TeknikHype testar Toshiba Ultrabook Satellite U940-11F. Håller den måttet?

Vi har nu jobbat med en ultrabook från Toshiba ett par dagar och kan säga att det är en ultrabook att räkna med. Prestandan är inte den högsta men, priset hamnar då även på en rimlig nivå. Enligt Pricerunner.se så ligger priset på 4925kr, vilket känns överkomligt. Alla modeller i U940 serien har en 32GB SSD lösning för cacheminnet. Detta gör att uppstart och andra systemladdningar blir betydligt snabbare jämfört med en vanlig HDD.

Till skillnad från ultrabooks med enbart SSD så blir det mycket mer lagringsutrymme för pengarna med denna lösning trots snabb uppstart och snabbt cacheminne. När det kommer till processorn så har Toshiba valt att jobba med en Intel i3 (3227U) processor vilket duger gott och väl till det datorn är ämnad för, vilket är surf, texthantering och andra enklare arbeten.

Användning

Datorn startar med en helt okej hastighet (12 sek), till stor del tack vare de 32GB som ligger på SSD. Processorn, Intel Core i3, som är i den klenaste serien av Intels processorer jobbar på bra för normalt arbete. Tillsammans med de 4GB RAM minnet så flyter datorn på bra när man gör vardagsjobb på datorn. Flyter även på helt okej under bildhantering, som exempel kan man redigera 10 högupplösta bilder samtidigt utan att märka av någon större prestandaförsämring.

Tangentbordet är något av det viktigaste när man köper en laptop. Här har tyvärr Toshiba gjort bort sig lite på en viktig punkt. Dels är knapparna ganska små (dock är detta en vanesak). Sen har fjädringen i knapparna lite speciell. Det känns lite som att knapparna ligger på en gummimatta vilket ger en väldigt speciell känsla när man skriver.
Fingermarkörerna på tangenterna ”F” och ”J” är väldigt platta vilket gör att man knappt känner av dom. Det är inte alla som använder de, men gör man det så är det rätt svårt att hitta dom.

En bra sak med tangentbordet är ”F”-knapparna som ofta också används som genvägar. Här har Toshiba valt att göra genvägarna som standardval och F1,F2,F3 och så vidare som sekundärt val. Detta är riktigt smidigt då ”F”-knapparna sällan används i vardagen jämfört med volymknappar, ljusstyrka och så vidare.
Tangentbordet är även bakgrundsbelyst vilket är trevligt om man sitter i mörker och skriver.

Musplattan är också en svaghet, som det brukar vara på laptops tyvärr. Den är trevligt stor, men detta gör också att man lätt kommer åt den när man skriver och markören hamnar på något helt annat ställe. Detta är väldigt irriterande men kan lösas genom att stänga av musplattan med tangenten F5.
Annars är musplattan en multitouch-platta vilket gör att man scrollar med två fingrar upp och ner och zoomar genom att nypa och dra isär två fingrar.

Här finns också gester för windows 8, dock bara två stycken. Ena är att dra från vänster mot mitten för att växla mellan appar. Andra är att dra från höger mot mitten för att få fram start-menyn.

Byggkvalitén?

Hur känns då Toshibas svar på ultrabook att hålla i? Sådär. Den är tyvärr helt byggd av plast vilket ger en väldigt sviktande och billig känsla. Runt skärmen är det pianolackad plast som ger en visuell känsla av helglas, likt Apples datorer.

Då skärmen sitter fast med två gångjärn längst ut på varje sida så ger det en rätt rejäl svikt i mitten av skärmen när den är uppfälld. Detta är något som inte händer när man väljer att bygga i aluminium.

Bloatwear

När man köper en färdig dator som man gör när det kommer till laptops och ultrabooks så har ofta tillverkaren ett samarbete med olika mjukvaruutvecklare. Dessa samarbeten går ut på att skicka med förinstallerad mjukvara, även kallad blootwear. Man kan jämföra det med reklamplats/PR. För teknikintresserade är oftast detta något man inte vill se då man hellre lägger in det man vill ha själv. Men som ”vanlig” användare så kan detta vara en trevlig funktion som för en till program/appar som man annars inte skulle hitta.

Bloatwear

En del program vågar man inte ta bort för man vet inte vad de gör, andra program kanske man öppnar för att testa och märker att de faktiskt är väldigt användbara. bilden ovan visar den blootwear som Toshiba ”tvingar” på dig som konsument.

Även här finns program som man önskar inte fanns. Men några program som Toshiba delar med sig av är bland annat Evernote, Netflix, eco Utility.

Evernote och Netflix är gratisappar som man lika gärna skulle kunna ladda ner via butiken. Men känner man inte till dom så ska man testa dom.
Evernote är en anteckninsapp som finns till de flesta mobila och stationära enheter. Här har man ett konto som synkar mellan alla enheter så man alltid har sina enheter uppdaterade. Här kan man lägga in text och bilder i olika anteckningar och sortera mellan anteckningsböcker.

Netflix känner nog de flesta till. Men för er som inte känner till det så är det en filmtjänst som fungerar som Spotify. Det finns tusentals filmer och serier som man får tillgång till för 79kr/månad.

Eco Utility är ett rätt roligt program som Toshiba gjort för den miljömedvetne eller batterisnåla. Här finns statistik och protokoll för hur din dator används rent energimässigt. Du kan ställa in olika profiler för att datorn ska dra mindre energi. Här ser man precis hur många watt datorn drar.

Benchmark

Summeringlogo Minnelogo CPUlogo 3Dlogo 2Dlogo

Benchmark testerna klarade U940-11 bra jämfört med de jämnvärdiga datorerna. Går man upp ett snäpp så ser man tydligt att prestandan åker iväg. Men jämfört med de datorer i samma klass så ligger Toshiba bra till.

Här kommer en video som visar datorn samt ett test på hur kameran och mikrofonen fungerar på datorn.

Specifikationer

Modell Toshiba Satellite U940-100
Operativsystem Windows 8
Mått (B x D x H) 339,6 × 238,3 × 20,7mm
Vikt 1,72kg
Processor Intel® Core™ i3-3227U-processor (3 gen)
Grafikkort Intel® HD Graphics 4000
Minne 4GB DDR3
Skärm 14″ LCD med LED belysning
1366 x 768
Lagring 500 HDD
32GB SSD (cache lagring)
Anslutningar Kensington lås
1 x USB 2.0
2 x USB 3.0
1 x HDMI
1 x SD kort
1 x Hörlur 1 x Mikrofon 1 x Power
Nätverk Ethernet 100MB/sek
WiFi 802.11b/g/n
Bluetooth 4.0
Pris 4925kr (Enligt Pricerunner)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omdöme:

Så vad tycker vi då om Toshibas Ultrabook? Jo som ni ser ovan så får den en ”bra” stämpel. Detta ger vi tack vare att Toshiba levererar en stabil och smidig 14″ ultrabook. För just smidigheten hade vi gärna önskat oss en rundare design då denna är ganska kantik. Materialvalet hade gärna också fått vara något roligare än plast.

Men för drygt 4500kr så får man en smidig dator som gör vad den ska Den bjuder på bra med anslutningar och (enligt benchmarken) jobbar den bra med den utvalda hårdvaran.

Användarmässigt hade vi gärna haft ett bekvämare tangentbord med större knappar och bättre känsla i tryckningarna. Mousepaden skulle gärna få vara lite mindre känslig.

Men är du ute efter en ultrabook och har en kassa på 4000-5000kr så är absolut Toshiba U940-11f ett prisvärt alternativ. Den gör det den ska, inte mer och inte mindre.

Tidigare artikelVideo: Watch Dogs med en förklaring
Nästa artikelRykte: Apple minskar leveransen av iPad mini

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn