HEM Tester Hårdvarutester Test: Xbox One

Test: Xbox One

Äntligen har Xbox One släppts i Sverige men har det varit värt väntan? Kommer Microsoft nånsin kunna slå Playstation i konsolkriget?

Nästan nio månader efter att Xbox One lanserades först i ett fåtal länder så fick vi i Sverige och många andra äntligen ta del av denna konsol som så många pratat om och jämfört med PS4. Microsoft har redan innan konsolen ens börjat säljas gjort en hel del ”snesteg” som t.ex att presentera en ny konsol med inriktning på tv-tittande, kanske inte bästa argumenten för en spelkonsol.

Men mycket har hänt sedan dess och Microsoft har överraskande nog varit duktiga på att uppdatera konsolen lite titt som tätt, nästan varje uppdateringen har lagt till en del nya funktioner såsom Twitch, Reddit och mycket annat.

Vad är då nytt på Xbox One i jämförelse mot sin lillebror Xbox 360?

Handkontrollen

Handkontrollen till Xbox One ser vid en första titt väldigt lik sin föregångare förutom att svart nu är standardfärgen samt att logo-knappen inte är i mitten av handkontrollen utan är flyttad till övre delen av kontrollen. Den största nyheten med denna kontrollen är att triggerknapparna (pekfinger knapparna) nu även dom har fått sig feedback funktionen och vibrerar vid olika tillfällen beroende på spel. Ett spel som använde detta väldigt bra var Forza Motorsport 5 där man kunde känna vibrationer vid start, höga hastigheten och om man t.ex inte alltid höll sig på vägen. Hårda inbromsningar var ett annat bra exempel där knappen gav ifrån sig små vibrationer, med dessa små knep fick man en helt annan upplevelse som uppskattades från vår sida. En funktion som uppskattas och skapar en annorlunda känsla med bara den lilla vibrationen.

Jag har tidigare sagt och kan hålla fast vid att Xbox One har i nuläget den bästa handkontrollen på marknaden, den sitter perfekt i handen och joystickarna på kontrollen sitter precis där man vill ha dom för att kunna avnjuta flera timmars spelande. Det finns mindre designförändringar såsom att D-paden har en annorlunda design samt alla knappar fått sig ett lyft som helt klart är mot det positiva.

 

Hårdvaran

Sen kommer vi till den delen som enligt mig är den tråkiga och mindre positiva hos Xbox One. Designen på konsolen i sig är utan tvekan en besvikelse och även det som gör att den förlorar mot andra next-gen konsoler och då medräknas Wii U. Jag som varit med om VHS-spelare kan säga att detta är något jag växte upp med designmässigt och att det är något som är klumpigt, fult och väldigt opraktiskt för att kunna ha bland sina hemmabio-prylar. Fastän att den är så himla stor har Microsoft ändå inte lyckats få in nätadaptern som alla är vana vid hos Xbox 360 utan det är fortfarande en stor klump man måste lyckas gömma nånstans samt en enorm konsol denna gången. Låt oss bara hoppas att vi får se en ”slim” variant av Xbox One väldigt snart och att man skippar denna VHS-designen då.

Specifikation:

Optisk spelare Blu-ray
CPU AMD 8-kärnig custom 1,75GHz
RAM 8GB DDR3 2133MHz
GPU  Durango (AMD)
Lagring 500GB mekanisk hårddisk
Anslutningar 3x USB 3.0HDMI In (stöd för 4k)HDMI Out (stöd för 4k)Kinect 2-uttagEthernetOptisk ljud-ut

När det gäller presentanda och hårdvara mässigt så är Xbox One och PS4 väldigt lika varandra och inte mycket som skiljer dom åt när väl kommer till spelen i prestanda. Det som vi har märkt den senaste tiden gällande kommande spelen är vilken av konsolerna som kommer få lite mer ”exklusivt” material samt att spel kommer släppas exklusivt till en av konsolerna under en viss tidsperiod.

Kinect 2 är något som också var en stor nyhet hos Xbox One och tyvärr inget som vi fick chansen att prova på, men vi har haft lite kommunikation med våra kollegor som testat på Kinect 2 och kort och gott säger dom även denna gången att man klarar sig väldigt bra utan detta tillbehör. Vill man köpa den löst till sitt Xbox One går det på nästa 1 500kr vilket i nuläget känns som bortkastade pengar. En cool funktion som Microsoft har kommit med är att man kan styra sin konsol med hjälp av sin röst så någon handkontroll eller viftande med händerna är inte nödvändigt. I nuläget finns det inte allt för många spel som stödjer Kinect 2 och en känsla säger att inte många kommer göra det heller då Microsoft inte för allt för länge sedan valt att sälja konsolen även utan Kinect 2 vilket då gör att utvecklarna kan koncentrera sig på spelet i sig istället för allt runt om.

Det har även varit en hel del snack om att man får ”tillbaka” hela 10% av sin GPU-kraft om man inte har sitt Kinect 2 inkopplat vilket kanske kan behövas i många av dom kommande spelen som sakta men säkert kommer i 1080p och ibland även 60FPS, det har även varit något som utvecklarna gillar då dom vill ha så mycket kraft dom bara kan ur dagens konsoler.

Mjukvara

Xbox 360 hade helt klart betydligt bättre och mer användarvänlig mjukvara än sin största konkurrent PS3 och så är det även denna gången. Microsoft som grundades för att bygga operativsystem märks ganska snabbt att man kan detta och i Xbox One har man försökt ta så mycket som möjligt från Windows 8 (eller var det Windows 8 som tog från Xbox One/360?) vilket fungerar riktigt bra och innan man börjat vänja sig vid de ”nya” gränssnittet så kommer man in i det ganska snabbt. En funktion som gjorde att jag mer eller mindre började gilla Xbox One ännu mer var att om man spelar ett spel och ska stänga av konsolen för dagen, så är spelet i sig inte helt avstängt. När man drar igång sin konsol igen är spelet redan igång och där man slutade sist kan man nu fortsätta utan att behöva vänta in en massa laddtid m.m. Det går att ha igång fler spel samtidigt men det gäller då att ha spelet installerat på hårddisken. Att slippa laddtid kommer garanterat att uppskattas då att starta ett spel idag kan ta sin tid med all laddtid, uppkoppling mot servrar m.m.

Vill man inte spela på sin konsol finns det alltid möjligheten till att använda den till youtube, netflix, reddit, twitch eller några av dom andra tjänsterna som erbjuds och dom flesta funkar utan några som helst problem där vi inte kunde hitta många buggar eller svårigheter att ta sig igenom, även här kan man välja att multitaska mellan appar och spel.

Håller konsolen måttet?

Det skulle vara en lögn om jag säger att jag inte gillar Xbox One som konsol, fastän själva konsolen i sig kanske inte är särskilt vacker så har det sina godbitar också. Mjukvaran som jag påpekat är helt klart en uppdatering och förbättring, det finns lite småfel och saker som kunnat göras bättre men att jämföra med sin största konkurrent tycker jag att Xbox One helt klart vinner på det stadiet.

Handkontrollen är den som vinner över alla konsolerna ute i dagsläget och kommer nog hålla i det ett tag till om Microsoft inte väljer att ändra designen vilket vore rätt så dumt.

Men sen kommer vi till det viktigaste av allt och det är spelutbudet till konsolen, det har ändå nästan gått ett år sedan PS4 släpptes i Sverige och har ett rejält försprång som kan vara svårt för Xbox One att komma ikapp. Men dom flesta ”större” spelen som släpps till PS4 kommer då även till Xbox One så att hitta spel till konsolen är något man inte behöver oroa sig över.

xboxone-test-betyg

Omdöme

Xbox One får ganska så lätt en bättre-stämpel från oss där det är många positiva faktorer som har förbättrats från föregångaren men det finns även några delar som man hade hoppats på att skulle bli bättre från Xbox 360-tiden. Tråkigt att Microsoft misslyckades rätt så rejält när dom visade upp konsolen första gången då det var mycket snack om TV istället för spel, men snart ett år senare så märks det att spel ligger i fokus och att dom vill hålla konsolen i liv betydligt bättre än med 360.

Största pluset hos denna konsol är utan tvekan en del funktioner i mjukvaran samt att handkontrollen håller samma klass om inte bättre som sin föregångare vilket var rätt val av Microsoft.

Helt klart en prisvärd konsol om man väljer varianten utan Kinect 2 då det är ett tillbehör som vi förmodar inte kommer användas allt för mycket i framtiden om inte utvecklarna får för sig något helt annat.

 

[column size=one_half position=first ]

Fördelar:

+ Förbättrade handkontrollen
+ Multi-tasking funktionen så man slipper laddtid[/column][column size=one_half position=middle ]Nackdelar

– Den gräsliga designen på konsolen
– Nätadaptern finns kvar[/column]

 

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version