Microsoft har gjort det igen, men har dom gjort det rätt denna gången? Surface Pro 3 kommer med en del överraskningar men har en del tabbar också som vi försöker reda ut.

Tredje gången gillt brukar man säga och frågan är som Microsoft håller detta. När Microsoft visade upp Surface Pro 3 första gången var det blandade känslor men vid en första titt på den i det verkliga livet var det annorlunda, väldigt annorlunda.

Många har varit lite förvirrade om Surface Pro 3 är en surfplatta eller en PC-platta och efter att haft möjligheten till att prata med en ingenjör från Microsoft här i Sverige fick jag det klart relativt snabbt att detta inte är en surfplatta utan att man vill koncentrera sig på att skapa en PC som är tunn,lätt och har flera funktioner såsom t.ex att använda den som en surfplatta.

IMG_2013

Designen är helt klart tunn och lätt med tanke på vilken hårdvara det gömmer sig under skalet. Hårdvaran får man tänka på är väldigt likt en ”vanlig” laptop idag eller t.om bättre beroende på vad man väljer. Första reaktionen är storleken som är på 12tum och att man för ovanlighetens skull valt att jobba med 3:2 format vilket gör att man har en större yta i t.ex word,excel och allt som har egentligen text inblandat.

Spelar upplösningen roll?

Upplösningen är även den väldigt bra med både bra ljusstyrka, färger samt kontrast och allt detta med sin upplösning på 2160 x 1440 vilket vi tackar Microsoft för att man valde lite högre och inte nöjde sig med 1080p. Man kanske kan tycka att pixeltäteheten (PPI) är lite låg med sina 216 men inget man märker av och ljusstyrkan samt kontrasten balanserar detta och skärmen är verkligen en bekväm och skön skärm att jobba med med både dokument och bilder.

Men för att få den bästa och mest optimala användarvänligheten så har Microsoft utvecklat två nya tangentbord som snabbt och enkelt gör det till en laptop med fullt fungerande tangentbord och musplatta. En detalj som Microsoft tänkt till på är att man har möjligheten till att vika upp tangentbordets innersta (se bild) kant för att lyfta upp tangentbordet lite mer vilket gör det bekvämare att använda.

Windows 8.1 som denna maskin kör på är väl anpassat för just Surface Pro 3 där man även kan dra nytta av stylus-pennan som medföljer för att enklare ta notiser, markera och med en bättre precision kunna rita m.m. Men allvarligt talat så känns detta med stylus väldigt ”old-school” och något man i slutändan aldrig använder. Samsung har försökt med samma sak till Note-serien men större majoritet av vad som använder telefonen använder aldrig pennan.

Som vi nämnt tidigare är surface pro 3 tunn men fortfarande robust vilket får en högre kvalitets känsla och märks att Microsoft lagt ner tid på att få till just den känslan, man vill få bort sin stämpel om att inte skapa plattor som konsumenterna vill ha som Surface pro 1 och 2 som hade en del tveksamheter både kvalité samt mjukvara. Men det finns en del brister också som t.ex windows-”knappen” som är en touchyta på plattan kan vara väldigt ett problem om man använder surface pro 3 som en surfplatta och inget tangentbord då man lite titt som tätt kan komma åt denna knappen som tar tillbaka till menyn eller nånstans där man inte vill vara just då.

Ett att problem som uppstod också var om man använder pennan flitigt och vid något tillfälle använder och vill fästa pennan med hjälp av magneten till laddaren på sidan så uppstår ju problemet att man inte kan ladda och ha pennan på denna plats samtidigt. Många kanske inte tycker detta är något större problem men varför inte då ha en lösning att ha pennan på permanent istället och inte ha problemet att välja mellan penna och laddare på en plats, inget som kanske är jätte avgörande för ett köp men ändå en detalj vi hoppas bli bättre till nästa surface.

Batteriet överraskar

Batteritid som känns viktig med tanke på sin slimmade design klarar sig faktiskt riktigt bra. Vi klarade utan tvekan av att jobba på den hela dagar utan behöva ladda, då menar vi att jobba i webbläsare, skapa dokument, svara på mail, kolla youtube och like mer ”vardagliga” arbeten. När det gäller att spela samt kolla på film så drar det självklart mer batteri. Även att jobba i photoshop samt lightroom tömde inte batteriet utan en dag utan att behöva jaga vägguttag var inga problem.

Specifikationer (för vår test-modell)

Modell Surface Pro 3
Operativsystem Windows 8.1 Pro
Mått (B x D x H) 29,2 x 20,2 x 0,9 cm
Vikt 799 gram
Processor Intel Core i5
Minne 4 GB
Skärm 12” IPS2160 x 1440, 216 ppi
Lagring 128GBPlats för MicroSD
Kamera 5MP fram och bak (1080p HD)
Batteri 5676 mAh
Anslutningar USB 3.0MicroSD3,5mm uttagMinidisplay port
Nätverk Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/acBluetooth 4.0
Pris ca 8 400kr

 

Gällande anslutningar får man nöja sig med ett USB 3.0 uttag, ett mini-display port samt plats för micro-SD där man enkelt kan utöka sitt lagringsutrymme om detta skulle behövas. Just lagringen kan många tycka är problematisk då man måste välja mellan 64, 128, 256 eller 512GB och då får man tänka på att Windows 8.1 tar sin plats också på hårddisken, men då allt fler och fler börjat spara i molnen och då kanske 128GB kan räcka gott och väl. Alla varianter är självklart SSD vilket gör allt mycket snabbare och har man aldrig använt sig av SSD innan i sin laptop eller stationära dator kan vi rekommendera detta då det blir ett rejält lyft och betydligt mycket snabbare, problemet är ju som sagt själva mängden då dessa hårddiskar än så länge är relativt ”små” för ett förmånligt pris.

Något som oroade oss innan vi drog igång detta test var hur högt pris Microsoft valt att sätta på Surface Pro 3 och då även för deras Inte i3-variant med 64GB som börjar på ca 7 400kr är relativt högt med tanke på hur snålt med lagring som erbjuds som kan ställa till det men även processorn som kanske inte är den mest optimala om man jobbar mycket med photoshop eller video-redigering. Ska man istället gå upp ett steg till en i5 med 128GB lagring får man lägga till en tusenlapp och det låter enligt oss betydligt bättre med lite kraft samt mer lagring, tyvärr ingår inte tangentborden till surface pro 3 så det får man köpa separat för ca 1000kr om man ska ha de type cover med ”fysiska” knappar. (se bild)

IMG_2019

Vill man ha värstingen med en i7 processor och Intel HD 5000 grafik så får man ge ca 14 000kr för 256Gb varianten vilket kan känns lite väl mycket och ska man nu inte spela allt för krävande spel på sin platta klarar man sig mer än väl med en i5. Vi valde att inte göra några benchmark tester eller liknande på denna maskin då vi istället la fokus på hur ”mobil” den är samt hur bra det fungerar med och utan tangentbordet som man kan köpa till och enligt oss nästan är ett måste få en Surface pro.

surface3-stampel

Omdöme:

Fastän Surface Pro 3 har ett relativt högt pris enligt många men här får man möjligheten till att använda den både som en surfplatta om man väljer det men även en fullt fungerande laptop då den kör på Windows 8.1. Microsoft har denna gången äntligen lyckats få till en riktigt bra kvalitet och det känns att man lagt en del energi på just den delen. Skärmen är verkligen som en dröm att jobba med och tack och lov för den lite högre upplösningen och inte endast 1080p. Lite synd är det att man inte valt att inkludera tangentbordet som nästan är ett måste enligt oss för en surface pro 3, man ska nog inte tänka sig Surface Pro 3 som en surfplatta utan istället som en laptop som fått sig en rejäl slimmad design men behåller sin prestanda.

Bättre-stämpel förtjänar Surface Pro 3 utan tvekan och vi får hoppas att flera tillverkare försöker sig på det Microsoft gör, vi har några exempel redan idag men vi vill att det ska vara samma goda kvalitet och känsla att använda en Windows 8-maskin som med Microsoft egna. Det har sina brister när man t.ex använder tangentbordet att man helst ska ha en plan yta som och inte kan använda den lika enkelt i sängen om man nu måste ha tangentbordet på förstås. Det har sina brister men Surface Pro 3 ger samtidigt även möjligheten att använda den på ett annat sätt för att komma runt denna brist.

[column size=one_half position=first ]

Positivt

  • Slimmad design
  • Grym byggkvalitet
  • Kombination av surfplatta och laptop

[/column][column size=one_half position=middle ]Negativt

  • Priset?
  • Tangentbordet är extra 1000kr

[/column]

 

 

Tidigare artikelNyhet: Sony släpper en jubileumsversion av PS4
Nästa artikelTest: Nvidia Shield Tablet

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn