HEM Tester Hårdvarutester Test: Sveriges första test på 3Doodler

Test: Sveriges första test på 3Doodler

Vi har nu fått äran att testa 3Doodler, en penna som ger dig möjligheten att vidga vyerna i ditt ritande. Med hjälp av plast ritar du i 3D!

3Doodler är en ny penna som ger dig möjligheten att rita på papper eller i luften. Pennan använder sig av plaststickor (ABS och/ eller PLA) för att göra det möjligt att rita i luften. 3Doodler startade som ett Kickstarterprojekt i februari 2013 och var klara med insamlingen två månader senare (25 mars).

Nu har de första exemplaren släppts i butik och först ut (i världen) är Svenska Coolstuff.se. Pennan kostar 995 kronor och då följer det med 50 stycken plaststickor där man får välja vilken plast man vill ha.

3doodler.3

ABS eller PLA?

3Doodler finns i två varianter, rent tekniskt så är det samma. Det som skiljer ABS mot PLA är plastens hårdhet. ABS-plasten är oljebaserad och stelnar snabbt, det är denna typ av plast vi testat. PLA är gjord på stärkelser vilket gör att den är biologiskt nedbrytbar. PLA blir mjukare och stelnar under en längre tid vilket gör att det blir mer flexibelt att jobba med.

På pennans “baksida” väljer man vilken typ av plast man ska använda, med hjälp av denna switch så spelar det ingen roll vilket paket man köper då det lätt går att komplittera med den andra typen av plast om man vill använda sig av olika sorter.

Hantera

För det första ska man inte räkna med att pyssla med 3Doodler med sina småbarn. Pennan blir väldigt varm i spetsen och är relativt stor i omkretsen. Detta gör att man får ha en lite större hand för att kunna hantera den ordentligt.
Den stora omkretsen gör att det även kan bli svårt för fullvuxna händer innan man hittat ett läge som passar sin hand.

Laddning av plast gör man genom att trycka in en plaststicka på baksidan av pennan, matar in plasten gör man genom att trycka på valfri knapp (den nedre gör jobbet snabbast) sedan kommer plasten ut genom spetsen. Plasten som kommer ut är betydligt tunnare än ursprungsstickan vilket gör att ett strå räcker längre än väntat.

Det finns som sagt två knappar på pennan. Knappen närmst spetsen matar ut snabbare och den närmre baksidan av pennan matar ut långsammare. Dessa två hastigheter hjälper mer än man tror när man väl kommit igång med ritandet. För att få till detaljer och främst rita i luften så blir det betydligt enklare om det går långsamt.

När man ritat klart så håller man inne båda knapparna samtidigt för att mata ut stråt genom bakvägen. Är det för kort så får man låta det sitta kvar till nästa gång.
En sak som kan vara bra att tänka på är att det kommer ut ett par centimeter blandad färg om man byter färg när man ritar, detta kan förstöra en kreation om man inte tänker sig för.

Men allt som allt så är det en väldigt logisk och enkel hantering. Det svåra är inte att förstå sig på pennan utan att få sin bild i huvudet ut i verkligheten. Det är svårare än vad det ser ut att få en vettig ”målning”.

Design

3Doodler är inget mästerverk när det kommer till design, men man ska tänka på att detta är en första utgåva och det krävs utrymme för att producera den värme som behövs, samt isolera så den går att hålla i. Det optimala skulle vara en smalare penna som ligger bra i handen, istället bjuds vi på en ovalformad penna som känns klumpig att använda.

Spetsen blir väldigt varm, vilket inte är speciellt konstigt, förutom det så har de lyckats bra med att behålla värmen på insidan. Då och då blir pennan för kall och stoppar flödet med plast. När detta händer får man helt enkelt hålla pennan still och vänta på värmen ett par sekunder.

Längst ner på den greppvänliga delen så sitter två större knappar, som tidigare nämnt. I mitten sitter en led-indikator som visar pennans/plastens temperatur. Här kan man också se vilken typ av plast man matar ut då ABS-plast ger ett blått ljus och PLA-plast ett grönt ljus. Innan pennan nått önskad temperatur så lyser lampan rött.
Högre upp sitter en fläkt som kyler ner pennan utifrån. På andra sidan av fläkten har vi on/off reglaget som man också bestämmer plastsort med samt sladdingången. Högst upp på toppen sitter till sist intaget av plaststickor.

3Doodler finns än sålänge bara i en färg och det är svart.

Omdöme

3Doodler är världens första 3D-penna, det är helt klart en rolig pryl att leka med. Som det är nu kan vi dock inte ge 3Doodler någon stämpel, men vi ser potetial med den och hoppas detta är början på en större trend. 995 kronor är mycket pengar för en leksak som denna, ett pris som säkerligen kommer sjunka om 3Doodler blir populär.

Det vi hoppas på med 3Doodler är ett stort intresse som ger en bättre och mer prisvärd efterträdare. Med en mer ergonomisk design, bättre värmehållning för jämnare flöde av plast och ett bättre pris så är 3Doodler ett måste i varje pysselmänniskas hem! För er som gillar att pyssla och rita så är det verkligen inget fel på 3Doodler som den är idag, sålänge man är villig att betala dryga 1000 kronor för den.

3Doodler finns att köpa på Coolstuff.se för 995 kronor, vill du se vad vi skapar med pennan så bör du följa oss på Instagram där vi publicerar detta och mycket mer!

 

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version