuts så det kan vara en bra idé att ta av dom med jämna mellanrum och skölja under ljummet vatten.

Design

Vore XTZ en bil så skulle det vara en nyare Amerikansk bil med flådig motor. Designen i sig är stilren, men storleken är rätt rejält tilltagen. Ur komfortens synvikel spelar det ingen störe roll då de sitter så pass bra. Ljudmässigt så krävs det större utrymme av rent fysiska skäl vilket är svårt att komma undan. Men det kan bli lite klumpigt till och från.

Sladden är av den trasselfria typen, däremot är den inte alls lika bred och klumpig som många andra vilket är väldigt positivt. Sladden är följsam och lagom tjock. Vill man plocka upp sina hörlurar ur fickan så är det snarare magneterna som ställer till det än sladden.

Ja, hörlurarna är utrustade med magnet. Detta har XTZ lagt till så du slipper ha två lurar som hänger och slänger. Så fort de närmar sig varandra så klickar det till och två har blivit en.

På sladden som går upp till vänster öra sitter en liten mikrofon som smälter in snyggt på den röd/svarta sladden. Som vanligt har du möjlighet att pausa/starta musiken du lyssnar på med knappen på denna mikrofon.

XTZ appen

Har du en iOS-enhet så finns det en app från XTZ som bygger på Dirac HD Player vilket ger ett riktigt fylligt och bra ljud. I appen kan man välja mellan tre olika baslägen, ett diskantläge, ett läge som är anpassat för skummgummi-pluggarna och sist att inte ha ljudförstärkaren aktiv. Det positiva med bas-förstärkaren är att den inte överröstar diskanten, i vissa fall lyfts diskanten fram mer då det blir ett mer balanserat ljud.

  • Standard
    • Även standardläget ger ett betydligt fylligare ljud jämfört med att ha DiracHD avstängt. Med hjälp av standardläget så får man ett väldigt fylligt och välbalanserat ljud som får ljudet att låta väldigt skränigt när man stänger av DiracHD mitt i låten.
  • Boost 1-3
    • Det läget som ger mest bas är utan tvekan Boost 3, däremot så känns diskanten/ gittaren mer framlyft i Boost 2 vilket gör Boost 1 till ett mellanläge. Då Boost 2 tar fram gitarren mer så passar det perfekt om man vill ha lite mer tryck i rockmusik. Boost 1 hamnar neutralt och ger lite mer tryck än standard vilket gör att detta läget passar till de flesta genrer.
      Till sist så har vi Boost 3 som ger mest bas, ett läge som passar perfekt i HipHop eller elektronisk musik där basen spelar en stor roll.
  • Bright 1
    • Skillnaden mellan Standard och Bright 1 är inte jättestora. Det man märker är en marginell skillnad på hur Bright 1 jämnar ut basen mer.
  • CompyFoam
    • Här är ett läge som ska vara anpassat för de pluggar som är gjorda av skummgummi. Den lilla skillnaden som märks i detta läget är att ljudet blir lite ”plattare” jämfört med exempelvis standard.

Appen är enkel och smidigt designad, jämfört med en mer traditionell EQ så finns det två fördelar. Det ena är att appen som grundar sig i Dirac HD behandlar både frekvens och impuls-svar via IIR och FIR-filter vilket går in mer på djupet jämfört med en EQ-app som exempel. Det andra är att du enkelt kan trycka på den nivå som passar dig och din musik bäst för stunden.

Nackdelen med appen är att den endast fungerar med format som godkänns av iTunes vilket begränsar dig en hel del. Med andra ord kan du inte ha denna funktion till Spotify, Wimp eller andra streamingsjänster.
Skulle appen finnas till Android så skulle det vara något helt annat då Android jobbar på ett annat sätt mellan apparna. Förhoppningsvis får vi se en Androidapp längre fram från XTZ.

Omdöme

Som ni kanske redan misstänkt så gillar vi XTZ’s Earphone Sports riktigt mycket. Hade det inte varit för den lite klumpiga designen och bristen på Androidapp så skulle detta bli vår andra teknikpryl med bäst-stämpel. Earphone Sports är bekväma, snygga, har ett välbalanserat ljud och har en diskret mikrofon. Till det rekommenderade priset på 690 kronor så finns det inte mycket vi önskar och de magnetiska hörlurarna är ett smart drag för en kategori som inte har så revolutionernade möjligheter.

XTZ Earphone Sports

2 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version